fbpx
Lisette Olesen
Journalist på Otwn
27. januar 2023

Fra kaotisk ungdom til nyt album: Efter Tinderbox debuterer Statisk med en sprudlende plade

artikel
 | 
Del artikel:
Lyt til artikel
Foto af:
Pressefoto

Statisk er et sprudlende band i Odense, som du kommer til at se meget mere til i år 2023. De har optrådt på landets store festivaler, været nomineret til en musikpris og udgiver nu deres første plade efterfulgt af en stor Danmarksturné.

Savner du en energibombe til øregangene eller et vildt soundtrack til festen, så smid Statisk i ørerne. Den odenseanske duo fyrer nemlig op for weekenden med et energisk album. En plade, som de ovenikøbet krydrer med en Danmarksturné. I den forbindelse kan du møde dem på Musikhuset Posten, når tunéen rammer Odense den 18. februar.

Selvom Statisks nye plade "Trampoliner" faktisk er duoens debutplade, så har Statisk i løbet af kort tid etableret sig som et lovende navn på en danske musikscene.

I det seneste år har du måske oplevet dem på nogle af landets største festivaler. Det kan også være, at du har set dem optræde til P3 Guld. Derudover er det ikke utænkeligt, at du har hørt dem blive spillet af de store danske radiostationer. Historien om Statisk startede med, at to unge mænd røg ud af uddannelsessystemet. Nu er de sammen et sprudlende band, som du kommer til at se meget mere til i år.

Kaotisk ungdom og vilde toner

I januar og februar indtager Statisk hele landet, når de drager på landsdækkende turné for at fejre udgivelsen af "Trampoliner". Ifølge duoen er "Trampoliner" en plade, som er spækket med en lang række nuér, som du frit kan træde ind i, som du vil.

Men er du til skramlet indie, energisk rock, smidig R&b eller gennemmelodisk pop, så er albummet i den grad værd at lytte til. Lytter du til teksterne vil du sikkert genkende noget fra dit eget liv, hvis du er et ungt menneske. Er du trådt forbi teenageårene samt de første år i tyverne vil lyrikken formentlig vække ungdomsminder.

For sangene på Trampoliner beskriver nemlig en kaotisk ungdom, hvor man ligesom et hop på trampolinen befinder sig et flyvende svævende sted fyldt med forvirring.

- ’Trampoliner’ handler om opvækst. Om aldrig at kunne finde ro. Om at forsøge at finde mening. For mig er det svært at stille mig ind på rækken i et uddannelsessystem. Jeg har kigget på de stressede voksne i min barndom og tænkt, at det ikke er en verden, jeg vil være en del af. I stedet må jeg gøre noget, som gør mig glad,” siger Mathias Ranch Skov, der er sanger og sangskriver i bandet.

Og det der gør Mathias glad er musikken. Det har han vidst, siden han var ganske lille, hvor han sang, spillede teater og skrev sine første sangtekster. Alligevel prøvede han turen igennem uddannelsesmøllen, da det jo er en norm at tage en uddannelse i Danmark. Men skolebænken føltes helt forkert for Mathias.

- Jeg følte, at jeg spildte min og andres tid ved at sidde og larme i et klasselokale, fordi jeg ikke kunne finde ro, forklarer han.

Mathias valgte derfor at droppe ud af gymnasiet. Sammen med barndomsvennen August Kulmann Halle lavede de en fælles plan om at finde en plads i verden.

- Grundstenen bestod af ængstelighed og en desperation efter, at noget skulle lykkes. Der var musikken en vej, vi begge søgte ned ad,” konstaterer Mathias Ranch Skov.

Sammen startede de Statisk i et baglokale på en produktionsskole. Men fordi de prioriterede musikken højere end alt andet, blev de smidt ud af skolen. I dag er Mathias og August signet af Danmarks tredjestørste pladeselskab. Derudover har de optrådt på nogle af landets største scener og været nomineret til en af Danmarks største musikpriser.

Vild karriere trods få udgivelser

I Mathias forældres garage indrettede drengene et øvelokale. Her brugte de et år på at søge ind i sig selv og lavede sange. Sangene blev opdaget af Karrierekanonen, som er et talentprojekt hos Danmarks Radio, der giver en platform til nye kunstnere fra vækstlaget. Da Statisk fik musikken ind hos Karrierekanonen, affyrede dette et kæmpe energisk festfyrværkeri, som blev set af festivaler, pladeselskaber mm.

En af de sange, som Statisk blev kendt for er nummeret "Højhus", som blev kåret som P3's Uundgåelige hos Danmarks Radio. Selvom Mathias og August kun havde udgivet få sange, så blev de nomineret til P3 Guld, som er DR's store musikpris. Efterfølgende har sammen spillet på store festivaler som Tinderbox og Smukfest, mens de i dag er signet af Warner Music Danmark for at gøre én ting  - nemlig at lave musik.  

- Vi har fundet en stol og en plads i verden uden at vi er proppet ned i en bestemt kasse. Vores musik afspejler det, vi har lyst til at lave. Vi låser os derfor ikke fast på nogen genre eller faste former. Det kan være, at musikken ændrer sig til noget helt andet ved næste udgivelse. Uanset hvad kommer I til at høre meget mere musik fra os, lyder Mathias, der afslutter snakken med et råd til alle, der føler sig malplaceret i samfundet.

- Tro på dig selv. Og tro på det, du gør. Udfordre tingene og dig selv. Men husk stadigvæk at være et sted, hvor du kan se sig selv og ikke bliver væk.

Du kan opleve Statisk i de danske koncertsale, når de fra den 27. januar tager på turné med albummet Trampoliner. Den 18. februar kan du opleve dem spille på Musikhuset Posten, hvor de lover et brag af en koncert i barndomsbyen.

Spændende relaterede artikler

GUIDE: Odenses koncerter i marts 2024
 | 
Hvis du mangler et godt overblik over de forskellige koncerter, der spilles i Odense hen over marts-måned, så skal du læse med lige her.
GUIDE: Events på DYNAMO marts 2024
 | 
Er du til cirkus og nyteater, så vil du elske DYNAMO. Her kan du opleve alverdens verdensklasse forestillinger fra aktører og kompagnier fra ind- og udland hele året rundt.
GUIDE: Event på Studenterhus Odense marts 2024
 | 
Studenterhus Odense byder hver måned folk inden for, hvor man kan få lov til at studere i fred, få en billig kop kaffe eller deltage i et af deres mange, fede events.
artikel
 | 
Der er lutter smil og glade dage, når du træder ind i Custom Raw-butikken i Nørregade, og det er lige netop den stemning, som ejeren af butikken, Kasper, gerne vil skabe.