fbpx
Skrevet af:
Magnus Monrad
Journalist på Otown

Nyt forlag drives af to studerende: Vil gerne have at børn lærer noget af det

Del artikel:
Forlaget Forår har skudt en ny blomsterknop ud i verden i form af datterforlaget Forårsbørn, der drives af to dygtige og engagerede studerende fra SDU.

24-årige Hannah Aalykke og 29-årige Laura Fyrstenberg Mclaughlin læser begge en et-faglig kandidat i dansk på Syddansk Universitet. Det nuværende semester bruger de dog uden for campus, hvor de er blevet sat til på næsten egen hånd at drive et forlag.

Forlaget hedder Forårsbørn og er et datterforlag af Forlaget Forår. Forlaget Forår drives af Mia Rasmussen og Marie Hvidberg, der desuden også har tekstbureauet Cortekst ved siden af. Og det var som studentermedhjælper i Cortekst og frivillig studentermedhjælper i Forlaget Forår, at Hannah startede sin karriere inden for forlagsbranchen og fik kendskab til Mia og Marie i starten af 2019.

Da tilbuddet om at drive sit eget forlag for Forlaget Forår kom op, var Hannah heller ikke længe om at takke ja. Derefter kontaktede hun sin studiekammerat Laura, som også var meget interesseret i at være med. Så nu er de i praktik via studiet som både forlægger og redaktør hos Forårsbørn, der blev lanceret og så dagens lys i sommeren 2020.

De har nemlig begge altid været interesserede i litteratur qua deres studie på universitetet, men begge har også læst meget igennem deres liv.

Meget ansvar for to unge studerende

Og som forlægger og redaktør er der rigtig mange ting at se til. Især når man kommer helt grøn ind i en ny branche, som man først skal lære at kende og derefter begynde at erobre uden den helt store erfaring.

- Altså, hvad laver vi ikke? Vi har to meget omfattende roller, som kræver meget tid og indeholder mange forskellige opgaver. Vi laver alt traditionelt forlagsarbejde. Først kommer der et manuskript ind. Det gennemlæser vi og vurderer, om vi vil gå videre med. Går vi videre med det, er der en masse praktisk arbejde omkring det, forklarer Laura til Otown og fortsætter:

- Derefter arbejder vi med opsætningen af bogen, laver omslag til den, får den sat i produktion, kontakter boghandlere og biblioteker, arrangerer bogreceptioner og tilmelder os bogmesser og får sendt materiale om bogen ud til pressen. Der er altså mange forskellige faktorer, der spiller ind for at få en bog sendt ud i verden.

Og med så mange forskellige arbejdsopgaver, der samtidig skal klares inden en sat deadline, er der også mange ting, som skal gå op i en højere enhed.

- Med vores stillinger handler det også om at kunne kræve noget af andre. For når vi har en deadline, skal vi holde den, og det skal vi også sørge for, at andre gør, når vi for eksempel skal have trykt bogen eller har bestilt noget. På den måde danner man sig også hurtigt nogle vaner og en særlig kvalitetsbevidsthed, som vi nu skal til at kræve af andre, fortæller Laura og tilsluttes af Hannah.

- Det er virkelig meget ansvar at have, når man pludselig står med en forfatters manuskript i hænderne og skal bestemme, om det er godt nok og samtidig passer ind hos os. For vi har da også stået i et par situationer her i starten, hvor vi lige skulle finde ud af, hvordan man skal sige nej og give et pænt og ordentligt afslag, siger Hannah.

En svær og udfordrende genre

Men, hvad passer egentlig ind hos Hannah og Laura i Forårsbørn? Det gør børne-, ungdoms- og fantasylitteratur. En gren af litteraturen, som de begge to synes er både fascinerende og spændende. Det er ifølge Hannah og Laura en forsømt genre inden for litteraturen, som de heller ikke har haft om på studiet. Hvilket samtidig får dem til at indrømme, at som verden ser ud lige nu, er det faktisk ikke det nemmeste at drive et forlag, der arbejder med litteratur til børn og unge.

- Bogbranchen bløder lige nu, og det er måske heller ikke det bedste tidspunkt at starte et nyt forlag op på. Særligt ikke, når man tænker på den genre, vi har valgt at arbejde med, siger Laura.

Eftersom de to studerende har praktiksemester, så er der tid til at være fuldt fokuserede på deres strategiske og praktiske arbejde med at udvikle forlaget til at kunne være en bæredygtig forretning på længere sigt. En forretning, de håber at kunne leve af i fremtiden, når de har skrevet deres specialer i foråret.

- Jeg står overfor at skulle introduceres for budgetter og den økonomiske del ved at drive en virksomhed. Indtil nu er det Mia og Marie fra Forlaget Forår, der har taget sig af al den slags her i opstarten, så vi har kunne fokusere på alt det praktiske arbejde. Men idéen er, at vi begge vil fortsætte med at drive virksomheden og forlaget selv efter endt studie og få en forretning op at køre, så vi på et tidspunkt måske også kan ansætte folk til at hjælpe os med at udvide Forårsbørn, siger Hannah.

Laura står derimod mest for salgsdelen i virksomheden, da der altså skal penge ind på kontoen, for at Forårsbørn overhovedet kan eksistere og fortsætte med det i et langt stykke tid endnu.

Coronapandemien har både været negativ og positiv

Men tiden er knap, og med de mange arbejdsopgaver og et halvt år med specialeskrivning i kikkerten, så handler det for de to studerende lige nu om at få så mange bøger skudt afsted som muligt, så det ikke er alt det tunge arbejde, der fylder, når praktikken ophører til jul, og der ikke længere er mulighed for at arbejde fuldtid.

Oveni har både de og hele bogbranchen også været ramt af nedlukninger og restriktioner i forbindelse med coronapandemien. Det har både aflyst en masse receptioner og messer, som også har gjort, at Hannah og Laura ikke for alvor har kunne sparke døren til branchen ind med et ordentligt ”her er vi!”. Til gengæld har det tvunget dem til at tænke kreativt.

- Vi er blandt andet begyndt at udgive undervisningsmateriale, da jeg personligt går meget op i, at de børn, der læser den litteratur, som vi udgiver, lærer noget af den. Vi giver dem, sammen med forfatteren, mulighed for rigtigt at reflektere over det, de lige har læst. Jeg vil så gerne, at børn lærer noget af det. Og så er jeg også meget optaget af, at få bøgerne udgivet som lydbøger. Vi har også lavet en livestream med en af vores forfattere samt illustratoren til bogen i forbindelse med fantasyfestivalen i september, forklarer Laura.

Og der bliver da også set på situationen med positive briller.

- Når vi forhåbentlig lander på den anden side, så har vi jo også været igennem den nok sværeste tid. Dermed har vi også en masse vigtig og brugbar erfaring, som vi vil kunne bruge, hvis lignende situationer skulle opstå, afslutter Laura.

Nu står de to unge kvinder så med en masse arbejde foran sig, der skal gøres færdigt, som de forhåbentlig kan begynde at udgive næste år.

Mest læste nyheder

 | 
Tidligere på sommeren åbnede mikro-bageriet Grain Bakery på Vesterbro. Manden bag det utraditionelle bageri hedder Kasper Skov, og han både bager og sælger brødet selv i den lille butik. Interessen for surdejsbageriet har været stor lige fra starten, og de glade kunder står trofast i kø udenfor, når Kasper åbner dørene.
 | 
Kaffebaren Nelle's har sammen med en gæst givet Odense en gåklub.
 | 
Tarup Center huser Fyns største garnbutik, et verdensomspændende undertøjsbrand, en slagter med enestående delikatesser fra Odense og USA, en pub med plads til det hele og meget mere.
 | 
Hvad der startede som en trang til at genopleve en nostalgisk følelse fra nullerne er i dag blevet til et....

Tags:

Spændende relaterede artikler

 | 
Der er lutter smil og glade dage, når du træder ind i Custom Raw-butikken i Nørregade, og det er lige netop den stemning, som ejeren af butikken, Kasper, gerne vil skabe.
 | 
I dag kan det være svært at finde ud af, hvem der flyver med droner i luften. Men i fremtiden skal det være meget nemmere. Det arbejder en SDU-startupvirksomhed nemlig for.
 | 
Caroline Sørensen er gået fra receptionschef til hotelchef på lige under fem år, og hun glæder sig til de næste fem, hvor hun står i spidsen for Hotel Odeon.
artikel
 | 
Til det nye efterårssemester kunne de studerende på journalistik på SDU i Odense vælge et nyt fag i klimajournalistik, for at øve sig i klimavinkler på forskellige emner.