fbpx
Del artikel:
Lyt til artikel
Skrevet af:
Magnus Monrad
Journalist på Otwn

Det kan være svært nok at starte en restaurant i en storby og bare overleve sit første år. Benjamin Mosskov er til årsskiftet oppe på fem og har ikke tænkt sig at stoppe dér.

Restaurant Værdsat var første skud på stammen. Den har kunne fejre 2-års fødselsdag tilbage i maj og var første skud på stammen af steder, som Benjamin Rosendal Mosskov har tænkt sig at åbne op for i Odense. Et års tid senere kunne han åbne dørene for Restaurant Vestergade, derefter kom pop-up restauranten Junkhouse by Værdsat hos Anarkist, nu er VinoVærdsat lige åbnet og omkring årsskiftet har han også sat gang i Restaurant Kratholm og Café Kongensgade.

Det er altså fem steder og et pensioneret koncept efter ikke engang to og et halvt år. Man kan altså godt påstå, at Benjamin har haft nok at se til. Til gengæld elsker han at finde på skæve koncepter, og det er netop dét han ønsker at byde ind med.

Værdsat og Vestergade er lækker og eksklusiv mad til overkommelige priser. VinoVærdsat er verdens første 100% danske vinbar med et hav af danske vine og dansk tapas på menuen. Restaurant Kratholm er et sted for selskaber og Café Kongensgade bliver en forlængelse af Junkhouse-konceptet fra Anarkist med anderledes burgere og pomfritter og andre lækre retter, som han glæder sig til at løfte sløret for på et senere tidspunkt.

Benjamin Rosendal Mosskov fra Restaurant Værdsat, Restaurant Vestergade, Café Kongengsgade, VinoVærdsat og Restaurant Kratholm - otwn
Dansk tapas hos VinoVærdsat. Foto: Lina Andersen

- Jeg elsker at finde huller i markedet. Det kan være svært, når der er så mange restauranter rundt omkring i byen, men indimellem lyser pæren, og hvis jeg kan se potentiale ved idéen, så fører jeg den formentlig ud i livet. Det kan man jo allerede se på det, jeg har åbnet og hvad der er på tegnebrættet, fortæller Benjamin Rosendal Mosskov til otwn.

Så mens statistikkerne fortæller, at de fleste restauranter har svært ved at overleve det første år, har Benjamin altså alt fokus sat mod at starte noget bæredygtigt op.

- Restaurant Kratholm er et sted med masser af historie og en helt genial beliggenhed. Det ligger ude i Bellinge og har Odense Å i baghaven. Jeg havde længe ledt efter et sted at kunne afholde selskaber og blev ved med at høre om Kratholm. Så da jeg tog kontakt til dem derude, var de meget begejstrede for at lukke aftalen og for at hjælpe mig godt på plads samtidig, så det er jeg meget glad for. Jeg har aldrig haft så meget ro i maven over en åbning som ved denne her, og det er en superrar følelse. Så nu glæder jeg mig bare til at få ordentligt gang i det hele, siger han om sit næste eventyr, der allerede inden den officielle åbning har fået bookinger flere år frem.

Vil have 100 på lønningslisten i 2026

Men det er heller ikke for sjov, at Benjamin kaster om sig med nye koncepter og restauranter. Han har høje ambitioner for hvert koncept, og der skal ikke gå meget galt, før det kan begynde at se sort ud.

- Det er gået ret sindssygt til, synes jeg. Der har virkelig været stor opbakning til særligt Restaurant Værdsat, som i lang tid har kunne melde fuldt booket kalender. Men det kræver det også for, at det bliver en succes. Jeg går meget op i, at mine steder skal være for alle og samtidig være af ekstremt høj kvalitet. Derfor kræver det mange gæster for først og fremmest at gå i nul for slet ikke at tale om overskud, fortæller Benjamin.

Men foruden at være afhængig af sine gæster, er Benjamin også afhængig af, at der er nogen, som ønsker at arbejde for ham. Og fløjten har længe lydt, at restaurationsbranchen har haft stor mangel på arbejdskraft, så det har til tider kunne se svært ud at få ansat de rette kræfter i både restauranten og i køkkenerne. Men det har Benjamin ikke være udsat for.

Benjamin Rosendal Mosskov fra Restaurant Værdsat, Restaurant Vestergade, Café Kongengsgade, VinoVærdsat og Restaurant Kratholm - otwn
Det nye VinoVærdsat. Foto: Lina Andersen

- Tværtimod har jeg faktisk måtte sige nej til ansøgere. Jeg elsker mennesker, og jeg elsker at give mennesker en chance til. Jeg har en aftale med kommunen om at tage nogle ind, der har brug for en chance til, og det er klart størstedelen, der får tilbudt en fast plads på holdet, når deres forløb hos kommunen slutter, siger restaurantejeren.

- Jeg er grundlæggende ligeglad med, hvor dygtige de er. Det som virkelig tæller er, at man har viljen til at lykkes og til at ville noget. Dem som viser viljen er oftest dem, som ender med at lykkes, og jeg har rigtig mange succeshistorier efterhånden, fortsætter han.

Målet er at have 100 på lønningslisten i slutningen af 2026, og lige nu tæller den 38 med fuldtid, deltid og praktikanter. Der er altså god fart på antallet allerede, men man kan også godt regne ud, at enten skal stederne udvides markant, eller også skal Benjamin starte endnu flere steder op. Og som det har set ud indtil videre, kunne man godt fristes til at tro, at han vælger at åbne et nyt sted eller tre inden 2026.

Benjamins ”konglomerat” ser altså ud til at skulle vokse sig næsten tre gange så stort, når man ser på antallet af ansatte på kun lidt over to år. Og det bliver spændende at se, hvad han finder på fremadrettet for at nå dertil.

Benjamin Rosendal Mosskov fra Restaurant Værdsat, Restaurant Vestergade, Café Kongengsgade, VinoVærdsat og Restaurant Kratholm - otwn
Benjamin foran VinoVærdsat og Restaurant Værdsat. Foto: Lina Andersen

Artist of the week

Julius Holmgaard

Julius studere på UCL og er på nuværende tidspunkt i gang med et praktikforløb hos Tokerød +, hvor han sidder som UX-designer og laver flotte mock ups. I hans fritid bruger han blandt andet sin tid på at tegne skæve illustrationer

 

 

artikel
 | 
Der er lutter smil og glade dage, når du træder ind i Custom Raw-butikken i Nørregade, og det er lige netop den stemning, som ejeren af butikken, Kasper, gerne vil skabe.