fbpx
Foto:
Mathias Søsted Andersen
8. april 2023

Odenses bedste gourmetsmørrebrød

artikel
 | 
Skrevet af:
Connoisseurens Rute
Journalist på Otown

Odenses bedste gourmetsmørrebrød

Del artikel:

Uanset vind, vejr, lejlighed og smagspræferencer kan en velstablet anretning af friske, danske råvarer på et nybagt og saftigt stykke rugbrød, altid glide ubesværet ned. Det er selvfølgelig smørrebrødet, der er tale om - en pæredansk komposition der, hvis det virkelig spiller, behager både syns- og smagssans.

I Odense kan smørrebrødet findes i alle afskygninger; alt fra helt klassiske anretninger til ekstravagante, højtbelagte gourmetudgaver.

Med denne test har vi sat os for at undersøge, hvad byens udvalg rummer af den sidste kategori, nemlig gourmetsmørrebrød.

Gourmetsmørrebrødet er i vores øjne en udsøgt, delikat, overraskende og kreativ nyfortolkning af det klassiske smørrebrød med elementer og håndværk, som ikke med ét kan eftergøres ved eget frokostbord eller købes i nærmeste supermarked. De valgte råvarer skal være friske, smagfulde og veltilberedte, og anretningen af dem skal være indbydende og fremstå luksuøs. Balance og harmoni i smage og teksturer skal være til stede, ligesom sammenhængen mellem pris og kvalitet.

Hvert sted har vi spist fire stykker smørrebrød, og hvor muligt valgt sammenlignelige varianter.

De tildelte stjerner baserer sig dermed på en samlet vurdering af de valgte stykker, og er givet på baggrund af vores personlige smag og præferencer.

Odenses bedste smørrebrød - connoisseurens rute

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ (6/6)

Restaurant HOS leverer en topprofessionel og højgastronomisk sanseoplevelse der indebærer kreative, smukke, harmoniske og veltilsmagte fortolkninger af klassikerne. Testens dyreste spiseoplevelse.

Vores favorit:

Oksetatar (140 kr.) – måske den bedste vi har fået!

Cremet og fuldstændig afstemt med en formidabel pebermayonnaise, karamelliserede løgchips, syltede og sprøde perleløg og ditto sennepsfrø, serveret på tyndt og delikat rugbrød.

Vi fik også:

Pebermarineret sild (120 kr.) med fast konsistens og i perfekt harmoni og balance med samme geniale pebermayonnaise, samt syltede granskud og agurker.

Fiskefilet (150 kr.) der både var sprød og varm, serveret på en tynd skive ristet rugbrød. Toppet med faste, delikate rejer, sødmefulde og syltede tomater, cremet mayonnaise, let bitter radicchio og spæde ramsløg. Dertil en vidunderligt blød og luftig hollandaise og et bittert-syrligt twist fra grillet citron. 

Hønsesalat (130 kr.) af store og lækre stykker Hopballe-høne, drysset med sprødt hønseskin og afstemt med masser af syrlige elementer, grillet hjertesalat, karse og revet havgus.

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ (5/6)

Restaurant Værdsat laver farvestrålende fortolkninger af smørrebrødsklassikere, der både er behagende for sanserne og økonomien. Vi savner dog den sidste finish på tilsmagningen.

Vores favorit:

Tomatsild (85 kr.) med fast konsistens og masser af saftighed og smag fra friske tomater.

En perfekt balance af syre og salt og generøse mængder Vesterhavsost og tomatstøv på saftigt og kærnerigt rugbrød. 

Vi fik også:

Æggemad (90 kr.) med friske rejer, perfekt pocheret æg, veltilsmagt og luftigt hollandaiseskum og masser af karse. Milde og fine smage, der dog manglede lidt salt.

Hønsesalat (105 kr.) med syrligt æble, cremethed og bid fra bøgehatte. Serveret på smørristet surdejsbrød og toppet med gratineret, velduftende, umamifyldt Vesterhavsost.

Rørt tatar (95 kr.) og cremet æggeblommecreme med trøffel der sammen med syltede svampe, karse, tomatstøv og sprøde, blå kartoffelchips i en harmonisk og helstøbt oplevelse – som efter vores smag manglede en anelse salt.

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ (5/6)

Smørrebrødene hos Café Deilig er både indbydende, mættende og fuldstændigt afstemte. De klassiske sammensætninger raffineres af små utraditionelle twists, og anretningerne er et vidnesbyrd om gedigent håndværk.  

Vores favorit:

”Hvad havet fortæller” (110 kr.) er måske det bedste smørrebrød med fiskefilet, vi har fået: sprød og velsmagende fisk, friske rejer, sødmefulde og saftige bagte tomater, intens og afstemt jomfruhummermayonnaise, masser af dild og lækkert rugbrød.

Vi fik også:

”Pebersvendens Nathue” (85 kr.) med fast pebermarineret sild, skøn pebermayonnaise, syrlige elementer, let bitterhed fra sennepskorn og knasende, sprøde poppede ris.

”Konen med Æggene” (75 kr.) er blandt de mest smagfulde æggemadder vi har fået med syre fra friterede kapers, umami fra grillet pak choi og sprødhed fra smagfulde rodfrugtchips. Tilkøb af rejer anbefales (+20 kr.)

”Fra Andegaarden” (85 kr.) – en afbalanceret, velsmagende, fedmefuld, let syrlig hønsesalat toppet med sprød bacon, grillet squash, syltede bøgehatte, umamifyldt havgus og opløftende kørvel.

⭐️⭐️⭐️⭐️ (4/6)

Smørrebrødet hos Druen & Bønnen er flot anrettet med afstemte og velkendte smage, og kombinationer af råvarer i både klassiske og nyfortolkede klæder. Serveret på lækkert, hjemmebagt rugbrød.    

Vores favorit:

Pandestegt fiskefilet (115 kr.) med sprød fisk, cremet og frisk citronmayonnaise, en syrlig og sød kompot af grønne tomater og syltede gulerødder på frisk og smagfuldt rugbrød. 

Vi fik også: 

Hjemmemodnede sild (115 kr.) med smilende æg, urtemayonnaise, sylt og friterede kapers, der dog alt sammen blev overdøvet af den meget intense sild. 

Rejemad (115 kr.) med masser af rejer, der var lidt bløde. Toppet med et dildbestøvet og smilende æg, en cremet og velsmagende tomatmayonnaise, samt lækre syltede og let sødlige tomater.

Hønsesalat (105 kr.) på sprødt, smørristet franskbrød med afbalancerende, syltede elementer der sammen med friske urter og æble udgjorde et velafstemt stykke smørrebrød.

⭐️⭐️⭐️⭐️ (4/6)

H. C. by Meyers’ bud på smørrebrød er indbydende og med en let eksperimenterende tilgang til de klassiske sammensætninger. Nogle af anretningerne kommer de rigtig godt i mål med, mens andre mangler lidt på balancen.

Vores favorit:

Kyllingterrin (115 kr.) med både cremethed og let tekstur, veltilsmagt og krydderurtet, serveret med velsmagende sennepsmayonnaise, syltede løg og sennepskorn og sprødt kyllingeskin på lækkert rugbrød.   

Vi fik også:

Stenbiderrogn (120 kr.) med jordskok i flere variationer: al dente og confiterede, purerede, syltede og friterede. Gode konsistenser og afstemte, afdæmpede smage og stenbiderrogn der ikke helt kom til sin ret.

Rødspætte (120 kr.) i sprød og lækker udgave på smørristet rugbrød. Toppet med kapersremoulade med dejlig syre, sødmefyldte tyttebær og neutrale, sprøde chips. 

Okseinderlår (120 kr.) i møre, tynde skiver overvældet af gode intentioner; en meget tomatiseret anretning med både bagte og virkelig velsmagende vaniljesyltede tomater, der dog overtog fokus fra de øvrige elementer. På toppen lidt malplacerede hasselnødder.

⭐️⭐️⭐️⭐️ (4/6)

Hos Restaurant Grønttorvet står den på indbydende, klassiske smørrebrødsanretninger med smage der ingen finger er at sætte på – til ditto priser. 

Vores favorit:

Marineret sild (89 kr.) med fast, syrlig og velsmagende sild i afstemt harmoni med mild karrydressing, friterede kapers, knasende og let syltede rødløg på et kernerigt rugbrød, der ikke overtager fokus.  

Vi fik også:

Æg og rejer (99 kr.) med faste, velsaltede og lidt neutrale rejer, smilende æg og en cremet og velsmagende mayonnaise. 

Hønsesalat (89 kr.) på super sprødt franskbrød. En ren, fin og ikke for fed smagsoplevelse af mundrette stykker høns rørt op med mayonnaise, creme fraiche og svampe. Toppet med sprød flæskesvær og masser af kørvel. 

Klassisk tatar (119 kr.) – så klassisk som det kan blive med rå æggeblomme på toppen, samt peberrod, rødløg og kapers on the side. Rene smage og ingen fikumdik.

⭐️⭐️⭐️⭐️ (4/6)

Kong Volmers traditionelle smørrebrød er flot præsenterede, veltilsmagte og mættende. Klassisk og solidt uden en masse dikkedarer.

Vores favorit:

Rørt oksetatar (140 kr.) i klassisk stil på kernerigt rugbrød. God syrlighed og afdæmpede, afbalancerede smage fra sennep, kapers og rødløg. Toppet med sprøde rodfrugtchips.  

Vi fik også:

Kryddersild (100 kr.) der var både fast og smagfuld. Serveret med traditionel karrysalat og æg.

Æg og rejer (100 kr.) anrettet på traditionel vis med dejlig sennepsmayonnaise og syrligt twist fra citrusperler.

Kongens Hønsesalat (105 kr.) der var både cremet, mør og veltilsmagt. Toppet med råsyltede bøgehatte og sprød bacon, serveret på neutralt surdejsbrød.

⭐️⭐️⭐️⭐️ (4/6)

På Oluf Bagers Gård kommer smørrebrødene i sæt á tre til 169 kr. Der er ingen valgmuligheder, men der er til gengæld god værdi for pengene i den både indbydende og mættende anretning.  

Vores favorit:

Tomatsild i dejlig balance med kapersmayonnaise og -bær, smilende vagtelæg, sprøde, syltede skalotteløg og let tomatsmag på velsmagende rugbrød.

Vi fik også:

Kylling danois med store og møre stykker kogt høns, toppet med sødmefuld rabarberkompot, sprødt hønseskind, friteret persille, tykke skiver syltet agurk og hele peberkorn. En generøs anretning, der manglede lidt salt.

Svinekæber med mayonnaise, syltede og rå rødbeder og frisk timian. En overdådig mængde kød der manglede lidt ekstra af de syltede og balanceskabende rødbeder.

⭐️⭐️⭐️ (3/6)

Konrads food & coffee tilbyder et bredt udvalgt af smørrebrød til meget medgørlige priser på 1 (70 kr.), 2 (135 kr.) og 3 (180 kr.) stk. Under ærteskuddene er anretningerne afstemte med fine og enkle smage. Her kan alle være med.

Vores favorit:

Sild – en syrlig, fast og marineret én af slagsen – i velfungerende kombination med al dente kartofler, dejlig dildmayonnaise og kapers på velsmagende surdejsrugbrød.   

Vi fik også:

Æg og rejer i velkendt kombination med salte og lidt vandede rejer fra lage, tomat og kogte, skivede æg.  

Hønsesalat af store, lækre stykker høns i en neutral og cremet dressing. Toppet med meget sprød og salt bacon, der var tæt på at tippe anretningens balance. 

Roastbeef i en lidt sej udgave, toppet med lækre og sprøde hjemmelavede løgringe, en bearnaisemayonnaise der sagtens kunne tåle mere spræl, samt peberrod og meget syrlige rødløg der sammen overdøvede de øvrige smage.

⭐️⭐️⭐️ (3/6)

Hos Froggy’s Café er smørrebrødene indbydende og højtbelagte med en fast pris på 1 (90 kr.), 2 (160 kr.) og 3 (200 kr.) stk. Selv om vi lagde godt fra start med to velsmagende stykker, fik de efterfølgende to trukket den samlede oplevelse ned.  

Vores favorit:

Æg og rejer på en lidt for tyk skive velsmagende rugbrød med lækre, håndpillede rejer, et perfekt kogt æg, sprøde asparges og dejligt kick fra sennep. 

Vi fik også:

Paneret fiskefilet der var både sprød og smagfuld, med en syrlig og grov hjemmelavet remoulade og masser af smag fra frisk dild. 

Hønsesalat af fint strimlet hønsekød, der dog manglede både cremethed og smag. Toppet med friske æbler, der manglede modspillende syre og skiver af sej, køleskabskold bacon.

Kartoffelmad med al dente kartofler, der kunne have trukket mere salt. Serveret med diskretsmagende urtemayonnaise og peberrod, og en bacon der desværre også her var både kold og havde mistet sin sprødhed.

⭐️⭐️⭐️ (3/6)

Restaurant Nordatlanten har et overskueligt udvalg af smørrebrød til én fast pris. Anretningerne er indbydende og intentionerne gode, men den overordnede balance i smage og konsistenser mangler. 

Vores favorit:

Karrysild (95 kr.) af faste, marinerede sild med en smagfuld og balanceret karrysalat, toppet med sprøde løg og radiser, serveret på en tyk skive velsmagende og kernerigt rugbrød, der dog næsten overtog fokus. 

Vi fik også:

Æg og rejer (95 kr.) af smilende æg, friske, håndpillede rejer i generøse mængder og en frisk og syrlig dildmayonnaise og sprøde radiser. Ligeledes serveret på en tyk skive rugbrød (gennemgående).

Hønsesalat (95 kr.) med velsmagende dressing og syltede agurker der begge desværre overskyggede den lidt anonyme høne. Toppet med skøn Vesterhavsost og et undersaltet kyllingeskind der manglede sprødhed.

Rensdyr (95 kr.) der både var rosastegt, mørt og afdæmpet i smagen. Toppet med frisésalat, mild svampemayonnaise, let syrlige tyttebær og knasende jordskokkechips.

⭐️⭐️⭐️ (3/6)

Mr. Torp har et bredt og prisvenligt udvalg af smørrebrød for enhver smag. Brødet er dejligt højtbelagt og mens nogle af elementerne er velfungerende, savner vi en overordnet balance i tilsmagningen.

Vores favorit:

Bøf bearnaise (90 kr. + 5 kr. for smør) med tynde skiver af mør, rosastegt kalvesteg, en afstemt bearnaisemayonnaise med frisk syre, samt knasende rodfrugtchips og masser af karse.

Vi fik også:

Æg og rejer (75 kr. + 5 kr. for smør) af udmærket kvalitet, indbydende anrettet på kernerigt og mildt rugbrød. Toppet med afdæmpet skaldyrsmayonnaise, karse og ærteskud.

Sild (75 kr. + 5 kr. for smør) i byg-selv version med velkendte smage fra et stort stykke fast og syrlig sild, rugbrød, æble, kapersbær og en mild karrysalat.

Kylling (75 kr.) i form af cremet kyllingesalat med overvældende indtryk fra timian og salt, afstemt af cornichoner, karse og ærteskud og toppet med skiver af bacon, der desværre havde mistet sin sprødhed.

⭐️⭐️⭐️ (3/6)

Drewsens udvalg af dagens smørrebrød er stilrene fortolkninger af vellidte klassikere, der dog mangler lidt ekstra kræs og et fugtigere rugbrød, for at komme helt i mål. 

Vores favorit:

Hønsesalat (75 kr.) der både var cremet og veltilsmagt med syltede bøgehatte på toppen samt tykke skiver af deres vanvittigt smagfulde peberbacon. Desværre fremstod rugbrødet tørt og sejt, hvilket var gennemgående for alle smørrebrød.

Vi fik også:

Avokado (75 kr.) der både var moden og cremet, serveret med dejlig mayonnaise og toppet med sprøde, ristede løg; en atypisk men velfungerende kombination.

Æg og rejer (75 kr.) på klassisk vis med velkogte æg, udmærkede rejer og mayonnaise; et fint afbalanceret stykke smørrebrød.

Fiskefilet (75 kr.) der næsten var så sprød, at stegesmagen overdøvede fisken. Serveret med en afstemt mængde udmærkede rejer og mayonnaise.

Mest læste nyheder

 | 
Tidligere på sommeren åbnede mikro-bageriet Grain Bakery på Vesterbro. Manden bag det utraditionelle bageri hedder Kasper Skov, og han både bager og sælger brødet selv i den lille butik. Interessen for surdejsbageriet har været stor lige fra starten, og de glade kunder står trofast i kø udenfor, når Kasper åbner dørene.
 | 
Kaffebaren Nelle's har sammen med en gæst givet Odense en gåklub.
 | 
Tarup Center huser Fyns største garnbutik, et verdensomspændende undertøjsbrand, en slagter med enestående delikatesser fra Odense og USA, en pub med plads til det hele og meget mere.
 | 
Hvad der startede som en trang til at genopleve en nostalgisk følelse fra nullerne er i dag blevet til et....

Tags:

Spændende relaterede artikler

 | 
Dyk ned i genbrugsscenen, hvor hver genbrugsbutik fortæller en historie af genfundne skatte, bæredygtige valg og støtte til gode initiativer.
 | 
Hvis du mangler et godt overblik over de forskellige koncerter, der spilles i Odense hen over februar-måned, så skal du læse med lige her.
 | 
Hvis du mangler et godt overblik over de forskellige koncerter, der spilles i Odense hen over januar-måned, så skal du læse med lige her.
artikel
 | 
Til det nye efterårssemester kunne de studerende på journalistik på SDU i Odense vælge et nyt fag i klimajournalistik, for at øve sig i klimavinkler på forskellige emner.