fbpx
Del artikel:
Lyt til artikel
Skrevet af:
Lisette Olesen
Journalist på Otwn

Den 6. maj bliver byen beriget med en ny restaurant, hvor du kan slå dig løs i en buffet spækket med gamle danske retter. Maden bliver tilberedt af 2 kendte kokke i Odense, der igennem mange år har givet mormorretterne et nyt liv.

Glaserede skinke, stegte sild med løg, flødekartofler og andre retter fra mormors køkken. Det kan du sætte tænderne i, når Benjamin og Malte åbner Restaurant Dansk på Pianobar i Kongensgade den 6. maj. Her serverer de buffet med gammel dansk mad. De to kokke har nemlig en mission om at give den klassiske buffet nye gastronomiske højder.

- Buffeter er generelt godt besøgt. Men gør de sig umage med maden? Vi føler i hvert fald, at det er et område, hvor der er plads til forbedringer i Odense, fortæller kokken Benjamin Rosendal Mosskov.  

Sammen er de to kokke mestre i at lave forbedringer. Udover at de sammen driver Restaurant Værdsat, der anerkendt som et af byens mest eksperimenterende spisesteder, så har Benjamin og Malte igennem tiden rocket flere mormorkøkkener i Odense. Nu giver de byen en ny restaurant, hvor du kan smage det hele og mere til.

Fucker ikke med frikadellen

Til danske toner spillet på klaveret i Pianobar, kan du mæske dig i en overflod af danske retter med frikadeller, brun sovs, wienerschnitzel, glaserede skinke, flødekartofler mm.

- Med gammel dansk mad kan man aldrig rigtig finde ud af, hvad man skal vælge. Derfor skal man bare have lov til at få det hele. Det får man lov til hos os, lyder det fra Malte Bjerring.

Fælles for retterne på Dansk er, at maden bliver lavet præcis som mormor eller oldemor ville have tilberedt dem. Dog kan Malte ikke afvise, at mormor ikke har været en tur til technofest. For kokken kan nemlig ikke altid lade være med at eksperimentere lidt i køkkenet.

- Jeg kan jo ikke bare stå og lave en glaseret skinke. Der kommer til at ske nogle småting. Man skal ikke være nervøs for, at man kommer herind og så har jeg lavet den glaserede skinke om til et eller andet fra Star Wars, siger Malte, hvorefter Benjamin griber ordet.

- Hvis Gerda på 60 år stikker dig med stegegaflen, så ved du, at du har eksperimenteret nok. Men altså vi fucker jo ikke med frikadellen. Den er med en god sprød stegeskorpe og ikke lavet af kalkun eller plantefars, fastslår Benjamin.

Selvom det kan vække følelser i folk at give sig i krig med de danske klassikere, så frygter Værdsat-kokkene ikke at give sig i kast med mormorretterne. Faktisk er Benjamin og Malte på hjemmebane. Benjamin har tidligere stået bag Bgær på Flakhaven samt været køkkenchef på Restaurant Grønttorvet. 2 spisesteder, der begge kredser om de gamle danske retter. Malte er byens eksperimenterende kok, der med stor respekt for de klassiske retter elsker at give dem en moderne twist. Udover at man har kunne opleve dette på Værdsat samt på Restaurant Fynboen, så har Malte også brillieret med sine kreative madkreationer i 2. sæson af Hells Kitchen på TV3.

Danske toner og flere restauranter i fremtiden

Besøger du Restaurant Dansk på Pianobar deltager du i en folkefest med hygge, god mad og dansktop. Og netop det danske er en stor del af livet på Pianobar.

For 27 år siden overtog Henrik Lykke Nielsen baren, der dengang lå i Arkaden. I december 2010 rykkede han det klaverspilledende værtshus i den gamle bygning i Kongensgade, hvor der tidligere har været et apotek. Lige siden barens begyndelse har der været en restauration i baren. Men ifølge Henrik har han ikke den fjerneste idé om, hvordan man driver et køkken. Derfor var han også hurtig til at sige ja tak, da Benjamin spurgte, om Værdsat-folkene ikke skulle åbne en restaurant i baren.

- Det kommer til at spille fantastisk godt sammen med den danske mad og de danske toner, vi spiller i baren. Det bliver dansk og det bliver folkeligt, lover Henrik Lykke Nielsen.

Skulle man undrer sig over, hvad der mon vil ske med Restaurant Værdsat, når Restaurant Dansk åbner, så er der ifølge de to kokke ingen grund til bekymring.

- Det ligger jo super tæt på hinanden, fortæller Malte.

Faktisk har de to kokke planer om at åbne endnu flere steder i Odense i fremtiden. I april fyrer de op for en smørrebrødsfestival på Anarkist, mens de inden længe åbner Junk House, som er et spisested med  junkfood lavet i bedste Værdsat- stil.

Men den 6. maj åbner de Restaurant Dansk på Pianobar, hvor kan genopleve mormors køkken med en lille twist og en stor portion kærlighed og respekt for de gamle retter.

Artist of the week

Julius Holmgaard

Julius studere på UCL og er på nuværende tidspunkt i gang med et praktikforløb hos Tokerød +, hvor han sidder som UX-designer og laver flotte mock ups. I hans fritid bruger han blandt andet sin tid på at tegne skæve illustrationer

 

 

artikel
 | 
Der er lutter smil og glade dage, når du træder ind i Custom Raw-butikken i Nørregade, og det er lige netop den stemning, som ejeren af butikken, Kasper, gerne vil skabe.