fbpx
Skrevet af:
Lisette Olesen
Journalist på Otown

Find din indre opfinder frem: Ny teknologisk værksted skal ruste odenseanerne til fremtidens arbejdsmarked.

Del artikel:

Med 3D printere, VR-briller og meget mere kan du lave din egen opfindelser. Odense har nemlig fem makerspaces, hvoraf den ene åbner i Borgernes Hus. Et makerspace kan sammenlignes med et teknologisk sløjdlokale fyldt med alle mulige redskaber og remedier, som du kan bruge til at teste en idé, lave en ny opfindelse eller bare være kreativ.  

Udover at Odense har fire makerspaces for byens unge, så har Odense fået et nyt opfinderværksted, som alle gratis kan benytte. De fem værksteder skal sammen ruste unge og voksnes kompetencer til fremtidens arbejdsmarked.

Kreativ udfoldelse for alle

Byen har allerede fire makerspaces til børn og unge, som du finder ved Kroggårdsskolen, Tingløkkeskolen, Ungdomshuset og Syddansk Erhvervsskole. Nu åbner der et femte værksted i byen midt i Borgernes Hus, som alle odenseanere har adgang til.

- Når man bor i verdens bedste robotby, skal der naturligvis være et sted centralt i byen, hvor børn, forældre, bedsteforældre, iværksættere, kunstnere og andre idémagere kan tage hen for at være opfindsomme og prøve at skabe noget nyt, som man ikke lige kan lave derhjemme. Hvis børnene for eksempel beslutter sig hjemmefra for, at de vil lave en lampeskærm, en dørstopper eller designe deres eget navneskilt med en lasercutter, så er muligheden der. Et makerspace har udstyret til, at kreative hoveder og dygtige hænder kan folde sig ud, fortæller børn- og ungerådmand Susanne Crawley Larsen.

Makerspacet i Borgernes Hus finder du lige frem for indgangen. Det er bemandet af en medarbejder fra Odense Hovedbibliotek, som hjælper dig med maskinerne. Derfor skal du besøge makerspacet, når det er åbent, eller der er et særligt arrangement. Planlæg dit besøg og hold øje med bibliotekets hjemmeside for makerspace-åbningstider og særlige makerspace-arrangementer.

Kompetancer til fremtidens arbejdsmarked

Makerspacet i Borgernes Hus er ikke kun for børn og familier. Er du kunstner, designer, iværksætter, freelancer eller bare glad for at udvikle, så kan du gratis bruge det nye makerspace.

- Den hurtigtvoksende robotklynge i Odense har sat byen på verdenskortet, og det forpligter. Odenses robot- og techvirksomheder er afhængige af mennesker med skarpe hjerner og kreative hænder. De nye makerspaces bidrager til at styrke børn, unge og voksnes kompetencer til fremtidens arbejdsmarked. Et makerspace i Borgernes Hus sætter et ekstra lag på den digitale transformation, fordi det er tilgængeligt for både skolebørn og deres lærere og for kreative og innovative borgere. Samtidig viser makerspacet også, at vi er en robotby i det offentlige rum, siger by- og kulturrådmand Christoffer Lilleholt.

Foruden de fem makerspaces vil der senere på året komme et mobil makerspace i Odense. I den forbindelse vil der i løbet af 2021 – 2024 blive uddannet makerspace-vejledere på alle Odenses folkeskoler, mens samtlige 5. klasser skal igennem et forløb i et makerspace.

De teknologiske værksteder er en del af byrådets strategi 'Verdens Bedste Robotby i børnehøjde", som blev vedtaget i november 2019. Udover at Odense Kommune investerer 2,3 mio. kroner i projektet, så har VILLLUM FONDEN bevilligede 5 millioner kroner i november 2020 til at etablere flere makerspaces i byen.

Mest læste nyheder

 | 
Kaffebaren Nelle's har sammen med en gæst givet Odense en gåklub.
 | 
Tarup Center huser Fyns største garnbutik, et verdensomspændende undertøjsbrand, en slagter med enestående delikatesser fra Odense og USA, en pub med plads til det hele og meget mere.
 | 
Hvad der startede som en trang til at genopleve en nostalgisk følelse fra nullerne er i dag blevet til et....
 | 
Restaurant Værdsat formerer sig til flere spiseoplevelser i Odense. Men hvad de færreste ved om smørrebrødssuccessen i Kongensgade er, at restauranten hjælper mennesker med specielle udfordringer. Ejeren vil nemlig gerne give tilbage til samfundet, som hjalp ham, da han var plaget af druk og dødsangst.

Tags:

Spændende relaterede artikler

 | 
Fodbold-freestyleren Brian ”Brizze” Mengel har i flere år været god til at sætte fokus på, hvordan man også kan bruge en fodbold, og nu er han ved at indføre teqball til Danmark.
 | 
Inde ved Kongensgade ligger lokalerne til foreningen TUBA og deres datterforening Tubanu, der er et fælleskab for folk, som har haft alkohol og stoffer tæt inde på livet i deres opvækst.
 | 
Eva Holm og resten af Kulturmaskinen har fået bevilliget 2,1 millioner kr. til at udføre et projektforløb over tre år for at give mentalt belastede unge et pusterum.
artikel
 | 
Semesterstartsfesten slog alle rekorder i 2021 og holdet bag har taget en masse læring med til i år, hvor ambitionerne for antal gæster er endnu større, men hvor pladsen også er udvidet markant.