fbpx
Lisette Olesen
Journalist på Otwn
30. september 2022

Prisvindende ostehandler opkøbt: ”Det bliver meget mere lokalt”

artikel
 | 
Del artikel:
Lyt til artikel
Foto af:
Otwn.dk

Klingenberg Ost og Delikatesser har vundet prisen som ”Danmarks Bedste Ostehandler”. Den 125 år gamle ostebutik er nu blevet opkøbt af et fynsk gods. Det betyder endnu flere lokale lækkerier på hylderne.  

”Danmarks Bedste Ostehandler” den finder du i Odense. Klingenberg Ost & Delikatesser løb nemlig med sejren som "Danmarks Bedste Ostehandler" ved Mejeriprisen 2022, som hvert år bliver afholdt af Landbrug og Fødevarer.

Butikschef Maria Clemmensen med Mejeriprisen 2022

Klingenberg Ost & Delikatesser vandt prisen og titlen, fordi ostehandleren ifølge juryen..."formår at udfolde mejerikategoriens mange muligheder med sit enorme sortiment af både lokale delikatesser og eksotiske oste".

Og netop det lokale er noget, du kommer til at opleve meget mere af i den gamle ostehandel. Klingenberg Ost og Delikatesser er nemlig blevet opkøbt. Men købet skal ikke ses som en sørgesang. Det kommer i stedet til at betyder, at du i fremtiden vil kunne få endnu flere lokale lækkerier i ostebutikken.

Butikken er lige nu fyldt med flag for at fejre sejren som "Danmarks Bedste Ostebutik"

Nordisk tapas og lokale lækkerier

Klingenberg Ost & Delikatesser er blevet overtaget af Stensgaard Gods i Faaborg. Ligesom mange andre detailhandler har Klingenberg Ost & Delikatesser været hårdt ramt under covid19- pandemien.

Klingenberg har nemlig fem butikker rundt omkring i landet (Lyngby, Magasin, Middelfart, Odense og Rødovre). Under coronanedlukningen kun var butikken i Odense og i Middelfart, der havde åbne dører, fordi de tre andre butikker ligger i storcentre. Ejeren af Klingenberg Kaj Jørgensen vil derfor gerne have lidt ekstra økonomi bag sig for at sikre fremtiden osteforretningerne. Kaj kendte folkene ved Stensgaard Gods privat og sammen blev de enige om at stå sammen om de fem ostebutikker. Stensgaard Gods har derfor købt de fem ostebutikker. Spørger man Maria Clemmensen, der butikschef i Odense, er det et fuldstændig fantastisk samarbejde.

Charcuteri er kødvarer, der er forædlet eller forarbejdet til pålæg ved røgning, saltning, eller marinering.
  • Vi kommer til at kunne meget mere med det samarbejde. Stensgaard Gods har deres egen økologiske landbrug, hvor deres køer går rundt på engen ved Faaborg. Godset kommer til at lave mange af vores varer bl.a. en stor del af vores charcuteri. Meget af det, vi har nu, nu er italiensk. I fremtiden satser vi bl.a. på at have nordisk tapas, som består af fynske produkter, forklarer Maria.
Anja er smørrebrødsjomfru. Hos Klingenberg er hun kvinden, der bl.a. laver tapastallerkener.

Netop de lokale produkter og de lokale råvarer har altid været utrolig vigtig for Klingenberg. Derfor er hylderne i ostebutikken også spækket med lokale lækkerier og gamle traditioner.

Dedikerede ostefolk, gamle traditioner og nye oplevelser

  • I dag kan du ikke gå i lære som ostehandler.  Det er noget, du dedikerer dig til. Du er måske kok. Men du vælger at dedikere dig til osten. Derfor består vores personale af folk, som virkelig har en passion for oste og tilbehør, forklarer Maria, der selv er uddannet kok.

Udover at butikken i Vestergade har oste fra forskellige steder i verden, så er Klingenberg stedet, hvor du finder lokale lækkerier samt ekspertise, som du ikke finder andre steder. Klingenberg Ost og Delikatesser har altid været kendt for deres tilbehør til oste.

Butikken er spækket med lokale råvarer.

Kigger du på hylderne finder du alt fra fynske æg og honning fra Bovense til saft fra Nyborg. Alt er håndplukket og prøvesmagt af personalet, så de kan guide odenseanerne bedst muligt.

  • Vi har fx lige fået et samarbejde med Nørremadegaard. Alle syltesagerne er lavet af bær og frugter, som Dorte Daugaard og Yngve Kristiansen fra Kerteminde har i haven. Dorte laver selv alt fra bunden. Før det overhovedet kom på hylderne i Klingenberg, havde hun været forbi med smagsprøver, så vi ved, hvad vi sælger til folk, forklarer Maria.

Udover at Klingenberg Ost altid er tæt på råvarerne, så brænder de for at holde butikkens traditioner ved lige. Opkøbet af butikken er derfor med at sikre, at butikkens 125 år gamle historie lever videre. Mange af butikkens delikatesser hviler trygt på håndskrevne opskrifter, der er over 100 år gamle. Opskrifter, som man finder i butikkens køkken i en gammel bog, som stammer fra Klingenbergs begyndelse.

Den gamle bog med de gamle opskrifter

Heri finder du bl.a. opskriften på ”Mosters Løgost. En ost, som tidligere på året vandt prisen ”Danmarks Bedste Rørte Flødeost Uden Hvidløg” ved Foodexpo i Herning, som er Nordens største fødevaremesse.

Går du forbi Klingenberg i Vestergade ser du en stor pokal. Den fik butikken for Mosters Løgost, som vandt prisen "Danmarks Bedste Rørt Flødeost - uden hvidløg) Priser klinger godt med Klingenberg Ost og Delikatesser i år. Udover at Klingenberg har denne samt titlen ”Danmarks Bedste Ostehandler”, så er ostehandleren også nomineret som ”Årets Specialbutik” til Best of Odense. Best Of Odense er en bypris lavet af Ugeavisen.

Udover at bogen indeholder opskriften på den prisvindende løgost, så rummer bogen også opskrifter på sildemarinader, hjemmesyltede valnødder, hybenkompot samt opskrifter på mange forskellige delikate tilbehør til oste.

Gamle traditioner som forbliver intakte, selvom Klingenberg er blevet overtaget af Stensgaard Gods.

Spændende relaterede artikler

Opfordrer til iværksætteri på UCL: Erfaren forretningsudvikler står for nyt iværksættermiljø
 | 
Det er ikke længe siden, at UCL i Odense har intensiveret satsningen på iværksætteri med udgangspunkt det fysiske iværksættermiljø Boxen, som er nabo til havnemiljøet i Odense.
Ny platform skal være mellemmand mellem virksomhed og privatinvestor
 | 
Aktiemarkedet er stadig en uforståelig størrelse for mange, og selv for dem, som er erfarne investorer, kan have svært ved at finde rundt og kommunikere med virksomheder, de vil investere i.
Færre restauranter skal gå konkurs: Clever Cost sætter fokus på bundlinjen med simpelt system
 | 
Omkring halvdelen af alle nystartede restauranter går konkurs inden for det første år af deres levetid. Det gør de blandt andet, fordi de ikke tilpasser sig markedet og situationen i samfundet omkring dem.
artikel
 | 
Semesterstartsfesten slog alle rekorder i 2021 og holdet bag har taget en masse læring med til i år, hvor ambitionerne for antal gæster er endnu større, men hvor pladsen også er udvidet markant.