fbpx
Skrevet af:
Lisette Olesen
Journalist på Otown

Find din indre opfinder frem: Ny teknologisk værksted skal ruste odenseanerne til fremtidens arbejdsmarked.

Del artikel:

Med 3D printere, VR-briller og meget mere kan du lave din egen opfindelser. Odense har nemlig fem makerspaces, hvoraf den ene åbner i Borgernes Hus. Et makerspace kan sammenlignes med et teknologisk sløjdlokale fyldt med alle mulige redskaber og remedier, som du kan bruge til at teste en idé, lave en ny opfindelse eller bare være kreativ.  

Udover at Odense har fire makerspaces for byens unge, så har Odense fået et nyt opfinderværksted, som alle gratis kan benytte. De fem værksteder skal sammen ruste unge og voksnes kompetencer til fremtidens arbejdsmarked.

Kreativ udfoldelse for alle

Byen har allerede fire makerspaces til børn og unge, som du finder ved Kroggårdsskolen, Tingløkkeskolen, Ungdomshuset og Syddansk Erhvervsskole. Nu åbner der et femte værksted i byen midt i Borgernes Hus, som alle odenseanere har adgang til.

- Når man bor i verdens bedste robotby, skal der naturligvis være et sted centralt i byen, hvor børn, forældre, bedsteforældre, iværksættere, kunstnere og andre idémagere kan tage hen for at være opfindsomme og prøve at skabe noget nyt, som man ikke lige kan lave derhjemme. Hvis børnene for eksempel beslutter sig hjemmefra for, at de vil lave en lampeskærm, en dørstopper eller designe deres eget navneskilt med en lasercutter, så er muligheden der. Et makerspace har udstyret til, at kreative hoveder og dygtige hænder kan folde sig ud, fortæller børn- og ungerådmand Susanne Crawley Larsen.

Makerspacet i Borgernes Hus finder du lige frem for indgangen. Det er bemandet af en medarbejder fra Odense Hovedbibliotek, som hjælper dig med maskinerne. Derfor skal du besøge makerspacet, når det er åbent, eller der er et særligt arrangement. Planlæg dit besøg og hold øje med bibliotekets hjemmeside for makerspace-åbningstider og særlige makerspace-arrangementer.

Kompetancer til fremtidens arbejdsmarked

Makerspacet i Borgernes Hus er ikke kun for børn og familier. Er du kunstner, designer, iværksætter, freelancer eller bare glad for at udvikle, så kan du gratis bruge det nye makerspace.

- Den hurtigtvoksende robotklynge i Odense har sat byen på verdenskortet, og det forpligter. Odenses robot- og techvirksomheder er afhængige af mennesker med skarpe hjerner og kreative hænder. De nye makerspaces bidrager til at styrke børn, unge og voksnes kompetencer til fremtidens arbejdsmarked. Et makerspace i Borgernes Hus sætter et ekstra lag på den digitale transformation, fordi det er tilgængeligt for både skolebørn og deres lærere og for kreative og innovative borgere. Samtidig viser makerspacet også, at vi er en robotby i det offentlige rum, siger by- og kulturrådmand Christoffer Lilleholt.

Foruden de fem makerspaces vil der senere på året komme et mobil makerspace i Odense. I den forbindelse vil der i løbet af 2021 – 2024 blive uddannet makerspace-vejledere på alle Odenses folkeskoler, mens samtlige 5. klasser skal igennem et forløb i et makerspace.

De teknologiske værksteder er en del af byrådets strategi 'Verdens Bedste Robotby i børnehøjde", som blev vedtaget i november 2019. Udover at Odense Kommune investerer 2,3 mio. kroner i projektet, så har VILLLUM FONDEN bevilligede 5 millioner kroner i november 2020 til at etablere flere makerspaces i byen.

Mest læste nyheder

 | 
Tidligere på sommeren åbnede mikro-bageriet Grain Bakery på Vesterbro. Manden bag det utraditionelle bageri hedder Kasper Skov, og han både bager og sælger brødet selv i den lille butik. Interessen for surdejsbageriet har været stor lige fra starten, og de glade kunder står trofast i kø udenfor, når Kasper åbner dørene.
 | 
Kaffebaren Nelle's har sammen med en gæst givet Odense en gåklub.
 | 
Tarup Center huser Fyns største garnbutik, et verdensomspændende undertøjsbrand, en slagter med enestående delikatesser fra Odense og USA, en pub med plads til det hele og meget mere.
 | 
Hvad der startede som en trang til at genopleve en nostalgisk følelse fra nullerne er i dag blevet til et....

Tags:

Spændende relaterede artikler

 | 
Der er kommet mange flere diagnoser frem i søgelyset de sidste par år, men det er ikke alle skader og diagnoser, der kan ses på folk.
 | 
Odense er begyndt at kunne tiltrække større international arbejdskraft i takt med udviklingen af store virksomheder i området, og det kræver, at der findes en skole til internationale børn.
 | 
Et kamera og en drone er fast inventar, når Saif sætter sig ind i bilen for at køre rundt i Danmark eller i kufferten, når han rejser verden rundt.
artikel
 | 
Til det nye efterårssemester kunne de studerende på journalistik på SDU i Odense vælge et nyt fag i klimajournalistik, for at øve sig i klimavinkler på forskellige emner.