fbpx
Del artikel:
Lyt til artikel
Skrevet af:
Magnus Monrad
Journalist på Otwn

Stress er måske én af de mest udbredte tilstande, der bliver diagnosticeret i Danmark for tiden, og det har store konsekvenser på kort og lang sigt for både den diagnosticerede og deres arbejdsplads.

Vi arbejder oftere, vi arbejder hurtigere og vi arbejder mere effektivt. Men det er som om, at den der stress ikke rigtig gider holde sig på afstand. Og mens det er dyrt for arbejdspladser at have sygemeldt personale, så kan det også give varige mén på menneskene, det går ud over.

Mistrivsel på arbejdspladsen er steget med 8% fra 2013 til 2021, og i den periode, hvor man er tæt på en sygemelding, går man ned i kadence på op til 25%, hvilket svarer til, at man ikke er aktiv i hel arbejdsdag samlet set over en uge.

Derfor har speciallæge med speciale i mentalt sundhed, Mette Molberg, startet virksomheden Medica Pro. Her har hun fået udviklet et digitalt værktøj, der er en platform, hvor en virksomheds ansatte er registreret og kan gå ind og svare på en række spørgsmål om sig selv.

- Når de sender svarene ind, så får vi besked, om nogle af deres svar viser om de er i trivsel, om de har stress eller hvor påvirkede de er. På den måde kan vi med hjælp direkte fra medarbejderne gå ind og handle rettidigt på symptomerne, inden de bliver værre og i bedste fald totalt undgå et sygdomsforløb, fordi vi ser symptomerne så tidligt, fortæller Mette Molberg til otwn.

Mette Molberg fra Medica Pro - otwn
Foto: Medica Pro

Mette har altid været interesseret i teknologi, og ved siden af sit arbejde som læge på sin klinik i Odense, har hun forsøgt at finde på løsninger, der kunne gøre hendes eget og andres arbejde nemmere.

- Jeg har ikke selv haft stress, men som læge arbejder man i et hamsterhjul med mange opgaver, som tager meget tid ved siden af de opgaver, du har med patienter. Men jeg har altid haft et iværksætter-mindset og tænkt i løsninger, og nu har jeg givet mig i kast med det her digitale værktøj, siger hun.

Mette har en række konsulenter tilknyttet sin virksomhed, som man får tid til samtaler hos, hvis man har symptomer på stress. Så hvis virksomheder benytter sig af Mettes værktøj, så undgår personalet at skulle se egen læge og derigennem henvises til et system, der i forvejen er overbelastet, hvilket giver op til flere måneders ventetid på konsultationer hos psykologer.

- Vi har allerede bevist flere gange, at vores værktøj virker. Der er nemlig flere virksomheder, der bruger det allerede. Og så har vi faktisk en rimelig banebrydende statistik, der siger at vi får 95% stressfri og at folk kommer tilbage på arbejde efter 6 uger, hvis de overhovedet ender med at blive sygemeldt i første omgang, fortæller Mette Molberg.

Hun har altså udviklet et produkt, der virkelig går ind og hjælper, og hendes tilknyttede konsulentbehandlere er dygtige til at hjælpe folk, så snart der er tegn på, at noget er galt. Produktet findes både via appen, man som privatperson kan benytte sig af, og ellers sælger hun sin service til virksomheder.

Mette er single founder af virksomheden men vil gerne have en kommerciel partner, der kan hjælpe hende med at skalere forretningen, så de også kan rykke værktøjet til udlandet.

Medica Pro er nomineret til Odin Impact til Odin Award, som afholdes til Ignite torsdag den 16. november.

Artist of the week

Julius Holmgaard

Julius studere på UCL og er på nuværende tidspunkt i gang med et praktikforløb hos Tokerød +, hvor han sidder som UX-designer og laver flotte mock ups. I hans fritid bruger han blandt andet sin tid på at tegne skæve illustrationer

 

 

artikel
 | 
Alt kan gå i stykker, og ofte er det dyrt at reparere eller få noget nyt. Derfor er SDU-startuppen Theta Optical Technologies ved at udvikle en metode til at holde vingerne på vindmøller kørende i længere tid.