fbpx
Skrevet af:
Lisette Olesen
Journalist på Otown

Odenseansk virksomhed genskaber skeletter ved at printe kunstige knogler

Del artikel:

P3D Bone hedder det 3D printede knogleimplantatet, som kan få knogler til at vokse sammen igen. Bag opfindelsen er firmaet Ossiform, som på Odense Havn udvikler verdens første knogleimplantat, der er titanium- og plastik-frit, skræddersyet til den enkelte patient og absorberbart i kroppen. Med andre ord: den her opfindelse bliver altså til din egen knogle, når den sidder i kroppen i et stykke tid.

Forestil dig, at du mangler et stykke af dit ansigt. Du har måske været udsat for en ulykke eller en operation, som gør, at du mangler et stykke knogle.

I Odense arbejder man for at kunne genskabe dit ansigt ved at printe de knogler, du mangler. Virksomheden Ossiform står nemlig bag en revolutionerende opfindelse i medicinalindustrien, hvor de med en 3D printer udvikler kunstige knogler, som kan få huller i skelettet til at vokse sammen igen.

Det 3D printede knogleimplantat hedder P3D Bone, og har vundet flere danske og internationale startup-priser, herunder Danish Venture Cup i år 2017, Nordic Startup Awards 2020 og Global Startup Awards i år 2021. En opfindelse, som snart indtager det amerikanske såvel som det europæiske marked.

Foto: otwn

De kunstige knogler bliver lavet af…

Tricalciumfosfat, der til dagligt bliver brugt af læger og tandlæger. Ligesom du reparerer huller i væggene med Polyfilla, kan du bruge tricalciumfosfat i en pasta-lignende form til at dække små huller i knoglerne. Ossiforms teknologi har muliggjort, at man i dag kan give form til dette materiale og derved skabe knogleimplantater, som kan udfylde større knogledefekter. Knoglerne bliver 3D printet efter scanninger af patientens skellet, hvilket gør, at knoglerne er skræddersyet til patienten.

Tricalciumfosfat absorberes naturligt i kroppen og faciliterer knoglegendannelse. Dette betyder, at stoffet langsomt forsvinder i takt med at knoglen vokser sammen. Til sidst er der kun din egen knogle tilbage dér, hvor implantatet var.

I fremtiden vil du kunne få et P3D Bone- implantat…

hvis du mister et stykke knogle. Når en knogle får en flække eller et lille hul, kan den ofte gendanne sig selv. Men hvis hullet er stort, kan cellerne ikke bevæge sig sammen. P3D bone kan mere end blot at udfylde hullet. Udover at implantatet printes så det ligner og har samme funktion som din oprindelige knogle, hjælper det din krop til at gendanne din egen knogle, og forsvinder igen i takt med, at din egen knogle vokser sammen.

P3D Bone sætter Odense på landkortet…

Fordi det er verdens første knogleimplantat i et plastik-frit absorberbart materiale, som er patientspecifikt dvs. specialdesignet til den enkelte patients skellet. P3D Bone forventes at have særligt stort potentiale i rekonstruktion af ansigtsknogler, da 3D print teknologien har stor positiv indvirkning på både det funktionelle og æstetiske resultat.

Til at erstatte knogler bruger lægerne i dag ofte knogle som høstes fra patienten selv eller donor knogle. Det er metoder som mange ønsker at erstatte med brugen af implantater, fordi disse metoder ofte er forbundet med en høj risiko for komplikationer og ubehag for patienten. Udover at høste knogle fra patienten bruger man også permanente patienttilpassede implantater, som oftest er lavet af titanium eller plastik.  Disse implantater genskaber ikke patientens oprindelige knogle, nedbrydes ikke på samme måde, og er ofte forbundet med en høj risiko for infektion, der i værste tilfælde gør, at man er nødt til at fjerne implantatet og indsætte et nyt. Ligeledes findes der allerede nedbrydelige implantater på markedet, men disse er ikke patienttilpassede.

Det at P3D Bone vil blive printet til skelettet på den enkelte patient gør det muligt eksempelvis at genskabe og rekonstruere et ansigt, sådan som det så ud, før patienten fik skadet en eller flere ansigtsknogler.

Foto: otwn

Idéen bag Ossiforms teknologi startede…

På Syddansk Universitet i Odense. Omgivet af 3D printere begyndte de dengang to ingeniørstuderende Casper og Martin at undersøge, om man kunne printe knogleimplantater af et mere naturligt, nedbrydeligt materiale. Her fandt de ud af, at de kunne formgive det kendte materiale tricalciumfosfat, hvis de blandede pulveret med fedtsyre.

Lyt med i podcasten ”Made In otwn” her, hvor Casper Slots fortæller historien bag den prisvindende opfindelse, som startede som et desperat forsøg på at redde en studieopgave.

P3D Bone bliver udviklet…

på Odense Havn, hvor Ossiform printer og udvikler deres implantater.

I fremtiden skal P3D Bone…

for alvor ud på markedet. I 2022 forventes det første 3D printede P3D Bone implantat at komme på markedet. Det bliver i første omgang et implantat til ortopædkirurgi, specifikt til knogledefekter i arme, hænder, fødder og ben, som forventes at blive tilbudt i en standardiseret form med mulighed for at tilpasse størrelsen. Næste step i processen er at få de patientspecifikke implantater på markedet, som vil blive 3D modelleret og printet efter patientens CT- eller MR-scanning af kroppen.

Artiklen om Ossiform er en del af serien 'Made In otwn' om odenseanske opfindelser, der sætter byen på landkortet.

Mest læste nyheder

 | 
Tidligere på sommeren åbnede mikro-bageriet Grain Bakery på Vesterbro. Manden bag det utraditionelle bageri hedder Kasper Skov, og han både bager og sælger brødet selv i den lille butik. Interessen for surdejsbageriet har været stor lige fra starten, og de glade kunder står trofast i kø udenfor, når Kasper åbner dørene.
 | 
Kaffebaren Nelle's har sammen med en gæst givet Odense en gåklub.
 | 
Tarup Center huser Fyns største garnbutik, et verdensomspændende undertøjsbrand, en slagter med enestående delikatesser fra Odense og USA, en pub med plads til det hele og meget mere.
 | 
Hvad der startede som en trang til at genopleve en nostalgisk følelse fra nullerne er i dag blevet til et....

Tags:

Spændende relaterede artikler

 | 
Eivind Antonsen Segtnan er uddannet læge fra SDU og har en Ph.d. fra samme sted. Og det var under sin Ph.d., at Eivind fandt på en ny og innovativ måde at kunne teste for sygdomme.
 | 
Man ser måske bare en person på en hest, men sidder man forkert, kan det gøre ondt på såvel hesten som rytteren samtidig med at det kan have afgørende betydning for professionelle ryttere.
 | 
Tidligere på sommeren åbnede mikro-bageriet Grain Bakery på Vesterbro. Manden bag det utraditionelle bageri hedder Kasper Skov, og han både bager og sælger brødet selv i den lille butik. Interessen for surdejsbageriet har været stor lige fra starten, og de glade kunder står trofast i kø udenfor, når Kasper åbner dørene.
artikel
 | 
Semesterstartsfesten afholdes igen i år af Syddanske Studerende, og de er klar på at gøre det større end nogensinde før med et stort to-dags program.