fbpx
Skrevet af:
Lisette Olesen
Journalist på Otown

Familiekonflikter, nabostrid eller ensomhed: Forening i Odense åbner op for den svære dialog

Del artikel:

Frivilligt Åben Dialog Netværk Odense er en ny forening, der hjælper dig med at tale med din familie, venner, kollegaer, naboer mm., hvis du er havnet i en konflikt eller har brug for hjælp.  

Du kender det sikkert - En nabostrid, der driver dig til vanvid. Et familiemedlem, der altid volder dig problemer eller en kæreste, der ikke forstår dig. At være sammen med mennesker kan give konflikter og udfordringer, som er svære at løse. Hver gang du snakker med mennesket, som giver dig problemer, ender det måske med, at I skændes, misforstår hinanden eller går hver til sit uden en løsning på problemet.

I sådanne situationer står foreningen Frivilligt Åben Dialog Netværk Odense klar med hjælpen. Og hjælpen er dialog. Foreningen er et nyt gratis tilbud i Odense, der hjælper dig til at starte dialogen med mennesker, du har det svært med eller som du finder betydningsfulde i dit liv og gerne vil have nye perspektiver på en samtale.

At blive set, hørt og forstået

Foreningen består af ildsjæle, der brænder for at få folk til at snakke om tingene. Ildsjælene har taget en toårig Åben Dialog- uddannelse, der kvalificerer dem til at facilitere samtaler mellem mennesker.

Til et åbent-dialog-møde taler man ikke til hinanden. Man får i stedet mulighed for at lytte og reflektere over det, der bliver sagt. Samtalen styres af en mødeleder fra foreningens åben-dialog-team, der sikrer, at alle bliver hørt i sagen. Udover at åben-dialog-teamet har tavshedspligt i forhold til, hvad der bliver sagt under mødet, så kommer de gerne hjem til dig eller finder et mødelokale i byen, når mødet skal holdes. Ifølge foreningen er det vigtigste, at du er tryg.

- Vi skaber et rum, hvor man kan få luft samt at blive set, hørt og forstået. Alle har et perspektiv i det, der bliver talt om. Det at få delt perspektiver kan åbne op for nye tanker og nye muligheder for fx at løse konflikter, forklarer Birgitte Rasmussen.

Da Birgitte gik på pension efter mange års arbejde i socialpsykiatrien, valgte hun at stifte foreningen Frivilligt Åben Dialog Netværk Odense.  

- Det rører mig dybt, når et menneske siger, at det er første gang, at der er nogle, der har lyttet til mig. Og sådanne episoder oplever vi altså i foreningen, fortæller Birgitte.

Der findes kun frivillige Åben Dialog foreninger i Odense og i Aarhus. Men selve tankerne bag Åben Dialog og den oprindelige Åben Dialog-uddannelse stammer fra Lapland.

Effekten af at snakke

I den finske psykiatri fandt man ud af, at man kunne imødekomme akutte psykoser og indlæggelser ved at se og forstå det enkelte menneske i forhold til de mennesker, som han/ hun er omgivet af. Man tog ud til den akut syge person og samlede både vedkommende og dennes netværk til en samtale. Derved skabte man med nærhed og forståelse en mulighed for at undgå indlæggelse.

-Da jeg arbejdede i socialpsykiatrien kunne jeg se effekten af, at folk fik muligheden for at snakke sammen, hvor der ikke er givet nogen sandhed eller mål med samtalen på forhånd. Det handler om at dele med hinanden og lytte til hinanden, fortæller Birgitte.

Hun tog derfor uddannelsen Åben Dialog, som findes i Aarhus. Efterfølgende brugte hun lidt under et år på at skaffe 8 frivillige til foreningen i Odense. En forening du resten af oktober måned kan møde på Odense Bibliotek, hvor foreningen har en stand på 2. sal ved Frivillig Center Odense.

Derudover kan foreningen træffes på telefon 3049 9042 og på sociale medier under navnet Frivilligt Åben Dialog Netværk Odense, hvis du har brug for at vide mere eller ønsker en samtale.

Mest læste nyheder

 | 
Kaffebaren Nelle's har sammen med en gæst givet Odense en gåklub.
 | 
Tarup Center huser Fyns største garnbutik, et verdensomspændende undertøjsbrand, en slagter med enestående delikatesser fra Odense og USA, en pub med plads til det hele og meget mere.
 | 
Hvad der startede som en trang til at genopleve en nostalgisk følelse fra nullerne er i dag blevet til et....
 | 
Restaurant Værdsat formerer sig til flere spiseoplevelser i Odense. Men hvad de færreste ved om smørrebrødssuccessen i Kongensgade er, at restauranten hjælper mennesker med specielle udfordringer. Ejeren vil nemlig gerne give tilbage til samfundet, som hjalp ham, da han var plaget af druk og dødsangst.

Tags:

Spændende relaterede artikler

 | 
Fodbold-freestyleren Brian ”Brizze” Mengel har i flere år været god til at sætte fokus på, hvordan man også kan bruge en fodbold, og nu er han ved at indføre teqball til Danmark.
 | 
Inde ved Kongensgade ligger lokalerne til foreningen TUBA og deres datterforening Tubanu, der er et fælleskab for folk, som har haft alkohol og stoffer tæt inde på livet i deres opvækst.
 | 
Eva Holm og resten af Kulturmaskinen har fået bevilliget 2,1 millioner kr. til at udføre et projektforløb over tre år for at give mentalt belastede unge et pusterum.
artikel
 | 
Semesterstartsfesten slog alle rekorder i 2021 og holdet bag har taget en masse læring med til i år, hvor ambitionerne for antal gæster er endnu større, men hvor pladsen også er udvidet markant.