fbpx
Del artikel:
Lyt til artikel
Skrevet af:
Magnus Monrad
Journalist på Otwn

Lige uden for Haarby finder du Kafé Kammas, der ejes af to uddannede journalister, som drømmer om at skabe et kulturhus væk fra storbyen.

Forestil dig, at du har forelsket dig i nogen, der er værd at rejse landet tyndt for at være sammen med. Det er fløjtende ligegyldigt om personen bor 30 minutter eller 300 kilometer væk, du kan bare ikke holde dig væk. Den følelse er Jakob og Kamma ved at skabe i Løgismose Skov – bare ikke med en person, men med et sted.

Den 1. juli åbnede de Kafé Kammas, der skal være et sted for lette men lækre retter i form af smørrebrød med et tvist, surdejssandwicher, varme retter samt oplevelser, der klæber sig til nethinden. Det skal være et sted, man er villig til at køre langt for at prøve af og komme tilbage til.

Caféen åbnede som pop-up-café over syv weekender sidste år under nogle store telte. Og med den feedback, parret fik fra de besøgende gæster, har de nu valgt at satse hele pensionen og åbne som et fast sted.

- Vi har senest boet i Hellebæk i Nordsjælland, men har længe ønsket at åbne en café. Men vi kunne ikke realisere vores café og kulturhus-drømme i Nordsjælland, så vi gik på boligjagt i hele landet og snævrede hurtigt fokus ind på Fyn. Vi forelskede os i et sindssygt smukt sted langt ude på landet, hvor vi nu har åbnet Kafé Kammas i Løgismose Skov - uden for Haarby. Vi synes vi er landet perfekt, fortæller Kamma Kronborg Heick til otwn.

Jakob og Kamma fra Kafé Kammas - otwn
Kamma og Jakob. Foto Kafé Kammas

- VI havde længe vidst, at vi ville lave noget med oplevelser, og da Kamma er, og altid har været, utroligt dygtig til at lave mad, var det oplagt at starte en café, hvortil vi så har tilknyttet forskellige oplevelser, der skal give vores gæster nogle gode minder med sig videre, fortsætter Jakob Kronborg Heick.

Caféen ligger lige mellem en campingplads og et stort sommerhusområde. Så en del gæster får allerede øje på dem i sommersæsonen. Men både Jakob og Kamma håber på, at de vil kunne tiltrække gæster både fra hele Fyn, men også resten af Danmark - ikke kun, når det er sæson for at tage i sommerhus. For når sæsonen slutter, og de lukker caféen ned for den daglige drift, skal rammerne fyldes ud med kurser fyldt med nydelse og videnskrudt - her trækker Kafé Kammas i arbejdstøjet som Løgismose Skovs nye kursussted.

- Vi har en bred følgerskare, og den største andel kommer faktisk fra Odense. Derudover har vi gæster, der kører hertil fra København - vi er jo alligevel ikke længere væk end en køretur på et par timer. Det har været en positiv overraskelse, og det er helt vildt fedt, siger Kamma.

Jakob og Kamma fra Kafé Kammas - otwn
Foto Kafé Kammas

Yoga-retreats, smagninger og musikalske oplevelser

Foruden mad og smukke omgivelser, byder caféen også på underholdning i forskellige former. Det kan være koncerter, yoga-retreats eller arrangementer med smagninger af skønne lokale produkter. Kafé Kammas får så vidt muligt alle råvarer leveret fra lokale fynske producenter, producenter som ind i mellem gæster Kafé Kammas, hvor de præsenterer deres produkter, deler smagsprøver ud og fortæller om kafferistning eller kunsten at lave en spillevende surdej.

Køb billet til weekendens eller fremtidige koncerter her!

- Vi har lige fra vi åbnede den 1. juli afholdt små intime koncerter, og det kommer vi til at gøre resten af sommersæsonen også. Når dagene snart bliver kortere, afholder vi kurser over hele weekender - blandt andet yoga-retreats, lyder det fra Kamma.

- Jeg udbyder også et helt nyt kursus - nemlig Kamsmas Hotte Hedeturskursus, hvor skønne kvinder og jeg laver mad sammen, som giver glød og energi og desuden får kursisterne masser af brugbar viden til at komme kærligt gennem overgangsalderen. Vi har nogle ualmindeligt smukke omgivelser, så dem kommer vi 100% til at udnytte så meget som muligt til at komme helt ned i gear og få nogle hyggelige stunder med vores kursister. Det bliver spændende at se, om folk har lyst til at køre helt ud på landet og koble helt af en weekend.

Jakob og Kamma fra Kafé Kammas - otwn
Foto Kafé Kammas

Alt fra musik til workshops og kurser spiller sammen mod realiseringen af at blive et decideret kulturhus og ikke kun en café med dejlig mad. Kamma og Jakobs forbilleder er Gæstgiveren fra Bornholm, som hiver nogle af landets dygtigste danske musikere til klippeøen. Derfor har parret allerede nu investeret og prioriteret at booke koncerter på et højt musikalsk niveau - både kendte og mindre kendte musikere. Et andet og mindst lige så interessant bud på events kunne være at lægge rammer til en Zetland Live med koncert.

- På den korte bane vil vi blot gerne komme godt på den anden side af sommerperioden, og det er vi heldigvis godt på vej til. Og så ser vi frem mod en mere stille periode, hvor vi prøver de her kurser af og håber på, at det kan noget, siger Jakob og fortsætter:

- På den lange bane kigger vi ind i, at vi gerne vil være et mad- og kulturhus ude på landet, som folk gerne tilbagelægger nogle kilometer for at besøge. Når først vi er mere kendte i forskellige kredse, så vokser der uden tvivl nye idéer ud af det. Vi har samlet ude og inde ca. 120 siddepladser - tager vi hele forhaven i brug en tør sommerdag, så vil vi kunne rumme ca. 500 gæster - det giver masser af muligheder for at lave noget i flere størrelsesordener.

Der kan altså også blive plads til store udendørs foredrag eller mindre debatarrangementer indenfor, hvor Jakob og Kamma kan udnytte deres netværk fra journalistbranchen og hive nogle spændende navne forbi.

Jakob og Kamma fra Kafé Kammas - otwn
Foto Kafé Kammas

Kartoflen med storsnudede venner

Dørene er åbne for idéer, og der er mange døre at åbne, hvis man har lyst til at samarbejde med Jakob og Kamma. Men med alle nuværende events, idéer og drømme har de også mødt det store ur, der siger at døgnet kun har 24 timer, og derfor kan de som to personer ikke nå det hele, når de også skal sørge for at drifte caféen.

I caféen byder kortet på en rygrad af tre slags smørrebrød + en special guest hver uge. Derudover er der lækre, sprøde sandwicher og i weekenden er der en varm ret med en lækker dessert - som altid med et lille Kamma-twist.

- Jeg laver kun ting, jeg selv kan lide. Jeg går meget op i mad og kost, samt hvad det gør ved kroppen. Det er ikke helsemad, jeg laver, og der kan godt være lidt syndige ting, men mest af alt går jeg op i, at det er friskt og sundt med gode råvarer. Jeg har basen med en kartoffelmad, en pølsemad og så en med ost, og så er der en gæstestjerne hver uge.

Kartoffelmaden er godt nok en del af basen, men Kamma nægter at servere kartoffelmadder, hvis ikke det er med nye kartofler, så man skal holde sig til i sæsonen, hvis man ønsker at smage den. Derudover får de surdejsbrød fra en fynsk bager, som også leverer rugbrødet.

- Og så har vi mega god vin. Vi har en god kontakt hos Vinspecialisten i Bellinge, som vi har haft en lang og lækker vinsmagning med. Her har vi valgt én rødvin, én hvidvin og én rosévin, som er på kortet. Dertil har vi fem faste specialøl og en gæstehane, som jævnligt udskiftes, siger Jakob Kronborg Heick til otwn.dk.

Jakob og Kamma fra Kafé Kammas - otwn
Foto Kafé Kammas

Til at hjælpe med den daglige drift af servering og kundehåndtering, har de en håndfuld lokale unge ansat over perioden med åbningstider. En hjælp de to caféejere sætter stor pris på.

- Hele stedet er bygget af lokale murere og håndværkere, så det giver super god mening for os, at det også er lokale, der arbejder her. Det er rigtig dejligt at møde den slags opbakning, lyder det fra Kamma.

- Eksempelvis smager de på alt, hvad vi har på kortet. På den måde kan de bedre fortælle om maden og anbefale den til gæsterne. De bliver hurtigt bedre til at sælge, hvis de ved, hvad de taler om, og virkelig selv har nydt det. De får godt nok også slidt skosålerne, for der er heldigvis masser at lave, men det synes de også bare er smaddersjovt.

Med smuk og levende natur, der omringer de hyggelige lokaler, med lækker og indbydende mad og mulighed for at tage badebukserne, vandrestøvlen eller cyklen med, er Jakob og Kamma overbeviste om, at de er landet det helt rigtige sted - og glæder sig til at fortsætte deres nye rejse.

Artist of the week

Julius Holmgaard

Julius studere på UCL og er på nuværende tidspunkt i gang med et praktikforløb hos Tokerød +, hvor han sidder som UX-designer og laver flotte mock ups. I hans fritid bruger han blandt andet sin tid på at tegne skæve illustrationer

 

 

artikel
 | 
Der er lutter smil og glade dage, når du træder ind i Custom Raw-butikken i Nørregade, og det er lige netop den stemning, som ejeren af butikken, Kasper, gerne vil skabe.