fbpx
Skrevet af:
Lisette Olesen
Journalist på Otown

Byens billige toiletbesøg: Tis i posen og smid den i skraldespanden

Del artikel:

De såkaldte posetoiletter er for alvor kommet til Odense. Senest er der bygget et i Bolbro. Spørger man folkene bag den nye lokumsidé, sikrer toiletterne byens trængende et toilet uden, at der kommer lavvande i pengekassen.

Går du ved Elmelund Skov, bevæger dig rundt på Cirkuspladsen i Bolbro eller løber en tur ved boldbanerne ved Højme, har du måske stødt på byens posetoiletter.

Her er der ingen træk og slip. I stedet er toiletterne udstyret med poser, som du selv placerer på et stativ og efterfølgende smider i skraldespanden, når du taget trykket fra tarmene eller lettet blæren.

Posetoiletterne er kommet til Odense, fordi odenseanerne har efterspurgt toiletter udenfor. Spørger man Tanja Bruntse Ahler fra Odense Kommune, der igennem flere år har arbejdet med at forny Bolbro, er posetoiletter en genial opfindelse.

Billigt alternativ til træk og slip

Når du laver bimmelim eller bummelum er det ikke helt billigt. Alene kloakering koster flere tusinde kroner per meter.

Derfor satte det også lidt spekulationer i gang, da borgerne i Bolbro havde et brændende ønske om at få bygget et toilet ved Cirkuspladsen, som ligger tæt på Odense Stadion. I de seneste år har Bolbro fået en kæmpe makeover, hvor flere områder er blevet fornyet efter borgernes ønske. Et af ønskerne var et toilet ved stadionet, fordi området bliver brugt af mange børnefamilier. Dette ønske vil folkene bag områdefornyelsen gøre til virkelighed uden at det gav lavvande i den pengebeholdning, der skulle forny hele Bolbro.  

- Hele pointen med posetoiletterne er at undgå de meget høje udgifter, der er forbundet med at lede vand ind og spildevand ud fra et toilet. Et posetoilet er et særdeles billigt alternativ til et toilet med vand og afløb, lyder det fra Tanja. Selvom vandet i toilettet er erstattet med poser og håndsprit betyder det ikke, at hygiejnen på toilettet halter.

Lort på forbrændingen

Posen du presser pølsen i eller beriger med din stråle med er udstyret med et lille ”sugestykke” i bunden. En lille vatpose, som indeholder noget kemi, der tager lugten og dræber bakterierne fra afføringen.

Ifølge Tanja bidrager toiletterne til et rent Odense.

- Poserne smides i affaldsbeholderen på toilettet, som tømmes og kommer på forbrændingen samme sted, hvor bleer og andet med mennesketis og -lort ender. Så det er jo ikke noget, der ender i naturen, fortæller Tanja.

I Danmark ser man oftest posetoiletter uden for byen. Posetoilettet på Cirkuspladsen er det første bynære af sin slags i Odense. Derudover er den også byens første røde toilet, da den er designet efter cirkuspladsens farver. Posetoiletterne i Odense er offentlige og gratis at benytte.

Mest læste nyheder

 | 
Tidligere på sommeren åbnede mikro-bageriet Grain Bakery på Vesterbro. Manden bag det utraditionelle bageri hedder Kasper Skov, og han både bager og sælger brødet selv i den lille butik. Interessen for surdejsbageriet har været stor lige fra starten, og de glade kunder står trofast i kø udenfor, når Kasper åbner dørene.
 | 
Kaffebaren Nelle's har sammen med en gæst givet Odense en gåklub.
 | 
Tarup Center huser Fyns største garnbutik, et verdensomspændende undertøjsbrand, en slagter med enestående delikatesser fra Odense og USA, en pub med plads til det hele og meget mere.
 | 
Hvad der startede som en trang til at genopleve en nostalgisk følelse fra nullerne er i dag blevet til et....

Tags:

Spændende relaterede artikler

 | 
Der er kommet mange flere diagnoser frem i søgelyset de sidste par år, men det er ikke alle skader og diagnoser, der kan ses på folk.
 | 
Odense er begyndt at kunne tiltrække større international arbejdskraft i takt med udviklingen af store virksomheder i området, og det kræver, at der findes en skole til internationale børn.
 | 
Et kamera og en drone er fast inventar, når Saif sætter sig ind i bilen for at køre rundt i Danmark eller i kufferten, når han rejser verden rundt.
artikel
 | 
Til det nye efterårssemester kunne de studerende på journalistik på SDU i Odense vælge et nyt fag i klimajournalistik, for at øve sig i klimavinkler på forskellige emner.