fbpx
Del artikel:
Lyt til artikel
Skrevet af:
Magnus Monrad
Journalist på Otwn

Fodbold-freestyleren Brian ”Brizze” Mengel har i flere år været god til at sætte fokus på, hvordan man også kan bruge en fodbold, og nu er han ved at indføre teqball til Danmark.

Teqball har de færreste nok hørt om. Det er en sport, der blev opfundet i Ungarn tilbage i 2012. Men selvom den har eksisteret i godt 11 år, så er der ikke mange flere end 5.000 registrerede teqball-udøvere på verdensplan. Og det ærgrer 13-årige Saxe Paarup-Clausen fra Odense, der føler han er den eneste i hele byen, der går op i det.

Saxe går til dagligt på Vestre Skole i Odense, og så bruger han sin fritid på at være fodbold-freestyler og teqball-spiller. Saxe begyndte som ung til fodbold, men fandt det aldrig rigtig interessant som holdsport med faste træninger. Så da han en dag faldt over YouTuberen Brian ”Brizze” Mengel lave seje tricks med en fodbold, fangede det hurtigt hans interesse.

- Jeg har egentlig været interesseret i det længe før jeg begyndte at øve mig. Men jeg startede med at jonglere med bolden på fødderne for at se, hvor mange jeg kunne lave i træk. Da jeg blev god med det ene ben, skiftede jeg til det andet, og nu er jeg ret god til det på begge. Derefter begyndte jeg at øve mig i tricks, og siden da er det bare gået fremad, siger Saxe Paarup-Clausen til otwn.

For at gøre opmærksom på sine nye færdigheder begyndte han at lægge videoer op på Instagram og tagge ”Brizze” i dem, for at se om han syntes om det. Med tiden kom de to i god kontakt over mediet, og en dag dukkede ”Brizze” op for at overraske Saxe med en helt særlig gave.

- I foråret i 2021, havde ”Brizze” taget kontakt til min mor, og så dukkede han op hjemme hos os, og så bankede det på døren nede i kælderen, hvor jeg trænede freestyle. Jeg troede først det var min mor, så jeg råbte sådan lidt irriteret ”mooarr?!”, men så kom han ind ad døren, og jeg blev helt vildt overrasket. Det var ret sjovt, forklarer Saxe.

Overraskelsen var en plads på Brian Mengels ”Brizze FC”, som er et fællesskab han med tiden har skabt blandt andet freestyle-interesserede. Med holdet kunne han på sin egen måde rose de her unge mennesker, som han mente gjorde en stor indsats for at udvikle sig inden for den her genre af fodbolden. Han bruger også ”Brizze FC” til at holde ”Brizze dag”, hvor han arrangerer fælles træning inden for diverse fodboldaktiviteter, og så har han en sommercamp, hvor unge fra hele landet mødes over flere dage og træner sammen, laver små turneringer i eksempelvis freestyle, teqball, fodtennis og fodboldgolf og hygger sig sammen.

Introducerer teqball i Danmark

Brian Mengel har med årene skabt sig en god følgerskare på de sociale medier, og han har været en god ambassadør for at vise, at fodbold er andet end at 22 mand løber efter hinanden og en bold på en fodboldbane. Derfor har han nu sat sin energi efter at få fokus på teqball-disciplinen. En disciplin Saxe er blevet meget interesseret i og hurtigt har udviklet et talent inden for.

- Jeg gik til fodbold, da jeg var mindre, og da jeg begyndte at miste interessen for det, fik jeg øjnene op for freestyle. Nu synes jeg freestyle er mindre sjovt, og derfor er det fedt at kunne prøve en helt ny sport som teqball. Der er et teqball-bord neden i hallen på min skole. Men hallen er ret tit optaget af andre, så det er svært at finde en tid til det. Men når det er ledigt, er jeg altid dernede for at øve, fortæller Saxe til otwn.dk.

Teqball kan også spilles udendørs, men det kan have konsekvenser for standen af bordet, hvis det eksempelvis står udenfor. Teqball er en sport, der er en blanding af mange andre sportsgrene. Det spilles i en hal over et buet bord med net, og så er der et sæt regler, man skal følge. Fx må man kun bruge sine ben og fødder, overkroppe og hovedet. Det er altså forbudt at bruge hænder og arme. Derudover må man heller ikke sende bolden over nettet med den samme kropsdel to gange, og man har kun tre berøringer fra at bolden bliver sendt over mod sig selv til at den skal sendes over mod modstanderen. Man spiller desuden bedst ud af tre sæt.

Saxe er dog tit alene om det, da hans venner ikke er så interesseret i det som ham selv. Så han ærgrer sig tit over, at sporten ikke er mere udbredt, og særligt at der ikke er flere i Odense, der kan spille med ham. Lige nu er hans tætteste teqball-makker fra Middelfart, så der skal lidt koordinering til, før de to kan spille og træne sammen.

- Jeg er den eneste på min skole, der laver freestyle og spiller teqball. Så det synes jeg er lidt ærgerligt. Det havde været fedt, hvis der var flere, som også synes det var sjovt, så vi kunne spille det i frikvartererne, siger Saxe.

Det er også makkeren fra Middelfart, som Saxe spiller sammen med, når der er double-turnering. Men ellers spiller han selv. Og til den seneste turnering, som ”Brizze” havde arrangeret med sin makker Mathias Vips for en måneds tid siden, endte Saxe med at vinde single-turneringen, hvor han mødte sin makker i finalen.

- Når jeg spiller, vil jeg gerne vinde. Så det var ret fedt at vinde. Jeg tabte faktisk slet ikke et set i single-turneringen, hvilket var ret fedt, fortæller Saxe.

Næste turnering der venter Saxe er den 2. april i Nyråd ved Vordingborg. Men indtil da håber han, at flere får øjnene op for sporten, så han kan få nogle flere at spille med og mod.

Artist of the week

Julius Holmgaard

Julius studere på UCL og er på nuværende tidspunkt i gang med et praktikforløb hos Tokerød +, hvor han sidder som UX-designer og laver flotte mock ups. I hans fritid bruger han blandt andet sin tid på at tegne skæve illustrationer

 

 

artikel
 | 
Der er lutter smil og glade dage, når du træder ind i Custom Raw-butikken i Nørregade, og det er lige netop den stemning, som ejeren af butikken, Kasper, gerne vil skabe.