fbpx
10. oktober 2022

Thomas og Teit vil til udlandet med robotarme, der mindsker slid

artikel
 | 
Foto: 
Spin Robotics
Del artikel:
Lyt til artikel
Skrevet af:
Magnus Monrad
Journalist på Otwn

Spin Robotics laver skrueværktøjer til robotarme, som letter skruearbejdet hos mennesker, der undgår alt for hårde arbejdsprocesser. Og nu vil de til udlandet.

Thomas Sølund og Teit Silberling driver til dagligt virksomheden Spin Robotics sammen, som har eksisteret siden 2019. Det var Thomas, som i starten så et voksende problem, hvor virksomheder stadig brugte mennesker til hårde og slidende opgaver i produktionslokalerne, som vil kunne gøres hurtigere og nemmere af robotter.

Så han gik til sin gode ven Teit og forelagde en idé om at starte en virksomhed, der skulle skabe automatiske systemer til robotter, så de kunne klare den hårde og slidende del af arbejdet hos produktionsvirksomheder. Spin Robotics var født.

Siden da er det gået stærkt, og det er der en god grund til.

- Grunden til, at vi er vokset ret hurtigt, er at vi er landet på et marked og i en klynge her i Odense, som virkelig har formået at tiltrække ekstremt stor opmærksomhed. Så vi har haft nogle særligt gode vilkår til at hente både national og international funding, som har været med til at sætte skub i vores vækstrejse, fortæller Teit Silberling til otwn.

På et års tid er Spin Robotics gået fra udviklingsfasen til at satse på det kommercielle, der er skridtet inden de vil til udlandet. Så når de har fået skabt sig et ordentligt netværk i Europa, så satser de stærkt på at udvide til USA.

- De penge, som vi har nu, bruger vi til at skabe en europæisk platform med slutkunder og distributører i Europa, og der er mange at tage af, så vi skal bare i gang. Vi forventer at være ret langt med den del, når vi rammer slutningen af året, siger Teit Silberling.

spin-robotics-otwn
Foto: Spin Robotics

Samarbejde mellem menneske og robot

Det som Spin Robotics har fokus på, er arbejdsprocessen inden for begrebet ”small part assembly”. De målretter altså virksomheder, hvor en montagemedarbejder står med op til 3-5 forskellige skruetrækkere, som han håndholdt, skal tage ned, skrue med og hænge op igen for at skifte til næste skruetrækker. Her vil Spin Robotics skabe et bedre samarbejde, så robotten tager sig af de ubekvemmelige bevægelser og at skrue skruerne i, mens medarbejderen kan tage sig af den proces, han vil kunne gøre nemmere end robotten.

- Værktøjet fungerer ved, at et mekanisk system, sætter skruen i hurtigt og effektivt. Robotten skal styres af mennesker, forstået på den måde, at den skal programmeres til de forskellige processer, hvorefter den så gør det automatisk, siger Thomas Sølund og fortsætter:

- Vi har sikkerhedstestet den til ukendelighed, fordi den netop skal arbejde så tæt sammen med medarbejderen, så der ikke sker uheld. Så skulle der komme en hånd i vejen, så sætter den ikke bare skruen i alligevel, så går den tilbage og starter forfra.

Robotten modvirker altså manuelle muskelskader i arm- og håndled, fordi montagemedarbejderen ikke skal stå og skrue 1500-2000 skruer fast om dagen, fem dage i ugen.

spin-robotics-otwn
Foto: Spin Robotics

Hjælper på ledigheden

Mange produktionsvirksomheder mangler i øjeblikket ansatte. Men her går Spin Robotics’ robot også ind og hjælper, netop fordi den tager én af de opgaver, der tager længere tid at gøre og som samtidig gør, at medarbejderen måske må gå på førtidspension, fordi de er nedslidte.

Så mens robotten tager sig af skruerne, kan medarbejderen tage sig af andre opgaver, som ville være sværere at nå uden robottens hjælp. Det giver altså næsten et output for to personer på én dag at have robotten.

Hos Spin Robotics selv har de dog ikke underskud på mandskabsfronten. De har i øjeblikket 13 ansatte, som både hjælper til med den mekaniske udvikling, udvikling af software, marketing, back-office, produktion og salg.

- Vi har hele tiden planer om at udvide, og vi har plads til det i vores nuværende lokaler. Men vi har fuldt fokus på produktet i øjeblikket, så når vi begynder at sælge mere og udvide til andre lande, så kommer der selvfølgelig også flere hoveder på kontoret, fortæller Thomas Sølund til otwn.dk.

Og udvidelsen synes uundgåelig, da der satser hårdt på at komme til USA og derefter gå direkte ind på det asiatiske marked.

Artist of the week

Julius Holmgaard

Julius studere på UCL og er på nuværende tidspunkt i gang med et praktikforløb hos Tokerød +, hvor han sidder som UX-designer og laver flotte mock ups. I hans fritid bruger han blandt andet sin tid på at tegne skæve illustrationer

 

 

artikel
 | 
Der er lutter smil og glade dage, når du træder ind i Custom Raw-butikken i Nørregade, og det er lige netop den stemning, som ejeren af butikken, Kasper, gerne vil skabe.