fbpx
Skrevet af:
Lisette Olesen
Journalist på Otown

Festival med hørebøffer: Ny gratis festival fylder byen med lydfortællinger.

Del artikel:

Odense har fået en ny festival. En lyttefestival. På kendte steder i byen åbner der sig en ny verden, når du sammen med festivalgæsterne tager høretelefonerne på ørene og trykker play på telefonen.

Odense bliver spækket med oplevelser for ørene, når byens nye festival, Lytteoplevelser i O-town, løber af stablen den 13 – 15. august.

Du deltager i festivalen ved at møde op på udvalgte steder med et par hørebøffer og en smartphone. Oplev hvordan Sankt Knuds Kirke, Odense Havn, Eventyrhaven mm. bliver tryllet om til magiske steder, når du sammen med festivalgæsterne lytter til de samme fortællinger. Podcasts, som ifølge festivalleder Kia Lundsgaard er krydret med fængende fortællinger og drama på højt plan.

Mørket i klosterhaven og podcastkæmper på kirkegården  

Med hørebøfferne på ørene vil du i Sankt Knuds kirke møde den jødiske myte om Lilith – Adams ekskone, som han havde, før han mødte Eva i skabelsesberetningen. Den gamle have ved Gråbrødre Kloster bliver stedet, hvor du kan hilse på ”Mørket” i en fortælling om, hvordan mørket spreder uhygge såvel som hygge.

Hvor Eventyrhaven bliver scenen for et hav af eventyrlige fortællinger, kan du i Assistens Kirkegård komme på en uhyggelig vandretur, hvor venner bliver forvandlet til fjender. På kirkegården kan du nemlig opleve forestillingen STALKER lavet af en af Danmarks største podcastproducenter Third Ear. En podcast du lytter til sammen med den ven. I er på samme mission i den samme fortælling. Men I får forskellige informationer at vide, da I lytter til 2 forskellige lydfiler.

- Da jeg prøvede STALKER med min datter, fik hun at vide, at hun ikke kunne stole på mig. Vi skulle besvare en række spørgsmål ved at række hånden i vejret. Men vi fik ikke de samme spørgsmål. I hendes øre svarede jeg ja til, at jeg drømte om at slå min familie ihjel, mens jeg blot sagde ja til, at jeg gerne ville have kærlighed. Det er en fuldstændig vild oplevelse, fortæller Kia.

Udover Third Ear er mange af festivalens lydfortællinger produceret af radiodrama.dk, der står bag festivalen. Sammen har de en mission om at skabe en ny kulturel oplevelse i Odense såvel som Danmark.

Lyd på linje med teateret og biografen

Lyttefestivalen i Odense er den første og eneste fynske festival, der udelukkende har fokus på lytteoplevelser. Spørger man Radiodrama.dk, vil de skabe en helt ny kulturoplevelse i Danmark.

- Podcast er utrolig populære – men ikke som et kulturelt fænomen. Det at lytte til lydbøger, podcast eller andre lydfortællinger er normalt en en-til-en oplevelse. Vi vil gerne, at lydfortællinger bliver en kulturel oplevelse ligesom en tur i teateret eller en biografoplevelse, fortæller Kia Lundsgaard.

Kia har undervist i lyd i mange år. Udover at hun sammen med Morten Aagaard laver radiodramaer, så bruger hun lyd i undervisningen, når hun til dagligt underviser elever med specielle udfordringer.

- Lyd er det eneste, der samler folk på tværs af forudsætninger. Du behøver hverken at kunne læse eller skrive for at lytte. Og hvis du har for meget krudt i røven til at sidde stille, kan du gå, imens du lytter, lyder det fra Kia, der fortæller, at lyd også er et startkabel for fantasien.

Når du sætter dig ned foran fjernsynet eller sætter dig i biografsædet eller i teatersalen, får du serveret hele menuen med tilhørende menukort. Du kan se og høre alt og på den måde er intet overladt til fantasien. På den måde ved du allerede, hvad retten smager af, før du sætter tænderne i den.

- Når du lytter, danner du selv billederne, fortæller Kia.

Og billederne får du i Odense by, der er scene til lyttefestivalens fortællinger. De lytteoplevelser du møder under festivalen kan opleves uafhængigt af hinanden. Festivalen er derfor et ta-selv-bord, hvor du kvit og frit kan opleve de lytteoplevelser, du ønsker. De kræver dog en billet til de enkelte forestillinger, som du kan booke på radiodrama.dk, hvor du også kan se festivalprogrammet.

Mest læste nyheder

 | 
Tarup Center huser Fyns største garnbutik, et verdensomspændende undertøjsbrand, en slagter med enestående delikatesser fra Odense og USA, en pub med plads til det hele og meget mere.
 | 
I morgen bliver Vestergade beriget med en ny restaurant. Folkene fra Restaurant Værdsat åbner nemlig ”en fræk lillesøster” ved navn Restaurant Vestergade. Menuen ved byens nye spisested er moderne, skandinavisk og til at betale. En forret, en hovedret og en dessert koster nemlig 215 kroner.
 | 
Da David Lind Nordby fik en førtidspension som 31-årig, besluttede han sig for at gøre en forskel. I dag samler....
 | 
Oplev odenseansk kunst på alternativ fynsk festival, hvor mad er en del af billetten og du ikke bliver mast på festivalpladsen.

Tags:

Spændende relaterede artikler

 | 
Odense har fået en ny gourmetoplevelse med stjernelækkerier og lokale delikatesser. Lørdag den 1. oktober bliver Vintapperstræde fyldt med østers,....
 | 
Er du til kunsthåndværk og flotte designs? Ja så er det nok værd at lægge vejen forbi Odense havn lørdag....
 | 
Festivalguide over OFF Odense International Filmfestival
artikel
 | 
Semesterstartsfesten slog alle rekorder i 2021 og holdet bag har taget en masse læring med til i år, hvor ambitionerne for antal gæster er endnu større, men hvor pladsen også er udvidet markant.