fbpx
Del artikel:
Lyt til artikel
Skrevet af:
Magnus Monrad
Journalist på Otwn

Det hele startede som et specialeprojekt og er nu på vej til at blive en succesfuld virksomhed, der skal skabe et mere sikkert og innovativt sundhedsvæsen gennem udvikling af fantomer.

Et fantom, i sundhedsfaglig forstand, er en model af menneskekroppen. De fleste er formentlig stødt på et fantom til førstehjælpskurser i forbindelse med at tage kørekort, kurser med skolen eller arbejdspladsen. Det er der i sig selv ikke noget vildt over.

Men Nordic Phantoms udvikler fantomer til mere komplekse situationer, og har som udgangspunkt specialiseret et fantom til blødninger i spiserøret.

Det hele startede med, at simulationscenteret, SimC, på Odense Universitetshospital kom med en problemstilling omkring en procedure, hvortil de godt kunne tænke sig, at der fandtes et fantom til at kunne træne læger i at gennemføre behandling af blødninger i spiserøret.

Dén udfordring tog 26-årige Tine Løjmand Elisiussen og hendes studiekammerat op og brugte det som case i deres speciale, som slutningen på uddannelsen som Civilingeniør i Sundheds- og Velfærdsteknologi. Da Tine var færdig med specialet og fremlagde sin løsning på problemet, var SimC så positivt indstillet over den, at de godt kunne tænke sig, at hun udviklede løsningen, så de kunne købe den.

- Det var egentlig ikke noget, jeg havde tænkt på, jeg skulle, da jeg skrev specialet. Men jeg gik til SDU RIO for at høre om mine muligheder, og efter nogle snakke med én af deres forretningsudviklere, besluttede jeg mig for at starte virksomheden Nordic Phantoms. Der var noget der virkelig rykkede i mig, da jeg fandt ud af, at der faktisk godt kunne være en fremtid i at drive min egen virksomhed og udvikle de her fantomer, fortæller Tine Løjmand Elisiussen, stifter af Nordic Phantoms til otwn.

Hun er dog ikke helt alene på rejsen. For selv under specialet, var 34-årige Kicki Norman Nielsen tilknyttet projektet. Hun er uddannet behandlersygeplejerske med en sundhedsfaglig kandidat og har arbejdet i Fælles Akutmodtagelsen på OUH i 10 år, og så er hun nu ansat i SimC.

- Tine kom til mig og spurgte, om jeg ville med på den her rejse. Jeg er blevet CEO i Nordic Phantoms og bruger så meget tid jeg nu kan, ved siden af de 32 timer, jeg bruger på sygehuset. Tine er founder og CTO i virksomheden og står for produktudviklingen, siger Kicki Norman Nielsen.

Fantom dukke fra Nordic Phantoms - artikel hos otwn
Foto: Nordic Phantoms

Er allerede blevet rost af flere

Produktet har i øjeblikket leveret et testsalg, mens Nordic Phantoms er ved at færdiggøre det endelige produkt, før de kan gå på markedet og sælge det første fantom. Men det betyder ikke, at de står helt på bar bund, når de endelig er færdige med at udvikle fantomet.

De har nemlig allerede været ude på et nationalt kursus med organkirurger i Aarhus, hvor flere af dem udtrykte stor begejstring for produktet og fortalte, at de var meget imponerede over, hvordan det fungerede.

Derudover har de også været ude og pitche det til flere virksomheder i sundhedsindustrien, som vil være deres primære kunder. Disse har også været imponeret over løsningen.

- Virksomhederne får værdi ved at de kan videreudvikle medicinsk udstyr gennem test på vores fantom. Derudover kan det offentlige sundhedsvæsen også købe det, fordi klinikere så får mulighed for at træne forskellige procedurer, også de sjældne, som de ellers kun har kunne udføre på rigtige mennesker i situationer, hvor det er afgørende at proceduren udføres korrekt, forklarer Kicki Norman Nielsen til otwn.dk.

Nordic Phantoms’ næste mål er at få valideret produktet på markedet. Et mål de glæder sig til at opnå, så de kan videreudvikle produktet og fremtidige fantomer. Nordic Phantoms vil have en positiv indflydelse på det globale sundhedsvæsen - fra udviklingen af medicinsk udstyr til kompetenceløft af sundhedsprofessionelle og i sidste ende være med til at redde menneskeliv.

Artist of the week

Julius Holmgaard

Julius studere på UCL og er på nuværende tidspunkt i gang med et praktikforløb hos Tokerød +, hvor han sidder som UX-designer og laver flotte mock ups. I hans fritid bruger han blandt andet sin tid på at tegne skæve illustrationer

 

 

artikel
 | 
Der er lutter smil og glade dage, når du træder ind i Custom Raw-butikken i Nørregade, og det er lige netop den stemning, som ejeren af butikken, Kasper, gerne vil skabe.