fbpx
Del artikel:
Lyt til artikel
Skrevet af:
Magnus Monrad
Journalist på Otwn

Det første hold har været i gang, og nu er Lindholm vin og ler helt klar til at tage imod gæster og kursister i deres værksted og showroom tæt på Odense centrum.

Konceptet er ikke til at tage fejl af. Hos Lindholm vin og ler kan du helt simpelt lære at lave keramik af ler og købe vin. Stifteren er Elisa Schaarup, der tidligere har været folkeskolelærer, og som blandt andet har arbejdet på en folkeskole i Odense i mere end 25 år. Lige siden hun var helt ung, har hun været meget kreativ og interesseret sig for ler og keramik, hvilket også afspejlede sig i stillingen som billedkunstlærer.

Men nu er hun klar til at jagte nye udfordringer med Lindholm vin og ler, hvor hun kommer til at guide og lære andre, hvordan man drejer og former alt fra vaser, skåle, kopper og andre kreative ting i stentøjs-ler.

De kommer til at have en åbningsreception lørdag den 12. august fra kl. 11-15.

- Jeg har længe gerne ville hellige mig den kreative side fuldtid, og samtidig realisere en drøm om, at have eget keramikværksted. Jeg arbejdede meget med ler, da jeg var yngre, og har senere taget det op igen som hobby inde på lerværkstedet hos Kulturmaskinen. Og nu tager jeg det til næste niveau, hvor vi har fået bygget et værksted og showroom lige her ved siden af vores hus, fortæller Elisa Schaarup, da otwn besøger hende i sit hjem, hvor hun bor med sin mand, Jesper, der længe har arbejdet på projektet.

Følg Lindholm vin og ler på Instagram her!

Hvis man besøger Elisa og Jesper, bliver man med det samme mødt af store smil og masser af venlighed. Og selv på en varm sommerdag, bliver man tilbudt en kop te. Ved siden af deres hjem på Jomsborgvej i Odense C har Jesper sammen med en tømrer bygget to store træbygninger, bundet sammen af en træterrasse. Det skal fungere som lerværksted og showroom for de kreative værker, som Elisa selv kommer til at lave i værkstedet samt butik for nogle af værkerne – og ikke mindst for den vin, de kommer til at sælge.

Elisa og Jesper Schaarup fra Lindholm Vin og Ler - otwn
Elisa og Jesper Schaarup fra Lindholm Vin og Ler. Foto: otwn

- Odense har været lidt langsom på den her bølge af natur-, biodynamisk- og økologisk vin, men der er endelig kommet lidt rundt omkring, og vi vil gerne hjælpe med at udbrede kendskabet til det. Så det bliver kun den slags vin, vi kommer til at sælge, og det håber vi selvfølgelig, at vores kommende gæster er friske på at udforske. Vi får kun vine af kvalitet, som vi selv gerne vil drikke, og de kommer ind fra flere lande i Europa, fortæller Jesper Schaarup.

Er man helt ny, når det kommer til keramik og ler, så er Lindholm vin og ler det helt rigtige sted at komme, for Elisa kommer til at tilbyde kurser over flere dage, hvor hun vil instruere i, hvad man kan med ler og hvordan man arbejder med det, former det, brænder det og til sidst dekorerer det.

Er man derimod allerede øvet og/eller bliver man fanget af kunsten af at kunne kreere noget af ler efter et kursus, så kan man også købe et 10-turs kort, hvor man kan booke en tid til at komme tilbage og lave endnu mere. Alle er velkomne, også dem som bare har brug for en ugentlig fordybelse med kreativ udfoldelse.

Hop ind på Vin og lers hjemmeside for at se kurser og 10-turs kort!

Og når man har været forbi værkstedet, kan man kigge ind i showroomet, som altså også kommer til at fungere som butik for Elisas egne værker samt biodynamisk-, økologisk- og naturvin.

Elisa og Jesper Schaarup fra Lindholm Vin og Ler - otwn
Foto: otwn

Vil komme stress til livs

Noget af det Kulturmaskinen bruger deres forskellige værksteder til, er at give folk et pusterum fra hverdagens stress og jag. Og det er det samme, som Elisa håber på at kunne med sit eget værksted. Det giver nemlig en helt særlig ro, at sidde og lave noget med sine hænder og have fuldt fokus på det og ikke noget andet.

- Der er mange sygdomme og diagnoser, der præger samfundet lige for tiden, og dér ved vi begge to, at det kan afhjælpe blandt andet stress og angst at sidde og fokusere på noget, man skal bruge hjernen og hænderne til. Det med at fordybe sig fuldstændig i noget, giver mulighed for at glemme alt andet. Det kan noget nærmest helt magisk, når man bare bliver suget ind i det her univers og ser sig selv skabe noget fysisk, som man i sidste ende kan tage med hjem, forklarer Elisa.

Bæredygtighed spiller også en rolle, og det kan man blandt andet se allerede på navnet ”Lindholm”. Det er nemlig en gård, som har været i Jespers familie i over 50 år. Her kommer de til at fokusere på at klimakompensere for den CO2, der bliver udledt ved blandt andet brændingen af keramikken.

- Vi går faktisk ekstremt meget op i, at vi kommer til at holde vores CO2-udledning nede på nul. Derfor går vi ind for en simpel og total gennemskuelig koncept, hvor vi kan være 100% inde over processen ved at afsætte midler til plantning af nye træer, da det kommer til at foregå på vores egen jord ved gården. Så vi sender ikke bare penge afsted til nogle i udlandet, hvor ikke alt er lige gennemskueligt. Vi kommer til at gøre det hele selv, så vi ved, hvad der sker, fortæller Jesper.

Elisa og Jesper Schaarup fra Lindholm Vin og Ler - otwn
Foto: otwn

Har mange drømme, men tager den med ro

Elisa og Jesper er begge gået ind i projektet med fuld fart på drømme og ambitioner for projektet, og er meget åbne for de mange muligheder. De starter ud med kurser og 10-turs kort, og derefter kommer de til at basere fremtidige tiltag på gæsternes feedback og oplevelser hos dem. Men primært er det, at produktionen af service og brugskunst kommer igang - og de vil rigtig gerne i kontakt med caféer og spisesteder, som har brug for service designet til deres særlige behov.

- Vi vil også gerne både lave events, have gæstelærere til kurserne og meget mere. Vi er åbne for det meste og har allerede tænkt de forskellige muligheder for fremtiden ind i, hvordan vi har bygget stedet op, så man i fremtiden eksempelvis vil kunne eksperimentere med Raku-brænding og milebrændinger.

Så mens udvidelser og drømme må lade vente lidt på sig, før det hele er startet ordentligt op, så glæder både Elisa og Jesper sig bare til at byde folk velkommen i deres nye univers, som de brænder så meget for.

- Det er både en håndsrækning til dem, der gerne vil fordybe sig i keramikken lige her midt i Odense- men også et sted hvor man finde spændende og unikke keramikvarer til at pryde i hjem og arbejdsplads. Med hensyn til undervisning og 10-turskortene - er det vigtigt at forstå, at der ikke skal være så mange i værkstedet, at der ikke er tid til, at jeg kan hjælpe dem hver især, afslutter Elisa.

Du kan besøge Lindholm vin og ler på Jomsborgvej 9 i Odense C, og lære mere om deres koncept og booke en tid på deres hjemmeside lige her!

Elisa og Jesper Schaarup fra Lindholm Vin og Ler - otwn
Foto: otwn

Artist of the week

Julius Holmgaard

Julius studere på UCL og er på nuværende tidspunkt i gang med et praktikforløb hos Tokerød +, hvor han sidder som UX-designer og laver flotte mock ups. I hans fritid bruger han blandt andet sin tid på at tegne skæve illustrationer

 

 

artikel
 | 
Der er lutter smil og glade dage, når du træder ind i Custom Raw-butikken i Nørregade, og det er lige netop den stemning, som ejeren af butikken, Kasper, gerne vil skabe.