fbpx
Magnus Monrad
Journalist på Otwn
6. december 2022

Jonathan Kviums første år i Odense: Det er gået over alt forventning

artikel
 | 
Del artikel:
Lyt til artikel
Foto af:
Albert Contemporary

Den 4. december 2021 åbnede Jonathan Kvium galleriet Albert Contemporary i Brandts Passage, med den første udstilling ’grand’ med kunstnerne Rasmus Eckhardt, Sune Christiansen og Luca Bjørnsten.

Det var en råkold lørdag i starten af december, at dørene for første gang blev åbnet til Odenses nyeste galleri inden for ung samtidskunst, Albert Contemporary. Åbningen bød på en gruppeudstilling af tre fremadstormende danske kunstnere, Rasmus Eckhardt, Sune Christiansen og Luca Bjørnsten. Alle tre med deres unikke tilgang til kunsten, blev startskuddet for en vild rejse ind i kunsten for galleristen Jonathan Kvium.

Dengang var der stadig national nedlukning, folk skulle vise negative coronatests eller coronapas og man skulle stadig bære mundbind. Derfor var der fra start af ikke verdens største forventninger fra Jonathan Kviums side af. Men det skulle ikke stoppe håbet om, at galleriet skulle vokse sig stort og blive en succes.

- På den lange bane havde jeg både store ambitioner og forhåbninger, men forventningerne var ikke skyhøje til at starte med. For det er hårdt at drive et galleri, så det var en meget uvis tid, jeg gik ind i, da jeg først sagde mit job op og derefter gik på jagt efter de perfekte lokaler her i Odense, fortæller Jonathan Kvium til otwn.

albert-contemporary-otwn
Besøgende hos Albert Contemporary. Foto: Albert Contemporary

Lokalerne i Brandts Passage har vist sig at passe perfekt til det, som Albert Contemporary har stået for af events i løbet af det seneste års tid. Og der har været godt gang i den. For han har blandt andet haft udstillinger med Carsten Beck, en udstilling der allerede var udsolgt på åbningsdagen med Joël Bigaignon, Mads Hilbert, ukrainske Nicholas Koshkosh og de to russiske tvillinger Maria og Natalia Petschatnikov, hvis udstilling i Horsens var blevet aflyst på grund af krigen mellem Rusland og Ukraine, samt en pop-up udstilling i Esbjerg med flere af førnævnte kunstnere.

- Jeg håbede blot på at kunne overleve det første år, fordi branchen bare er så hård, og folk har haft svært ved at starte op her i Odense. Så jeg er både ydmyg og stolt over, at det er gået så godt for mig. Folk har købt ind på hvem jeg er, hvad min mission er, og så er folk kommet både fra ind- og udland for at se udstillingerne og i sidste ende også købe kunsten fra de her ekstremt talentfulde kunstnere, som jeg arbejder tæt sammen med, siger Jonathan Kvium.

albert-contemporary-otwn
Besøgende hos Albert Contemporary. Foto: Albert Contemporary

Og selvom han på grund af sit ophav i sin far og tidligere arbejdspladser har fået masser af kendskab til branchen, så har Jonathan Kvium virkelig fået skabt et navn for sig selv men også stadig lært meget over det sidste år.

- Mit mål er jo at skabe et sted, hvor man kan lære de her lidt mere upcoming-kunstnere bedre at kende. Så jeg var selvfølgelig lidt i tvivl om hvorvidt jeg kunne skaffe folk til at udstille hos mig. Men jeg har fået så mange henvendelser, at jeg simpelthen har måtte lukke ned for det. For jeg vil ikke bare udskifte dem hele tiden med nye talenter. Jeg er her for at samarbejde med dem, som jeg virkelig tror på, og heldigvis stoler folk nok på mig til også at tro på dem, forklarer galleriejeren.

Det skal være større og vildere endnu

På trods af den store succes, så har Albert Contemporary ikke tænkt sig at hamre bremsen i bund. Nu handler det om at holde momentum, så der med tiden kan bygges yderligere på. For der skal ske større og vildere ting, hvis det står til Jonathan Kvium.

albert-contemporary-otwn
Billede fra pop-up galleriet i Esbjerg. Foto: Albert Contemporary

- Naturligvis. Jeg prøver at holde mig jordnær, at bruge tid sammen med min familie og ikke lade succesen stige mig til hovedet. Hvis det endelig kom dertil, hvor jeg sidder lidt for højt på hesten, så har jeg en esbjergensisk kone, der bare giver mig med jydestøvlen, griner galleristen og afslører et af sine kommende projekter:

- Men det hele skal udvikle og vokse sig større, det er klart. Det er målet at blive større og lave vildere ting. Blandt andet kommer jeg snart til at åbne et rum i en kælder i nærheden, hvor det bliver lidt mere intimt, og hvor jeg kan tage interesserede købere med ned for at se kunsten helt tæt på og fortælle om det i en anderledes og eksklusiv setting.

Derudover håber Jonathan Kvium på at skulle til en masse internationale messer i 2023. For det kom meget bag på ham, at han allerede i sit første år som gallerist blev optaget på de bedste nationale messer i Danmark, da han kom ind som den første fynske gallerist. Særligt håber han på at komme på en messe i Sverige og hans allerstørste drøm, KIAF, i Sydkorea, hvor han gerne vil præsentere Luca Bjørnsten, der er en af de kunstnere, han holder ekstra meget af både professionelt og privat.

albert-contemporary-otwn
Besøgende hos Albert Contemporary. Foto: Albert Contemporary

Spændende relaterede artikler

GUIDE: Odenses koncerter i marts 2024
 | 
Hvis du mangler et godt overblik over de forskellige koncerter, der spilles i Odense hen over marts-måned, så skal du læse med lige her.
GUIDE: Events på DYNAMO marts 2024
 | 
Er du til cirkus og nyteater, så vil du elske DYNAMO. Her kan du opleve alverdens verdensklasse forestillinger fra aktører og kompagnier fra ind- og udland hele året rundt.
GUIDE: Event på Studenterhus Odense marts 2024
 | 
Studenterhus Odense byder hver måned folk inden for, hvor man kan få lov til at studere i fred, få en billig kop kaffe eller deltage i et af deres mange, fede events.
artikel
 | 
Der er lutter smil og glade dage, når du træder ind i Custom Raw-butikken i Nørregade, og det er lige netop den stemning, som ejeren af butikken, Kasper, gerne vil skabe.