fbpx
Skrevet af:
Lisette Olesen
Journalist på Otown

Bolbro lukker stor vej for at feste: Fra slidt forstad til guldlygter og diskokugle

Del artikel:

På lørdag bliver Bolbro tryllet om til en fest, hvor du er inviteret. Odenses forstad fejrer nemlig afslutningen på bydelens vilde makeover ved at lukke Middelfartvej og lave en kæmpe fest.

Kommer du fra Jylland imod Odense, møder du historisk set et af Danmarks fattigste postnumre. En slidt forstad med efterkrigstidens ensformige huse, forladte steder og triste fordomme. Navnet er Bolbro, der går under kælenavnet Bronx opkaldt efter slumkvarteret i USA. Men nu er der ikke meget slum over postnummeret femtodobbelto tilbage.

I stedet møder du nu et farvestrålende festfyrværkeri af en bydel. Som velkomst byster store bogstaver sig som et hollywoodskilt, når du kører igennem forstaden. Bolbros borgere har nemlig givet det gamle arbejderkvarter en makeover for 30 millioner, hvoraf de 20 millioner er finansieret af Odense Kommune, mens de 10 millioner er tildelt af Transport-, Bygnings- og Boligministeriet.

Ombygningen af Bolbro har stået på i 5 år. Nu er det hele færdigt. Derfor hylder Bolbro makeoveren ved at lukke Odenses vestlige åre, Middelfart, for trafik for at holde en kæmpe fest.

Onceinalifetime-oplevelse

Koncerter, foodtrucks, ishockey, kunstnere, kreative aktiviteter, nycirkus og meget mere kan du gratis opleve, når Bolbro inviterer til en kæmpe fest på lørdag  -faktisk hele 3 fester. Bolbro fejrer nemlig resultatet af byens makeover samtidig med, at forstaden indvier sit nye bystrøg fyldt med kunst, legepladser og siddepladser. Festen og indvielsen har Bolbroerne lagt sammen med forstadens egen byfest Bolbrodagen. Klokken 9- 14 lukker Middelfartvej lørdag, hvorefter vejen bliver omdannet til en festivalplads med koncert, nycirkus, fadøl, brunsviger, kunst, sport.

-Det er virkelig onceinalifetime, at man får lov til at opleve, at en så stor vej bliver lukket for en fest. Men vi sætter et kæmpe punktum for det, bolbroerne har skabt. Bronx er blevet bolbroernes sted, hvor vi har skabt liv på de døde pladser i byen, fortæller Tanja Bruntse Ahler, der er kommunikationsansvarlig for Områdefornyelsen i Bolbro.

Når vejen åbner igen kl. 14. 00, rykker festen ned på unge-parken ved Roerskovsvej, hvor den vil fortsætte til klokken 22. Her går nogle af Odenses mest lovende musiknavne på scenen sammen med den københavnske hiphop-duo FRAADS og rapperen URO. Fra Odense kan du møde popkometerne Statisk, rapperen Celine og rapperen Francis.

Ligesom festen er fyldt op med aktiviteter for alle aldre, så hylder makeoveren mangfoldigheden i bydelen. Faktisk er det nye Bronx skabt af bydelens mange forskellige mennesker.

Plads til øllene ved bænken

Tre parker, tre byrum, en parkeringsplads og et vejkryds. I områdefornyelsen har Bolbro selv valgt, hvilke områder i forstaden, der trængte til et ansigtsløft. De har endda også selv bestemt, hvad der skal være på de enkelte områder.

Derfor har Bolbro fået et nyt strøg med flere iøjnefaldende kunstværker bl.a. lavet af Steen Koerner Studio.

Byens gamle cirkus plads, hvor liv og glade dage for længst har forladt manegen til fordel for en tom græsplæne, er nu blevet til en legeplads med cirkusinspirerende legeredskaber samt en frodig oase med frugttræer. Det farlige kryds ved Træøen er blevet gjort mere sikker for bilisterne i form af lys og nogle grønne pukler, så de har bedre udsyn.

Udover at Hauges Plads er blevet udstyret med nye bænke og beplantning, så har parkeringspladsen bag Føtex og Mango fået en overhaling med stisystemer og planter. Fælles for alle fornyede områder er, at de kan benyttes af alle. Og med alle mener Bolbro også dem, der benyttede områderne tidligere.

-Vi er ikke ude på, at jage folk væk. Når man indretter et område, så indretter man i forskellige zoner med hjørne og kroge, så der er plads til alle, fortæller Tanja.

Fortællepladsen foran Lidl og apoteket er et af de områder, der er blevet udstyret med hjørner og kroge. Pladsen ud imod Middelfart har fået sit navn Fortællepladsen, fordi stedet primært bruges til fortællinger over en øl på bænken. Og fortællingerne skal blive ved med at være der, forsikrer Tanja

- Vi har snakket med menneskene på bænken om, hvad der var vigtigt for dem. De ville bare gerne have deres bænk, noget afskærmning og det har de fået, fortæller hun.

Med den nye omlægning af Fortællepladsen med afskærmning og stier, bliver pladsen et sted, hvor pensionisten tager sig en pause efter et besøg på apoteket og børnefamilien nyder en is, mens der stadigvæk er plads til promillerne på bænken.

Guld, disko og en blomstrende fremtid  

Bolbro er også blevet en by, der byder op til dans. I hvert fald hvis du går ned på Bolbros nye mødested for unge. Her ser du Danmarks eneste park med blinkende diskokugle, spejle og guldglitrende gadelygter. Parken har endnu ikke noget navn. Men på lørdag kan du til festen være med til at bestemme, hvad den nye ungepark skal hedde.

Udover at Bolbro har fået en glamourøs park, så har bolbroerne peget på et 10.000 m2 stort græsareal bag en række høje bebyggelser der, hvor ringvejen møder Roesskovsvej. Lige nu ligner pladsen et månelandskab. Men i fremtiden vil stedet rumme høj puls i form af eksempelvis en BMX-bane, cykelcross eller anden krævende fysisk aktivitet, som senere vil blive afsløret. Fælles for de mange aktiviteter i Bolbro er, at de skal kaste glans over byen.

- Bolbro er ikke bare et sted, man kører igennem. Selvom vi afslutter områdefornyelsen, bliver der ved med at ske spændende ting i Bolbro. Letbanen har bl.a. medvirket til, at Odenses nye grønne bydel Gartnerbyen blomstrer op. Og ved Rismarksvej på det gamle militære anlæg udvides bydel yderligere inden længe. ,  Bolbro er derfor i en rivende udvikling, som kommer til at fortsætte langt ude i fremtiden, fortæller Tanja.

Oplev Bolbro sprudle og blomstre, når forstaden inviterer til fest på lørdag fra kl. 9.30 – 22.

Mest læste nyheder

 | 
Tidligere på sommeren åbnede mikro-bageriet Grain Bakery på Vesterbro. Manden bag det utraditionelle bageri hedder Kasper Skov, og han både bager og sælger brødet selv i den lille butik. Interessen for surdejsbageriet har været stor lige fra starten, og de glade kunder står trofast i kø udenfor, når Kasper åbner dørene.
 | 
Kaffebaren Nelle's har sammen med en gæst givet Odense en gåklub.
 | 
Tarup Center huser Fyns største garnbutik, et verdensomspændende undertøjsbrand, en slagter med enestående delikatesser fra Odense og USA, en pub med plads til det hele og meget mere.
 | 
Hvad der startede som en trang til at genopleve en nostalgisk følelse fra nullerne er i dag blevet til et....

Tags:

Spændende relaterede artikler

 | 
Der er tikket et stort tocifret millionbeløb ind på kontoen hos Odense Teater, der drømmer om at igangsætte en stor modernisering af det gamle, historiske teater.
 | 
Der er stadig en stor del af unge piger, der kæmper med mental trivsel, og som går med alene med deres svære tanker. Foreningen GirlTalk har lavet et fællesskab, hvor man kan henvende sig.
 | 
Et ungt kærestepar har sammen købt en båd, som skulle renoveres helt fra bunden, men de havde et udgangspunkt, der sagde at de ikke vidste noget som helst om det – og så kunne de heller ikke sejle.
artikel
 | 
Semesterstartsfesten afholdes igen i år af Syddanske Studerende, og de er klar på at gøre det større end nogensinde før med et stort to-dags program.