fbpx
Skrevet af:
Lisette Olesen
Journalist på Otown

Cannabisaktivisten kæmper for misforstået urt: ”Hamp er meget mere end røg”

Del artikel:

#heltærligt er serien i Otown, hvor vi affyrer brændende spørgsmål fyldte med fordomme og forundringer, så du kan blive klogere på en person, en trend eller et erhverv i Odense. Denne gang hiver vi fat i cannabis- aktivisten Ronni Pedersen fra hampforretningen Canna Releaf.

Odense har længe dyrket Cannabis-planten. Faktisk huser byen en af Europas største producenter af medicinsk cannabis nemlig Aurora Nordic Cannabis A/S.

Hvor brugen af medicinsk cannabis tidligere har kørt under en forsøgsordning, har et bredt flertal af Folketingets partier nu besluttet at forlænge ordningen.

Ronni Pedersen har igennem flere årtier troet på hampens medicinske egenskaber. For 24 år siden mødte han for første gang plantens helbredende kræfter, da hans kammerat var alvorlig syg. Vennen havde kræft i ryggen, og var enormt svækket af de mange kemokure. Appetitten var væk og humøret var nede. Ronni røg selv cannabis, og en dag fik han en overraskende forespørgsel fra en overlæge på Odense Universitetshospital.

- Lægen spurgte, om vi ikke kunne skaffe vores ven noget cannabis, da han havde brug for at få vækket sin appetit og komme i bedre humør. Så min ven fik faktisk dispensation til at ryge en joint på stuen – bare vinduer og døre stod åbne. Og hashen virkede. Han begyndte at spise og kom i bedre humør.

Siden den dag har Ronni været cannabisaktivist. For ifølge aktivisten er planten nemlig en totalt misforstået urt.

- Når mange ser cannabisbladet, tænker de på afhængighed samt et rusmiddel, der leder til indtagelse farlige stoffer. Men planten har så mange helende egenskaber og anvendelsesmuligheder, som ikke har noget som helst med røg at gøre.  

Til dagligt driver Ronni cannabisforretningen Canna Releaf på Vesterbro, hvorfra han sælger et hav af forskellige cannabisprodukter – alt fra tøj lavet af hamp til cremer med cannabis. Produkter, der har fået sår til at hele og smerter til at forsvinde. Butikken er lavet som en oplysningsbiks, der skal afmystificere urten, som han mener, at alle mennesker ville have gavn af at møde.

Men helt ærlig…

1. Sælger I ikke hash i butikken? I sælger jo gødning, vækstudstyr, rygegrej mm.

- Vi sælger ikke hash. Remedierne, vi sælger, kan bruges til andre ting end hamp. Du kan f.eks. dyrke tomater og chiliplanter i teltet. Det er sådan i Danmark, at det er lovligt at sælge gødning, telte og cannabisfrø. Du må bare ikke smide frøet i jorden, så det spirer og bliver til en plante.

2. Men hvis I sælger produktionsmidler til at dyrke hamp, er det ikke at bidrage til en ulovlig produktion af cannabis?

Det vil være utrolig naivt at sige nej. Jeg er udmærket godt klar over, at når folk køber noget groudstyr og noget gødning, så er det nok ikke tomatplanter, de skal hjem at dyrke.

Men jeg har ikke noget problem med at formidle varen i forhold til det at medicinere sig selv med cannabis. Den ældste dyrker, jeg har, er 92 år gammel.

Det kan godt være, at det ulovligt det, hun går hjem og gør. Men hun gør det for at komme igennem sin hverdag så smertefrit som overhovedet muligt. Den smertemedicin hun fik fra lægen, er hun trappet ud af, siden hun begyndte at ryge. Det er rigtig svært at få medicinsk cannabis på recept i den her forsøgsperiode, så ser intet problem i, at folk selv dyrker.

Så er jeg selvfølgelig godt klar over, at vores piber ikke er vaser. Naturligvis er der er nogle, som dyrker for ”at hygge sig med det” på anden vis. Men det blander jeg mig ikke i.

3. Er medicinsk cannabis ikke bare en undskyldning for at ryge det?

Er det en dårlig undskyldning af smertedække sig selv med cannabis fremfor morfin?

En dag stod en kvinde i min butik med tårer i øjnene, fordi jeg havde haft besøg af Fødevarestyrelsen og Lægemiddelstyrelsen.

De fortalte mig, at de olier vi havde, måtte vi ikke sælge, før vi havde fået svar fra den laboratorietest, som alle CBD-olier skal igennem. Ventetiden på analysen var et år.

Kvinden havde været udsat for en ulykke, som gjorde, at hun blev smertedækket med morfin. På et tidspunkt var hendes morfintolerance så stor, at hun røg over i metadonsmertedækning. Metadon er jo stoffet, narkomaner bruger, når de skal afvende sig selv fra at være på heroin. Med vores CBD-olier hjalp vi hende ud af metadonen. Da vi fortalte hende, at vi havde fået et påbud om at sælge det, begyndte tårerne at trille ned af hendes kinder. Lægen vil kun udskrive metadon til hende.

I sådan en situation bliver man utrolig ked af det som menneske, at det er ulovligt at hjælpe hende.  

4. Men du sælger jo rygegrej. Hvorfor gør du det, hvis dit fokus er på det medicinske?

Fordi der er efterspørgsel på det. Det sker af og til, at der kommer unge mennesker forbi, som tror, at de kan købe rygegrej.

Her gør vi meget ud af at fortælle, at det virkelig ikke er noget, man skal begynde med. Hvis man begynder at ryge cannabis for tidligt, vil hjernen være langsommere om at udvikle sig. Så det er her, vi er en vigtig oplysningsbiks, når det kommer til cannabis.

5. Hvad er jeres bestseller?

Det er vores CBD- produkter. Vores kosmetik- og hudplejeprodukter er utrolig populære. Det er økologiske salver med få milligram af CBD-olie fra cannabisplanten. CBD’en er utrolig helende. Med CBD-cremer hjælper vi en del mennesker, der døjer med hudlidelser som psoriasis, svamp og eksem. Vi har også en CBD- Tattoo Butter, hvor CBD’en gør, at tatoveringerne healer 40 % hurtigere end ved brug af andre tattoocremer.

6. Hvem er jeres kunder?

Det er alt fra Hr og Fru Danmark og direktører til folk på gaden, der køber cannabisprodukter hos os. Hvis du har spørgsmål til cannabisplanten, så er du altid velkommen til at komme forbi os på Vesterbro 17.

Mest læste nyheder

 | 
Tidligere på sommeren åbnede mikro-bageriet Grain Bakery på Vesterbro. Manden bag det utraditionelle bageri hedder Kasper Skov, og han både bager og sælger brødet selv i den lille butik. Interessen for surdejsbageriet har været stor lige fra starten, og de glade kunder står trofast i kø udenfor, når Kasper åbner dørene.
 | 
Kaffebaren Nelle's har sammen med en gæst givet Odense en gåklub.
 | 
Tarup Center huser Fyns største garnbutik, et verdensomspændende undertøjsbrand, en slagter med enestående delikatesser fra Odense og USA, en pub med plads til det hele og meget mere.
 | 
Hvad der startede som en trang til at genopleve en nostalgisk følelse fra nullerne er i dag blevet til et....

Tags:

Spændende relaterede artikler

 | 
Der er kommet mange flere diagnoser frem i søgelyset de sidste par år, men det er ikke alle skader og diagnoser, der kan ses på folk.
 | 
Odense er begyndt at kunne tiltrække større international arbejdskraft i takt med udviklingen af store virksomheder i området, og det kræver, at der findes en skole til internationale børn.
 | 
Et kamera og en drone er fast inventar, når Saif sætter sig ind i bilen for at køre rundt i Danmark eller i kufferten, når han rejser verden rundt.
artikel
 | 
Til det nye efterårssemester kunne de studerende på journalistik på SDU i Odense vælge et nyt fag i klimajournalistik, for at øve sig i klimavinkler på forskellige emner.