fbpx
24. oktober 2023

Forestillinger i hele verden: Torben er kendt som H.C. Andersen

artikel
 | 
Foto: 
Visit Odense
Del artikel:
Lyt til artikel
Skrevet af:
Magnus Monrad
Journalist på Otwn

Han spiller for publikum i hele verden og holder H.C. Andersens eventyr i live. Torben Iversen er nutidens Hans Christian Andersen, hvilket han føler sig meget privilegeret over.

Der var engang en mand, som hed Torben Iversen. Eller, han var ikke, han findes stadig den dag i dag. Og Torben mener selv, at han blot har været heldig og privilegeret. Men jeg er sikker på, at man også anser ham for at være særdeles kompetent til sit arbejde. Du kender ham måske ikke af navn, men når du ser ham, ringer der måske en klokke.

I over 30 år har Torben nemlig foregivet at være en levende udgave af H.C. Andersen på scener over hele landet og over hele verden. En rolle der ikke nødvendigvis så ud til at være hans skæbne, men en rolle han har valgt at tage, respektere og elske.

- Da der skulle holdes det store 1.000-års jubilæum for byen, blev jeg spurgt, om jeg ikke ville byde ind med et arrangement. Så jeg spurgte, om nogen havde budt ind med noget omkring H.C. Andersen, og det var der ikke, og så greb jeg den, forklarer Torben Iversen til otwn.

Han underviste i dramatik og teater dengang, og nu skulle han sætte et teaterstykke op med udgangspunkt i H.C. Andersen, og han skulle selv spille forfatteren. Lige siden dengang har han skærpet fortællerstemmen og iklædt sig den lange frakke og høje hat over 7.500 gange til forestillinger om H.C. Andersens liv og eventyr over hele verden.

Han har nemlig ikke kun opsat teaterstykker for H.C. Andersen Paraden på Eventyrslottet i Eventyrhaven de sidste 36 år. Han har også rejst verden rundt til lande som USA, Tyskland, Kina, Japan, Spanien, England, Sverige og Italien. Sidstnævnte land betød meget for HCA og er helt tilfældigt også kommet til at betyde meget for Torben Iversen. Det er nemlig hans yndlingsferiedestination, hvor han elsker kulturen, maden og klimaet.

- H.C. nød Italien på grund af de kunstnerkolonier, der befandt sig dernede tilbage i tiden. Han forelskede sig i kulturen, menneskene, byerne og den generelle italienske stemning, som han har skrevet meget om. Man kan stadig finde vægmalerier af ham i flere byer. Og jeg synes det er sjovt, at jeg også er faldet for præcis de ting. Jeg går virkelig meget op i det, fortæller Torben.

Torben Iversen som H.C. Andersen - otwn
Foto: H.C. Andersen Paraden

Gør unge til hovedrollen i deres eget liv

Torben Iversen beskriver sit arbejde som simpelt, men holdbart. Og noget af det, han virkelig får ros for, er at samle folk i alle aldersgrupper i samme forestilling. Der er børn som spiller Tommelise eller Hyrdinden og Skorstensfejeren, og så er der forældrepar i 70’erne og en heks på 80 år. Og når man som Torben har påfundet, instrueret og spillet over 7.500 shows gennem 36 år, så har man også mødt en del mennesker, som er kommet og gået.

- Noget af det, jeg kan mærke gør størst indtryk på mig, er når folk der har været igennem H.C. Andersen Paraden bliver til noget efterfølgende. Det behøver ikke nødvendigvis være i teaterbranchen, men det kan være musikere, lydteknikere, skuespillere, operasangere eller tøjdesignere, siger han.

Han har blandt andet haft Karen Marie Aagaard Ørsted Andersen, alment kendt som MØ, igennem møllen, men særligt en ung gut, der havde svært ved at tilpasse sig samfundet omkring sig, er Torben i dag stolt over, at han har lært at arbejde selvstændigt og begå sig med andre mennesker gennem H.C. Andersen Paraden, og som i dag er færdiguddannet og skal ud at have et arbejde.

Selv startede Torben TV-vært på Kanal Fyn, og det var hans vej ind i branchen, da han aldrig blev optaget på teaterskolen. Det stoppede ham dog ikke fra at lave amatørteater, som også gav ham blod på tanden for at forblive i den kreative branche.

Og nu lever han af at finde på nye forestillinger og få dem ud i verden, et liv der ikke nødvendigvis kom af den vej, som Torben havde håbet på, men som en anden standhaftig tinsoldat kæmpede han for at nå sit mål alligevel. At have været så heldig og privilegeret, at han kan leve af at fortælle historier, er han taknemmelig for hver dag. Og det er ganske vist.

Torben Iversen som H.C. Andersen - otwn
Foto: H.C. Andersen Paraden

Artist of the week

Julius Holmgaard

Julius studere på UCL og er på nuværende tidspunkt i gang med et praktikforløb hos Tokerød +, hvor han sidder som UX-designer og laver flotte mock ups. I hans fritid bruger han blandt andet sin tid på at tegne skæve illustrationer

 

 

artikel
 | 
Alt kan gå i stykker, og ofte er det dyrt at reparere eller få noget nyt. Derfor er SDU-startuppen Theta Optical Technologies ved at udvikle en metode til at holde vingerne på vindmøller kørende i længere tid.