fbpx
1. juli 2022

Robstruct vil sætte robotter på byggepladser

artikel
 | 
Foto: 
Robstruct
Del artikel:
Lyt til artikel
Skrevet af:
Magnus Monrad
Journalist på Otwn

I dag findes der mange industrier, hvor robotter stille og roligt overtager flere forskellige arbejdsopgaver, og nu vil en virksomhed dannet af studerende fra SDU sætte robotter på byggepladser.

Har du arbejdet inden for byggeriet, er du klar over, hvor hårdt arbejdet det er. Mange oplever at kroppen bliver hurtigt og hårdt slidt på grund af manuelle repetitive opgaver.

Det oplevede 23-årige Philip Vinding Brodersen på egen krop, da han fik arbejde hos en landinspektørvirksomhed, hvor han skulle lave byggerelaterede opgaver, mens han gik på gymnasiet. Mere specifikt skulle han hjælpe til med måleopgaver og pæleafsætning. En masse bøvlet manuelt arbejde, som både tog lang tid og var fysisk slidende på kroppen.

Én af opgaverne, som Philip fik, var at sætte pæle i jorden til et rækkehusbyggeri. Her gik han en hel weekend og fandt GPS-punkter og bankede pæle i jorden sammen med en landinspektør. Det tog hele weekenden, og de fik sat cirka 80 pæle i om dagen. Og her fik Philip en idé.

- Jeg var helt smadret, da jeg mødte ind til undervisning på gymnasiet om mandagen efter den weekend. Og da jeg altid har været meget løsningsorienteret, eller iværksætterminded, så begyndte jeg at tænke på, om man ikke kunne gøre det arbejde nemmere. Dér opstod idéen til Robstruct så tilbage i 2016, fortæller Philip Brodersen til otwn.

Nu har han lige bestået sin bachelor i robotteknologi på SDU og håber på snart at kunne gå fuldtid i virksomheden, som han driver med sine kammerater Simon Christian Dockweiler og Robert Johannes Pedersen.

Foto: Robstruct

Fandt et nyt problem på vejen

Idéen, som Philip havde gået med siden gymnasietiden, blev delt på en cykeltur hjem fra universitetet, med hans ven Simon, som han studerede med. Helt konkret ville han lave en robot, som skulle klare arbejdet ved at finde GPS-punkterne og derefter kunne slå pælene i jorden. Dermed ville han gøre arbejdet for en landinspektør meget nemmere.

- Det var faktisk lige foran Stjernebageriet på Rødegårdsvej, at de første tidlige tanker om projektet blev delt mellem os. Jeg så mine styrker og svagheder og vidste, at Simon kunne byde ind på de områder, hvor jeg ikke selv er så god. Vi deltog derefter i en informationsaften på SDU om at starte virksomhed og drive den ved siden af studiet, og så gik vi ellers bare i gang, fortæller Philip Brodersen og fortsætter:

- Da vi kommer i gang, får vi faktisk en masse hjælp fra folk, der allerede er i branchen, og som arbejder med noget, der er relevant for os at kende til og samarbejde omkring. Men midt i det hele støder vi på endnu et problem. Vi vil nemlig gerne have, at vores robot frit kan bevæge sig rundt på byggepladsen, men lige nu er teknologien ikke til det. Lige nu mangler der information om robottens omgivelser, de navigerer rundt udelukkende på placeringsdata, men denne er stærkt afhængig af nøjagtig kortdata, som er svær at få inden for byggeriet.

Det nye navigationsmodul er noget af det, der er med til at adskille dem fra andre løsninger på markedet, da de fleste eksisterende robotter løser ét problem ad gangen og ikke kan bevæge sig rundt ubemandet. Derfor fokuserer RobStruct, i skrivende stund, på at udvikle et navigationsmodul, som kan kobles ovenpå robotter og lade dem navigere fuldt autonomt på byggepladser. Samtidig tillader modulet tilslutning af værktøjer, der eksempelvis kan tackle det oprindelige problem, der blev til virksomheden, pæleafsætning. Det regner de med at have færdigt til sommeren 2023.

- Vi har dog mange flere løsninger og systemer, vi gerne vil udvikle og arbejde på, for der er eksempelvis mange logistiske problemer hos flere i byggebranchen, og dér vil vi gerne hjælpe endnu mere, forklarer Philip Brodersen til otwn.dk.

I år er teamet af Philip og Simon blevet udvidet med Robert, der kom ind og kunne tilbyde nogle nye kompetencer, som de to andre ikke besidder. Han er maskiningeniør og står for hardware-delen, det maskinelle, på Robstructs løsning. Sammen håber de at skabe en løsning, der fungerer lidt som en schweizerkniv og kan løse flere problemer med samme robot.

- Vi vil gerne være dem, som man på sigt ser på tværs af alle byggepladser. Vi skal ikke holde vores produkter hos én virksomhed, vi skal ud og være alle steder, afslutter Philip Brodersen.

Artist of the week

Julius Holmgaard

Julius studere på UCL og er på nuværende tidspunkt i gang med et praktikforløb hos Tokerød +, hvor han sidder som UX-designer og laver flotte mock ups. I hans fritid bruger han blandt andet sin tid på at tegne skæve illustrationer

 

 

artikel
 | 
Eivind Antonsen Segtnan er uddannet læge fra SDU og har en Ph.d. fra samme sted. Og det var under sin Ph.d., at Eivind fandt på en ny og innovativ måde at kunne teste for sygdomme.