fbpx
Del artikel:
Lyt til artikel
Skrevet af:
Lisette Olesen
Journalist på Otwn
Odense har fået en ny restaurant. Den hedder Deilig, og du finder den midt i det nye H. C. Andersen museum. Deilig er den eneste restaurant i Danmark, hvor alle retter er inspireret af H.C. Andersens eventyr og liv. Det er 31 – årige Tanja, der står bag menukortet. Og hun er en ægte H.C. Andersen nørd. Deilig er en ny restaurant i Odense, som åbner for aftenservering torsdag, fredag og lørdag. Du finder den midt i det nye H.C.Andersen museum. Deilig er stedet, hvor alle retter er tilsat en lille smule af H.C.Andersen – om det så er forfatterens liv, rejser, eventyr, drømme eller mareridt.
Mad på en ny måde Tanken er, at restauranten er en forlængelse af museumsoplevelsen på H.C. Andersen museet. Men det er også stedet, du kan besøge, hvis du er sulten og trænger til et eventyrligt måltid.
Bag stedets mange retter er kokken Tanja Weber. Sammen med sit køkkenteam nørder hun H.C. Andersens liv og eventyr for at give odenseanere såvel som gæster fra ind-og udland en gastronomisk oplevelse i H.C. Andersens ånd. - Det er en helt ny måde at tænke mad på. Nogle gange afspejler maden et eventyr, andre gange bruger vi H.C. Andersens tankegang om at bruge de gode smage i det skæve og det grimme, lyder det fra kokken, der fortæller, at maden bl.a. kan indeholde urter, som du kan finde i grøftekanterne. Spis det skæve Ifølge kokken kommer Deilig til at være stedet, hvor du bliver overrasket over oversete råvarer. Deilig er nemlig en del af Meyers familie af restauranter, som er grundlagt af den gastronomiske iværksætter Claus Meyer. I Odense forpagter Meyers også Restaurant H.C. på hotel Odeon. Meyers er kendte for at have fokus på gode danske råvarer, godt håndværk og den gode oplevelse, hvilket også gør sig gældende på restauranterne.
- Vi går meget op i bæredygtighed. Udover at man spiser efter årstiderne, så går vi også op i at finde de oversete og skæve grønsager, siger Tanja, der fortæller, at en overset grønsag eksempelvis kunne være et glaskål eller en knudekål, som hun nænsomt tilbereder i hvidvin med citron, salt, peber og olie. Udover at maden er lavet efter årstiderne, så er Deilig stedet, hvor du får et bid af den H.C. Andersen med i maden.
Lavet af H.C. Andersen nørder Svinedrengechips lavet på grisetæer, fattigmandsgrøden vi hørte om i H.C. Andersens tid og andehjerter som var forfatterens livret er blot et udpluk af noget af det, som du får serveret i den 4- retters menu, som Deilig serverer i restauranten om aftenen. Fælles for alt maden er, at den har en twist af H.C. Andersen. Siden Tanja fik stillingen som kok og menuansvarlig på Deilig i foråret, har hun gransket H.C. Andersens liv og eventyr sammen med sit køkkenteam - Jeg pendler på arbejde en time. Her lytter jeg til eventyr. Har vi en ledig stund i restauranten, snakker vi om eventyr og H.C. Andersen for at finde referencerne, som vi kan bruge i maden. Vi går meget op i, at det ikke må være kliché. Det ville være fint at bruge ærten som en reference til eventyret ”Prinsessen på ærten”. Men at lave 7 madrasser ovenpå ærten er for meget. Museet er bygget op om tanker og forundringer om den odenseanske forfatter. Det samme er Deilig, lyder det fra Tanja, der fortæller, at tjenerne på restauranten ikke blot serverer maden.
Kokkene såvel som tjenerne formidler også de mange H.C. Andersen anekdoter, når de serverer maden. Anekdoter som fx at stedet serverer en børnemenu med fish and chips, fordi H.C. Andersen engang besøgte den engelske forfatter Charles Dickens i London. Charles Dickens står bag fortællingen om Oliver Twist, hvori forløberen til Fish And Chips bliver nævnt.   Ifølge kokken kommer du til at lære mange nye oversete H.C. Andersen eventyr på Deilig. Restauranten er bl.a. opkaldt efter et overset H.C. Andersen eventyr, hvor en ung billedhugger forelsker sig i en yndefuld kvinde med nordiske øjne. Udover at Tanya arbejder med det, hun elsker allermest mad, så gransker hun også sin store interesse for den odenseanske forfatter.   - Jeg er jo gået i seng til H.C. Andersen- historier. Min mormor læste altid eventyr og vi snakkede om betydningerne af eventyrene. De fleste danskere har et forhold til H.C.Andersen. Derfor er det også fantastisk at tage ham med i maden på Deilig, afslutter hun.

Artist of the week

Julius Holmgaard

Julius studere på UCL og er på nuværende tidspunkt i gang med et praktikforløb hos Tokerød +, hvor han sidder som UX-designer og laver flotte mock ups. I hans fritid bruger han blandt andet sin tid på at tegne skæve illustrationer

 

 

artikel
 | 
Eivind Antonsen Segtnan er uddannet læge fra SDU og har en Ph.d. fra samme sted. Og det var under sin Ph.d., at Eivind fandt på en ny og innovativ måde at kunne teste for sygdomme.