fbpx
Lisette Olesen
Journalist på Otwn
8. december 2022

Ny kunstbutik med sjældne fund: ARTIA giver liv til gamle kunstværker

artikel
 | 
Del artikel:
Lyt til artikel
Foto af:

Odense har fået en ny kunstbutik. Her kan du finde sjældne kunstværker, som du ikke finder andre steder. ARTIA i Nørregade er en unik baggårdshule, hvor gamle kunstværker får en makeover, sjældne værker får et søm og nye værker kommer til verdenen.

Du kender indretningsdilemmaet. Du vil gerne have noget flot hængende på væggen eller noget smukt stående i reolen, som du ikke også finder hos naboen. Men pengepungen siger, at du ikke har råd til at shoppe dyre kunstværker. Dette problem tilgodeser en nyåbnet baggårdsperle ved Nørregade 39 – 41.

ARTIA er en mellemting mellem en plakatshop og et galleri. Her finder du unika værker samt limited edition print, som de fleste kan være med på.

ARTIA er en kunstbutik, atelier, og en webshop. Her finder du alt fra kunsttryk og skulpturer til vintage museums plakater og malerier i alle prisklasser. Fælles for alle værkerne er, at du ikke finder den samme udgave andre steder. Alt du finder i kunstbutikken er ”limited edition”. ARTIA er nemlig et sted, hvor gamle kunstværker får nye klæder, gammelt papir får nyt tryk og nye streger bliver født.

Værkerne hos ARTIA er både farverige, abstrakte og inspireret af liv og naturen.

Kvalitetspapir og unikke værker 

Skaberne bag Odenses nye kunstbutik er ægteparret Julie og Nicolas Fuhr. Begge er udøvende kunstnere. Sammen opkøber de kunst fra uddøde gallerier, loppemarkeder og Den Blå Avis. De giver kunsten en makeover. De kunne fx godt finde på at befri et originalt litografi eller tryk fra dens kedelige billedramme og fornye dem med håndlavede rammer og passepartout i smukke farver.

-På nogle af vores unika værker, ses fedtfingre og mærker i kanten, de er ikke skjult af rammen. Vi vil gerne vise det originale, det ægte -også kan fejl være med til at gøre et billede endnu mere interessant, lyder det fra Julie.

Og apropos originale værker så finder du også værker hos ARTIA, som egentlig ikke har været tiltænkt som kunstværker.

-Vi er så heldige, at vi nogle gange kan finde udkast og prøvetryk fra kunstnere. Det kan godt være, at værket ikke blev, som kunstneren ville have det. Men hvis jeg synes det er smukt, så bliver det en del af ARTIA, vi køber med hjertet og det vi selv gerne ville have hængende. Og så findes der kun det ene eksemplar hos os, forklarer Julie.

Ejerne af ARTIA Julie og Nicolas Fuhr

Fælles for alt kunsten i ARTIA er, at du ikke finder to værker, der er ens. Dette gælder også tryksager, selvom motivet er det samme på alle værker. Dette skyldes, at Julie og Nicolas trykker værkerne på gammelt kvalitetspapir. Papir som har lagt gemt og glemt ved de gamle trykkerier i Danmark.

-Udover at du kan købe det originale værk, så har du også mulighed for at købe et unikt tryk af værket til 590 kroner. Trykket er limited edition, da det er signeret og kun fås i et begrænset oplag, forklarer Julie.

Lige nu huser ARTIA alt fra værker af den odenseanske kunstner Kjeld Ulrich til originale museumsplakater fra Paris. Men besøger du den lille byhule i næste uge, spotter du måske noget helt tredje. Fælles for de værker Nicolas og Julie finder frem i butikken er, at de skaber glæde. Og det er netop glæde, som parret vil skabe med ARTIA .

I gamle dage har Nørregade 39 – 41 huset bageri, moderne møbelbutik og galleri. I dag er lokalerne en kunstbutik

Et farveunivers

Odense mangler nogle hyggelige butikker, hvor du kan få unikke ting, som ikke kan fås i andre byer. Sådan tænkte parret, da de i oktober måned åbnede dørene for ARTIA på Nørregade.

Julie og Nicolas er begge uddannet grafiske designere. Sammen driver de Fuhr Studio i Odense, hvor de laver design for bl.a. Kunstmuseum Brandts, Ikea Space 10, Kulturmaskinen, Museum Odense mm. Men trods de mange designs parret har lavet for store virksomheder, så husker mange Julie og Nicolas fra plakatshoppen Colourrain, som lå i Vesterbro. En lille butik, hvor Nicolas designede farvestrålende plakater, der blev solgt rundt omkring i verden. 

-Colourrain startede som en webshop, hvor jeg ved siden af mit arbejde som grafisk designer eksperimenterede med farver og typografier. Jeg turde ikke at springe ud som kunstner. Men jeg begyndte hurtigt at lave flere billeder. Faktisk endte jeg med at have en omsætning på 20.000 kroner ved siden af mit job. Jeg fik forespørgsler fra USA, Australien mm, forklarer Nicolas.

Colourrain lukkede desværre ned, da parret flyttede til Amsterdam. Men hvor Nicolas dengang i år 2008 ikke turde at kalde sig kunstner, så sælger han egne unikke værker i ARTIA under kunstnernavnet Ottomax. Det samme gør Julie, der under aliasset Solvita også sælger egne værker. Parret ønsker nemlig, at ARTIA skal være en blanding af en kunstbutik, atelier og webshop, hvor parret selv kan producere kunstværker.

Hvor mange af de designs parret laver i Fuhr Studio skabes digitalt, så værner ARTIA om et analogt kreativt univers fyldt med farver.

ARTIA kommer også til at sælge skulpturer. Selv er parret i fuld gang med at producere nye værker, som du snart vil kunne se i ARTIA.

Udover at du kan besøge ARTIA hver torsdag fra klokken 11.00 – 17.30, så åbner ARTIA også snart en webshop med unikke værker. Er du interesseret i at besøge ARTIA udenfor åbningstid, så åbner Julie og Nicolas gerne butikken efter aftale.

Indgangen til baggården ved Nørregade 39 - 41

Spændende relaterede artikler

GUIDE: Odenses koncerter i marts 2024
 | 
Hvis du mangler et godt overblik over de forskellige koncerter, der spilles i Odense hen over marts-måned, så skal du læse med lige her.
GUIDE: Events på DYNAMO marts 2024
 | 
Er du til cirkus og nyteater, så vil du elske DYNAMO. Her kan du opleve alverdens verdensklasse forestillinger fra aktører og kompagnier fra ind- og udland hele året rundt.
GUIDE: Event på Studenterhus Odense marts 2024
 | 
Studenterhus Odense byder hver måned folk inden for, hvor man kan få lov til at studere i fred, få en billig kop kaffe eller deltage i et af deres mange, fede events.
artikel
 | 
Der er lutter smil og glade dage, når du træder ind i Custom Raw-butikken i Nørregade, og det er lige netop den stemning, som ejeren af butikken, Kasper, gerne vil skabe.