fbpx
Skrevet af:
Lisette Olesen
Journalist på Otown

Lille Frøken Flora lukker: "Jeg kan leve af det, jeg drømmer om”

Del artikel:

Camilla lever af at lave blomsterdekorationer til kendte danskere og landets største brands. En drøm hun kickstartede ved at åbne to blomster- og designshops på Fyn, hvor hun befriede blomsten fra tætte buketter og gamle traditioner.

Køber du en blomsterbuket, er blomsterne ofte smidt i en spændetrøje af grønne blade. Camilla Kjærgaard Christjansen er træt af disse tætte buketter, som i mange år har været en trend hos blomsterfolkene. Med en designuddannelse i bagagen satte hun sig for at forny blomsterbranchen ved lave skulpturer af blomster.

Arbejdet med de feminine blomsterdesigns har givet Camilla titler som blomsterstylist, prisvinder, designer og iværksætter. Men de fleste odenseanere kender nok den smilende lyshårede kvinde fra Mageløs 12, hvor hun driver butikken Lille Frøken Flora – Et eventyrligt blomsterunivers. Da Camilla åbnede butikken, var planen, at den skulle lukke. Den 26. marts drejer hun nøglen om til det sprudlende blomsterunivers, fordi det ifølge iværksætteren går skide godt med Lille Frøken Flora.

- Vi lukker, fordi vi kan leve af det, vi drømmer om, lyder det fra iværksætteren.

Det Camilla drømmer om er at lave blomsterdesigns til event, brands og bryllupper. En drøm, som nu er blevet til virkelighed, fordi hun åbnede to unikke butikker på Fyn.

Provokerende, befriende og firstmover på evighed

”Lille Frøken Himmelblå, sæt din skæve hat på skrå og spring ud med blomster på…” Sådan sang Dirch Passer og Gitte Henning i filmen ”Han, Hun, Dirch og Dario” fra år 1962. Med disse lette toner på hjernen krydret med tanken om at skabe et nyt skævt blomsterunivers, skabte Camilla Lille Frøken Flora, der skulle være et friskt pust til blomsterbranchen.

- Hvis ikke at det er blomsterfolk, der skal fremme blomsterbranchen, hvem er det så? Lige nu er det autodidakte bloggere, som laver alt muligt på de sociale medier med blomster, der trender. Det er ikke blomsterhandlerne. Det ville jeg lave om på, fortæller iværksætteren.

Camilla valgte at blive blomsterdekoratør efter at have taget en uddannelse som tøjdesigner. Arbejdet som tøjdesigner passede nemlig ikke iværksætteren, der hellere ville skabe sine designs med hænderne fremfor at designe på en skærm. Passionen for blomster startede allerede, da Camilla arbejdede i en blomsterbutik som teenager. Her opdagede hun, at blomster har en unik skønhed, der ofte bliver overset.

- En blomst har en stilk, som giver den bevægelse. Det gør den utrolig smuk og elegant. Men alt det smukke fjerner man ved at pakke den ind i en tæt rund buket, lyder det fra Camilla, der bruger viden om æstetik fra sin designuddannelse til at lave sine blomsterdekorationer.

Efter at have stået i lære som blomsterdekoratør hos Elsebeth Blomsterbinderi, som ifølge iværksætteren er en af Danmarks dygtigste, valgte Camilla at starte Lille Frøken Flora, fordi hun ville have frie tøjler til at lave sine egne blomsterdesigns.

- Jeg kan godt lide at være provokerende. Jeg går op i at vise mere af blomsten ved fjerne alt det grønne. Derudover bruger vi farver, som andre ikke vil bruge fx er pink og pastelfarver også en del af vores julesortiment, forklarer Camilla, der har vundet Københavnsmesterskaberne i moderne blomsterkunst.

Forelsket i de sprudlende blomsterlandskaber i eventyret Alice i Eventyrland besluttede Camilla sig for at åbne en lille blomsterforretning Årslev under navnet Lille Frøken Flora.

- Mit mål var at leve af at lave blomsterdekorationer til events, bryllupper og erhverv, fordi jeg synes, at det er interessant at lave nye projekter hele tiden. Jeg bryder mig ikke om faste rammer, hvilket man får, når man står i en butik. Min hjerne står aldrig stille, og jeg har altid en ny idé, som jeg brænder for. Men for at kunne leve af at lave dekorationer til events og virksomheder, skulle jeg opbygge et brand. Med butikken havde jeg et sted, hvor jeg kunne vise folk, hvad jeg kunne, fortæller hun.

Udover at Camilla gav blomsterne lov til at flagre i sine løsbundende buketter, begyndte hun at lave buketter og dekorationer af evighedsblomster – altså tørrede blomster.

- Jeg synes, at den lille butik i Årslev skulle have noget ganske særligt, som man ikke kunne få andre steder. Vi var firstmover på evighedsblomster og en af de første blomsterhandlere i Danmark, der begyndte at bruge evighedsblomsterne, hvilket resulterede i, at jeg dagligt sendte 20 -30 buketter afsted til hele landet, siger Camilla.

Efter at have drevet butikken i Årslev i otte måneder, besluttede Camilla sig for at åbne endnu en butik. En større butik i Odense, så hun kunne være tættere på storbyen, hvor mange af hendes erhvervskunder holdt til. Men 14 dage efter at hun havde skabt endnu et farvestrålende eventyrligt blomsterunivers, lukkede landet.

Coronavækst, pastelfarvet bloggerbryllup og en vild fremtid

En ny butik i en mennesketom gågade. Det var nervepirrende, fortæller Camilla. Med en dyr husleje og ingen udsigter til kompensation var fremtiden usikker for Lille Frøken Flora.

- I stedet for at knække nakken og pakke sammen, valgte vi at spænde ballerne sammen og finde ud af, hvad der virkede, lyder det fra Camilla, der sammen med sine nyansatte blomsterpiger gik i gang med at lave, hvad hun selv kalder en masse gøjl.

Selvbetjening uden for butikken, salg via sociale medier og en opgraderet webshop var blot nogle af tiltagene, som gjorde, at kompensation slet ikke var nødvendig for at holde liv i den blomsterforretningen. Lille Frøken Flora begyndte i stedet at vokse lokalt og nationalt.

Efter at have set Lille Frøken Floras flagende farvestrålende blomsterkreationer på det sociale medier, begyndte studieveninderne fra designskolen at kontakte Camilla. De arbejdede nemlig i landets store modevirksomheder, der ofte skulle bruge blomsterstylister til at lave dekorationer til photoshoots. Udover at Camilla har lavet blomsterdesigns til tøjmærker som Vila og costummade, blev hun en dag kontaktet af manageren til skuespilleren, danseren, tv-værten og iværksætteren Christiane Schaumburg-Müller, der står bag stentøjet RAW sammen med Aida. En kontakt, der resulterede i, at Camilla i dag er Christianes blomsterstylist, når der skal tages kampagnebilleder.

For halvandet år siden lavede Camilla alt blomsterpynten til et ganske særligt bryllup. Bloggeren og realitystjernen Julie Von Lyck kendt fra bl.a. ”For Lækker Til Love”, ”Divaer I Junglen” og ”Paradise Hotel” blev sidste år gift med Steffan Bak, der medvirkede i 'Paradise Hotel' sæson otte. Efter at have mødt Camillas farvestrålende blomsterunivers på Instagram, valgte parret at booke Lille Frøken Flora til at lave alt blomsterpynten til brylluppet, der var et farvestrålende pastelunivers med store flagrende blomster. Da brudebuketten havnede på forsiden af Ekstra Bladet og bruden viste Lille Frøken Floras bryllupskreationer til sine 30.000 følgere på Instagram eksploderede en pastelbombe i de to blomsterbutikker.

- Hele sommeren lavede vi hver weekend pynt til 1 – 2 bryllupper i Julies stil. En stil, som folk stadigvæk efterspørger. Det skal siges, at oftest når jeg siger bryllupper, så er det altså ikke kun en brudebuket, jeg laver. Vi snakker hele molevitten dvs. hårkrans, knappenålsblomster, blomster på bilen fra kirken, pynt på bryllupskagen samt bordpynt, lyder det fra Camilla, der fortæller, at Lille Frøken Flora nu laver pynt til 5 – 6 bryllupper hver eneste weekend i bryllupssæsonen.  

I takt med efterspørgslen efter Lille Frøken Floras blomsterkreationer steg, gav det et pres på arbejdet i butikken. Udover at butikken skal være bemandet, går Camilla og blomsterteamet op i, at alt skal stå knivskarpt hver dag. Camilla udvælger sine blomster og planter nøje. Ofte står iværksætteren op klokken 3 om natten for at finde specielle planter og blomster på markeder i København.

- Jeg kan simpelthen ikke drive både erhverv/event delen og butikken samtidig, og bibeholde det niveau jeg gerne vil, uden at slå mig selv ihjel. Det mærkede jeg især forrige sommer, hvor vi havde så ekstremt travlt. Og nu hvor vi kan leve af det, jeg drømmer om, så er det bare med at følge drømmen fuldt ud, fortæller Camilla, der pga. travlhed valgte at lukke butikken i Årslev i maj.

Til marts er det butikken i Odense, der får dødssprøjten. Ifølge Camilla har de to små blomsterbutikker været nøglen til hendes succes. De har været et showroom for hendes eventyrlige universer, hvor blomster får lov til at være blomster. Et univers og et nyt pust til blomsterbranchen, som hun udover at tage med ind i landets virksomheder og kunstudstillinger, er klar til at vise hele verden. Selvom butikken i Mageløs lukker, vil du stadigvæk opleve Lille Frøken Flora i Odense. I fremtiden vil Camilla lave forskellige pop-up-butikker i byen.

Mest læste nyheder

 | 
Tidligere på sommeren åbnede mikro-bageriet Grain Bakery på Vesterbro. Manden bag det utraditionelle bageri hedder Kasper Skov, og han både bager og sælger brødet selv i den lille butik. Interessen for surdejsbageriet har været stor lige fra starten, og de glade kunder står trofast i kø udenfor, når Kasper åbner dørene.
 | 
Kaffebaren Nelle's har sammen med en gæst givet Odense en gåklub.
 | 
Tarup Center huser Fyns største garnbutik, et verdensomspændende undertøjsbrand, en slagter med enestående delikatesser fra Odense og USA, en pub med plads til det hele og meget mere.
 | 
Hvad der startede som en trang til at genopleve en nostalgisk følelse fra nullerne er i dag blevet til et....

Tags:

Spændende relaterede artikler

 | 
Der er kommet mange flere diagnoser frem i søgelyset de sidste par år, men det er ikke alle skader og diagnoser, der kan ses på folk.
 | 
Odense er begyndt at kunne tiltrække større international arbejdskraft i takt med udviklingen af store virksomheder i området, og det kræver, at der findes en skole til internationale børn.
 | 
Et kamera og en drone er fast inventar, når Saif sætter sig ind i bilen for at køre rundt i Danmark eller i kufferten, når han rejser verden rundt.
artikel
 | 
Til det nye efterårssemester kunne de studerende på journalistik på SDU i Odense vælge et nyt fag i klimajournalistik, for at øve sig i klimavinkler på forskellige emner.