fbpx
Del artikel:
Lyt til artikel
Skrevet af:
Lisette Olesen
Journalist på Otwn

Morten fra Mortens Chokolade savnede variation i koppen med varm chokolade. Derfor har han beriget Odense med en særlig kollektion af varme chokolader. I kollektionen finder du smage, der spænder lige fra de milde til de stærke.

Kom posens indhold i en kop. Tilsæt varm mælk. Rør rundt. Drik din varme chokolade og send dine smagsløg på opdagelsesrejse. Du bestemmer selv, om chokoladen skal være stærk, intens, mild, krydret eller smage af orange eller mint. Mortens Chokolade i Brandts Klædefabrik har nemlig lavet seks forskellige varme chokolade- kits, der kærtegner smagsløgene på hver deres måde.

Kittet består af de små chokoladestykker, som du ser til højre. Stykkerne smider du i varm mælk og så er der varm chokolade. Foto: Morten Aagaard

Fra kanel til karamelliserede lækkerier

Mortens krydrede chokoladekit indeholder ingefær, kardemomme, kanel og muskatnød, mens det stærke chokoladekit giver smagsløgene et spark bagi med et skud chili. Med dens karamelliserede hvide chokolade er det milde chokoladekit meget børnevenlig, hvorimod det intense chokoladekit er til dig, der elsker smagen af ægte mørk chokolade. Det orange chokoladekit indeholder ægte appelsinolie og mintchokoladen giver et køligt pust af ren pebermynteolie.

Kollektionen indeholder altså noget for enhver smag. Og netop variationerne i smage synes Morten er en mangelvare, når vi snakker om den chokoladefyldte drik.

-Jeg har længe undret mig over, at ligegyldig hvor man fik serveret en kop varm chokolade, så lå smagen inden for det samme smalle felt. Det er synd, for chokoladen får meget mere værdi, når den sættes sammen med andre smage, fortæller han.

I sin chokoladeforretning i Brandts Klædefabrik har Morten altid anbefalet sine kunder at give deres varme chokolade et skud krydderi. Da kunderne fortalte om deres gode erfaringer med at smide krydderierne i chokolade-koppen, besluttede Morten sig for at lave en kollektion af varm chokolade. En drik, han i Odense er kendt for at lave til største perfektion.  

I sin chokoladeforretning i Brandts Passage 28 har Morten eksperimenteret i over et halvt år for at finde de rigtige chokolader til den varme drik. Foto: Morten Aagaard

Odenses bedste…

Uover at Morten to gange har vundet byprisen Best Of Odense for sit unikke chokoladehåndværk, så har Mortens varme chokoladedrik ofte fået titlen ”Odenses bedste”. Senest høstede Mortens chokoladedrik bl.a. 6/6 stjerner af anmelderkorpset Connoisseurens Rute, som anonymt anmelder byens spisesteder. De seks stjerner blev efterfulgt af følgende roser.  

-Aztekerinspireret mesterværk. Morten er chokoladens mester, og har fuldstændig revolutioneret vores forestilling om, hvad varm chokolade er. Ren, dyb smag af mørk chokolade, delikat sødme fra skumfidussen og ekstra varme fra de valgfrie krydderier: Chili, ingefær, kanel og kardemomme.

Og det er netop smagen, der er i fokus i Mortens nye kollektion af varme chokolader. Faktisk har han brugt over et halvt år på at udvælge chokoladen til det nye sortiment af varme chokolader.

Den stærke varme chokolade er en ud af de seks varme chokolader. Denne chokolade er baseret på to forskellige mørke chokolader på 60% og 70 % - tilsmagt med chili, hvilket ifølge chokolademageren gør at, chokoladesmagen fremhæves, og smagsløgene får et spark bagi.

- Det er langt fra al chokolade der fungerer godt til varm chokolade. Fordi en stor del af en kop varm chokolade består af mælk, så skal chokoladen kunne noget andet end den chokolade, man blot spiser. Det er vigtigt, at vælge en chokolade med en kraftig smag og gerne en tydelig bitterhed, da mælk bliver sødere, når den opvarmes. Rent teoretisk sker der en Maillard-reaktion. Dette er en kemisk reaktion mellem aminosyrer og sukker, og den sker, når mælken opvarmes, lyder det fra Morten, der fortæller, at smagene på varme chokolader kan være lige så nuancerede og komplicerede som vine og kaffe.

Morten Aagaard elsker at eksperimentere med nye smage i sine chokolader. Chokoladeforretningen i Brandts Passage er derfor altid spækket med alverdens lækkerier, sæsonbestemte chokolader og nu også varm chokolade, som du kan lave derhjemme.

Flere chokoladeoverraskelser i vente

Kollektionen består af lige nu af seks chokoladesmage. Men spørger man chokolademageren, så er der flere varme chokolader i vente, hvor en del af dem er tilpasset årstiderne.

- Jeg lægger ud med noget, som jeg ved, de fleste kan lide. Jeg tror, man skal vænne sig til at vælge sin varme chokolade, på samme måde som man vælger en øl eller et glas vin. Det er ikke et område, man før har haft ret mange valgmuligheder. Det har man nu, slutter Morten Aagaard.

Den varme chokolade-kollektion kan købes både i butikken i Brandts Klædefabrik og på butikkens webshop.

Artist of the week

Julius Holmgaard

Julius studere på UCL og er på nuværende tidspunkt i gang med et praktikforløb hos Tokerød +, hvor han sidder som UX-designer og laver flotte mock ups. I hans fritid bruger han blandt andet sin tid på at tegne skæve illustrationer

 

 

artikel
 | 
Der er lutter smil og glade dage, når du træder ind i Custom Raw-butikken i Nørregade, og det er lige netop den stemning, som ejeren af butikken, Kasper, gerne vil skabe.