fbpx
Del artikel:
Lyt til artikel
Skrevet af:
Lisette Olesen
Journalist på Otwn

Johnna og Christian ejer tre genbrugsbutikker på stribe. Senest har de åbnet Den Lille Vandal sammen med datteren og svigersønnen. En lille miljø-rebel, hvor Odense bestemmer, miljøet hjælpes og alle overraskes.

Børnetøj og legetøj i lange baner. Den Lille Vandal er et nyopstartet reolmarked på Vesterbro. Her kan du købe og sælge børnetøj, baby-ting, legetøj mm. En butik, som i løbet af året vil bringe flere børnenyheder, som er gode ved pengepungen, kloden og Odense.

Bag børnebiksen står Vesterbros vintagepar Johnna og Christian Gøttsch Hansen, der også ejer Lopperiet og Pulvis, som ligger lige ved siden af Den Lille Vandal. De driver butikken sammen med deres datter Laura Krabbe Barslund samt svigersøn Rasmus Krabbe Barslund. Sammen har de en drøm om, at Vesterbro bliver et vintagemekka med alverdens genbrugsbutikker. Vi skal nemlig blive bedre til at bruge det, der bliver produceret.

-  Jeg vil så gerne give vores efterkommere en verden med en økonomi, et miljø og en natur, som er værd at have, fortæller Johnna om sine 3 genbrugsbutikker, hvoraf Den Lille Vandal er en rebelsk spilopmager fyldt med overraskelser.

Odense bestemmer

Odense bestemmer butikkens indhold.  I Den Lille Vandal kan du leje en stand, hvorfra du kan sælge børnetøj, babyting og legetøj. Modsat mange andre reolmarkeder bestemmer du helt selv, hvordan din stand skal se ud. Du kan mikse og matche mellem reoler og bøjlestativer samt tilføje lamper til standen. Prisen på tingene bestemmer du selv, mens Vandalen laver reklame for dine ting på sociale medier.

Johnna og Christian har skabt butikken sammen med deres datter Laura og svigersønnen Rasmus. Laura fik idéen. Rasmus, der til dagligt driver malerfirmaet Malermester Rasmus Krabbe Barslund, renoverede butikken og nu står genbrugsbiksen klar. De synes nemlig, at Odense centrum manglede et sted, hvor børnetøj og legetøj kunne få nye ejere.

- Jeg ved, at tekstilindustrien er et område, der forurener miljøet rigtig meget. Meget af børnetøjet, når jo ikke at blive slidt. Det er desuden dyrt at købe økologisk kvalitetstøj. Det er jo helt skørt, at en bodystocking i størrelse 56 skal koste 250 kroner i butikkerne.

Udover at standene huser brugt legetøj og børnetøj, så finder du også strikkede spegepølsemadder og lædersutteholdere. Den Lille Vandal samarbejder nemlig med en række kreative ildsjæle, der laver børneting. For hvis der er noget, Den Lille Vandal vil, så er det at overraske odenseanerne. Det gjorde den allerede ved åbningen i januar ved at tage navn efter et gerningssted.

Den lille miljørebel

Selvom Vesterbro nr. 11 tidligere har huset en slagter og et ismejeri, så er det nok hverken pølser eller ispinde, odenseanerne tænker på, når man nævner husnummeret. Hvis man spørger Johnna, forbinder odenseanerne adressen med Ferndale. En restaurant, der var scene til mord og knivstikkeri.

- Jeg mindes da, at der var optegnet et lig i porten, som var der i en hel måned, fortæller hun.

I daglig tale blev Ferndale kaldt skandale eller vandalen. Vandal er en person, der hensynsløst ødelægger og beskadiger ting. Johnna og Christian har opkaldt børnebutikken efter det rebelske.

- Det synes vi er sjovt, fordi adressen har den historie, den har. Derudover så er vi lidt frække og gør nogle ting, som andre ikke gør for miljøets skyld, lyder det fra Johnna, der fortæller, at de har valgt en lille cirkuselefant som logo, fordi butikken vil huse en masse farver, gøgl og festlig stemning. Aktiviteter, der sætter miljø og bæredygtighed i fokus.

- Planen var oprindeligt, at de skulle have holdt en stor åbningsfest for den lille elefant. Men på grund af forsamlingsforbuddet har vi udskudt det til nærmere fremtid. Vi vil rigtig gerne lave noget ekstraordinært i butikken, når Corona situationen tillader det, fortæller Laura Krabbe Barslund, der til dagligt læser til ingeniør på Syddansk Universitet.

Hvad der præcis kommer til at ske af rebelske ting i den lille butik, kan de ikke afsløre endnu. Men hver dag kommer der nye varer i butikken.

Artist of the week

Julius Holmgaard

Julius studere på UCL og er på nuværende tidspunkt i gang med et praktikforløb hos Tokerød +, hvor han sidder som UX-designer og laver flotte mock ups. I hans fritid bruger han blandt andet sin tid på at tegne skæve illustrationer

 

 

artikel
 | 
Eivind Antonsen Segtnan er uddannet læge fra SDU og har en Ph.d. fra samme sted. Og det var under sin Ph.d., at Eivind fandt på en ny og innovativ måde at kunne teste for sygdomme.