fbpx
Skrevet af:
Lisette Olesen
Journalist på Otown

Mød byens mærkeligste festival: Punk, spåkoner og badeænder

Del artikel:

Lørdag den 14. august fyrer Garagefæst op for byens mest nede-på- jorden- festival. Udover at festivalen er smadret, mærkelig og sjov, så er den vigtig for byen, fortæller festivalarrangørerne.

Badeænder, spåkoner, punktoner. Det kan du opleve på lørdag, når Garagefæst fyrer op for deres endagsfestival i Odense. Festivalen er gratis og du finder den ved spillestedet Kansas City. Her har festivalarrangørerne lånt et tomt stykke asfalt foran to garager, som de hvert år tryller om til Garagefæst. En festival, hvor vitterligt alt kan ske og intet er for underligt.

På lørdag kan du derfor komme til koncert med 6 bands, få spået din fremtid af en spåkone, slå porcelæn i stykker i en smadrekiosk, rocke festivalen som luftguitarist og meget mere. Ifølge arrangørerne kan der snildt nå at komme mange flere aktiviteter til festivalen inden på lørdag. Garagefæst er nemlig en festival, som du selv skaber. En voksende festival skabt af et punkband, som syntes, at byen manglede en festival, der var smadret, sjov og fremfor alt mærkelig.

Fyldt med overraskelser – du selv bringer

Spørger du arrangørerne, så er Garagefæst byens mest ned-på-jorden-festival.

- Det er ikke en festival med fancy drinks og en separat ginbar. Der er intet VIP-område. Det er pallemøbler. Vi har dog en presenning, hvis det regner, fortæller Nina Fjord

Hvor festivaler normalt planlægger programmet nøje, er Garagefæst fyldt med overraskelser, som ikke engang arrangørerne kender. Fidusen ved Garagefæst er nemlig, at du som festivalgæst kan være med til at lave festivalen.

- Uanset om du sælger hæklede bamser eller vælger at stille en falafelbod op, så skal du være hjertens velkommen, lyder det fra Nina.

Og det var da også sådan, at det gik til, at festivalen fik en spåkone. Nina fik besked fra spåkone, som spurgte, om hun ikke måtte lægge tarotkort for festivalgæsterne. Og det har hun gjort siden første gang, at festivalen blev afholdt for 5 år siden. En festival, der blev født, fordi 4 lokale punkere savnede at spille en koncert.

Koncertabstinenser, vokseværk og tilfældige badeænder

For fem år siden sad 4 af byens punkere og kedede sig foran Kansas City i juli måned. Sammen spiller de i punkbandet [psd], der i øvrigt udtales ”pissed”. Og de følte sig faktisk lidt pissed. For juli måned betyder altid lavvande i koncertkalenderen. Og hvad gør man så for at dulme koncertabstinenserne?

- Vi laver sgu bare vores egen festival. Vi kan jo trække strøm ud til de to garager ved Kansas City, fortæller Nina, der er forsanger i [psd].

Og den idé var resten af bandet med på. Fjorten dage efter idéens fødsel arrangerede de deres egen festival med dem selv som hovednavn. For som de selv siger.

- Hvis vi skal have bøvlet med at arrangere festivalen, så skal vi fandme også have scenen, fortæller Mikkel Ladager Nielsen, der er guitarist i [psd].

Og siden da er festivalen vokset.

- Ved første festival blev vi enige om, at vi ville være lykkelige, hvis der kom mere end 50 personer. Vi fik over 100 festivalgæster, siger Nina, mens [psd]’s trommeslager Martin Eglin fortsætter.

- Vi får flere og flere tilbagevendende festivalgæster, som aflyser aftaler, fordi de skal på Garagefæst. Det giver en ekstra en på opleveren.

Udover at [psd] leverer et punkbrag på scenen i år, så kan du til Garagefæst også møde punk fra bandet Careless Drinkers, hardcoretoner fra grupperne Mite og Extented Suicide samt dødsmetal fra musikerne i Ilumize og garagerock fra Small Town Kicks. Sidst men ikke mindst vil du opleve en festival med et hav af badeænder. Ligesom spåkonen havnede ænderne på festivalen ved et tilfælde.

- Min kæreste Maria lavede vores første festivalplakat. Det var en flaske spiritus. Flasken var tom, så hun tegnede en badeand, der svømmede rundt i den. Jeg havde 40 små badeænder fra en rejse til Frankrig, hvor de blev brugt til at lokke min lille nevø i poolen. Jeg tog dem med på festivalen, fortæller Nina, hvorefter Mikkel tager ordet

- og nu er de ænder noget, man snakker om, fortæller han. Udover at ænderne tiltrækker opmærksomhed, håber de tre arrangører også, at festivalen kan inspirere Odense.

Odense skal sige ja

Ligesom punk er en niche på musikscenen, vil Garagefæst også være en niche i byens festivallandsskab, fortæller [psd]. Men selvom Garagefæst ikke tiltrækker så mange festivalgæster som Tinderbox, så har arrangørerne et ønske for byen.

- Odense skal sige ja. Odense skal turde at være anderledes og skille sig ud. Mange er byens store events er baseret på, hvad en mainstream-forbruger vil have.

- Hvis du satser på nichen, tiltrækker du automatisk folk fra hele landet. I Odense har vi bl.a. set det med cirkusfællesskabet Dynamo, gothklubben Klub Golem og punkfestivalen Ilter, der får folk fra Norge og Sverige til Odense, fortæller Mikkel, der sammen med resten af arrangørgruppen håber på, at garagefæst gør Odense til en sjovere, festligere og interessant storby at bo i.

Lørdag den 14 august kan du opleve løjerne, når Garagefæst fyrer op for byens mærkeligste punkfestival.

Mest læste nyheder

 | 
Tidligere på sommeren åbnede mikro-bageriet Grain Bakery på Vesterbro. Manden bag det utraditionelle bageri hedder Kasper Skov, og han både bager og sælger brødet selv i den lille butik. Interessen for surdejsbageriet har været stor lige fra starten, og de glade kunder står trofast i kø udenfor, når Kasper åbner dørene.
 | 
Kaffebaren Nelle's har sammen med en gæst givet Odense en gåklub.
 | 
Tarup Center huser Fyns største garnbutik, et verdensomspændende undertøjsbrand, en slagter med enestående delikatesser fra Odense og USA, en pub med plads til det hele og meget mere.
 | 
Hvad der startede som en trang til at genopleve en nostalgisk følelse fra nullerne er i dag blevet til et....

Tags:

Spændende relaterede artikler

 | 
Der er kommet mange flere diagnoser frem i søgelyset de sidste par år, men det er ikke alle skader og diagnoser, der kan ses på folk.
 | 
Odense er begyndt at kunne tiltrække større international arbejdskraft i takt med udviklingen af store virksomheder i området, og det kræver, at der findes en skole til internationale børn.
 | 
Et kamera og en drone er fast inventar, når Saif sætter sig ind i bilen for at køre rundt i Danmark eller i kufferten, når han rejser verden rundt.
artikel
 | 
Til det nye efterårssemester kunne de studerende på journalistik på SDU i Odense vælge et nyt fag i klimajournalistik, for at øve sig i klimavinkler på forskellige emner.