fbpx
Skrevet af:
Lisette Olesen
Journalist på Otown

Kvium smider en sansebombe i Odense: Galleri skal gøre Odense til en storby                                

Del artikel:

Et nyt galleri i Odense serverer kunst på højt niveau. Lørdag den 4. december beriger Jonathan Kvium Brandts Passage med Albert Contemporary. Et galleri, der skal skrue op for storby- viben i byen, give kunsttalenter en scene og være et kvalitetsstempel for Odense.

Jonathan har beskæftiget sig med kunst, siden han blev født. Han er nemlig søn af den danske billedkunstner Michael Kvium. Siden Jonathan flyttede til Odense for 9 år siden, har han været smaskforelsket i byen. Derfor smider han en kulturel sansebombe midt i Brandts Passage.

Lørdag den 4. december slår han nemlig dørene op for et nyt galleri i byen ved navn Albert Contemporary  - et galleri for samtidskunst. Her tager han dig med på en forførende rejse med kunst fra øverste hylde. Med galleriet har Jonathan en helt særlig mission. Han vil være med til at gøre Odense til en storby.  

Mød talenter på øverste hylde

Træder du ind i det smalle galleri i den gamle klædefabrik, bliver du omfavnet af store vægge, som er beklædte med kunstværker fra ind- og udlandet. Men hvordan kan et rum med kunstværker bidrage til, at flere mennesker ser Odense som en storby?

- Hvordan kan en gourmetrestaurant bidrage til det? Nogle mennesker fx mig værdsætter et måltid ud over det sædvanlige. Da jeg kom til byen, var der få muligheder inden for gastronomi. Nu er Odense fyldt med gastronomiske steder, der serverer mad på et meget højt niveau. På samme måde vil der også være folk, der flytter til Odense, som har behov for at dyrke kunst på et højt niveau. I stedet for at køre over broerne, så kan du finde det her, lyder det fra Jonathan, der fortæller, at galleriet også skal være med til at lokke folk fra hele landet til Odense.

Fra lørdag den 4. december til 1. januar 2022 kan du se malerier lavet af kunstnerne Sune Christiansen, Rasmus Eckhardt og Luca Bjørnsten. Fælles for kunsten du kan se og købe i Albert Contemporary er, at det er samtidskunst - altså kunst der er blevet og fortsætter med at blive skabt i vores levetid.

Her håndplukker Jonathan ungt talent fra den danske – og den internationale scene. Formålet er at give dem en scene i Odense.  

- Jeg er ikke kunsthandler – men kunstformidler. En gallerist skal ikke bare lange kunst over disken. En gallerrst kan på nogle måder sammenlignes med et pladeselskab, der sørger for, at kunsten kommer ud i verden. For mig handler det ikke om penge. Du kommer ikke til at se mig med et Rolex-ur. I stedet vil jeg være med til at bygge kunstnernes karriere op, og være med på deres rejse fortæller den 31- årige gallerist.

Hvordan Jonathan spotter kunsttalentet og giver besøgende den bedste kunstoplevelse i galleriet er en research, Jonathan startede, da han var helt lille.

Kunstgransker uden fader-spin-off

Udover at kunsten altid har været en del af hjemmet, startede Jonathan som ung knægt med at arbejde på sin fars galleri.

-Jeg er stolt af min far og hvad han har opnået. Jeg tror ikke, at jeg vil være her, hvis det ikke var for min far. Jeg har sat udstillinger op for min far på Wilfredo Lam i Havana. Jeg har lavet film for ham i Kunsthal Rotterdam. Jeg har været hele jorden rundt pga. ham og oplevet kunstbranchen internationalt og nationalt, på godt og ondt. Det har givet mig forståelsen og fundamentet for, at det her overhovedet kunne være muligt, siger Jonathan.

Men selvom Jonathan bærer navnet Kvium og har en unik kunst-insiderviden fra familien, så galleriet ikke et spin off af faderen.

- Jeg har en superkendt far. Det er ikke min skyld. Jeg skal ikke arbejde med hans kunst her. Jeg hedder Albert Contemporary, idet Albert er mit dæknavn. Men folk skal nok finde ud af, hvem jeg er. Hvis man har en holdning til min fars kunst, så må man gerne det. Men det har intet at gøre med det, du kommer til at opleve her, lyder det fra Jonathan.

Udover at være en del af kunstnerfamilie, så har Jonathan dyrket alt det udenom kunsten. Han centrerede hele sit universitetsstudie omkring kunst – lige fra hvordan man laver den bedste museumsbelysning til granskning af museumsloven. Udover at have arbejdet på Brandts og Galleri Sandberg, så har Jonathan drevet sit eget filmproduktionsselskab Albert Production, som har lavet film for kunstnere i ind- og udland.

Med den viden og passion vil Jonathan skabe noget nyt i Odense, som ikke er set før i byen.

De højeste vægge i Odense

Da Jonathan flyttede til byen i år 2013 for at studere medievidenskab på Syddansk Universitet, kom han fra et vildt liv i København med fest og farver.

- Jeg mødte en sød sygeplejerske i Odense, som sidenhen er blevet min kone samt mor til mine 2 børn. Med min familie fik jeg tid til at fordybe mig i byen. København og Aarhus er vanvittigt etablerede storbyer. Odense er klar til at tage springet. Og det vil jeg gerne bidrage til indenfor mit lille niche-område, forklarer Jonathan.

Albert Contemporary er placeret I Brandts Passage af en helt særlig årsag. Passagen skal nemlig kaste en tanke hen på de store industrielle gallerier, som du kan opleve i Manhattan. Derudover emmer området af kvalitet, fortæller galleristen.

-I Brandts Passage finder du den højeste kvalitet af chokolade i byen og byens bedste køkkener. Det er et område, der har en høj standart, når det kommer til kulturoplevelser, produkter, service, gastronomi. Albert Contemporary står for kvalitet og derfor skal galleriet ligge her, siger Jonathan.

Udover at Jonathan håndplukker kunsten til galleriet, så er værkerne badet i lys, der giver den bedste oplevelse for beskueren. Lyset er inspireret af museumsbelysning, som ifølge galleristen er den bedste beskueroplevelse af et kunstværk.

Udover at nørde det perfekte lys, så er Albert Contemporary det galleri i Odense, som har de højeste vægge.

- For mig er det at kurtatere ( red. at planlægge og lave udstillinger) det vigtigste i hele verden. De høje vægge giver en unik mulighed for at skabe et kæmpe puslespil, hvor kunstnerne kommer med brikkerne og jeg laver fortællingerne, lyder det fra Jonathan Kvium.

De mange fortællinger kan du opleve fra lørdag den 4. december kl 15.00 – 17.00. Udover at galleriet fejrer åbningen, så er der fernisering på den første udstilling. Herefter er der planlagt udstillinger på Albert Contemporarys helt frem til efteråret 2023. Hør mere om de enkelte udstillinger på Albert

Mest læste nyheder

 | 
Tidligere på sommeren åbnede mikro-bageriet Grain Bakery på Vesterbro. Manden bag det utraditionelle bageri hedder Kasper Skov, og han både bager og sælger brødet selv i den lille butik. Interessen for surdejsbageriet har været stor lige fra starten, og de glade kunder står trofast i kø udenfor, når Kasper åbner dørene.
 | 
Kaffebaren Nelle's har sammen med en gæst givet Odense en gåklub.
 | 
Tarup Center huser Fyns største garnbutik, et verdensomspændende undertøjsbrand, en slagter med enestående delikatesser fra Odense og USA, en pub med plads til det hele og meget mere.
 | 
Hvad der startede som en trang til at genopleve en nostalgisk følelse fra nullerne er i dag blevet til et....

Tags:

Spændende relaterede artikler

 | 
Der er tikket et stort tocifret millionbeløb ind på kontoen hos Odense Teater, der drømmer om at igangsætte en stor modernisering af det gamle, historiske teater.
 | 
Der er stadig en stor del af unge piger, der kæmper med mental trivsel, og som går med alene med deres svære tanker. Foreningen GirlTalk har lavet et fællesskab, hvor man kan henvende sig.
 | 
Et ungt kærestepar har sammen købt en båd, som skulle renoveres helt fra bunden, men de havde et udgangspunkt, der sagde at de ikke vidste noget som helst om det – og så kunne de heller ikke sejle.
artikel
 | 
Semesterstartsfesten afholdes igen i år af Syddanske Studerende, og de er klar på at gøre det større end nogensinde før med et stort to-dags program.