fbpx
Skrevet af:
Lisette Olesen
Journalist på Otown

Timur udgiver album på kassettebånd: "Du skal ikke nødvendigvis lytte til det”

Del artikel:

Den odenseanske rapper Timur har valgt at udgive sit seneste album som et kassettebånd, selvom han godt ved, at det er de færreste danskere, der kan lytte til musikken.

Det skratter fra maskinen, når du trykker på play-knappen. De små spoler begynder at rulle og musikken brager ud af højtaleren. Når musikken stopper, skal båndet vendes eller spoles tilbage. Og hvis båndet bliver for løst, må du have fat i en blyant. Go’ daw kassettebånd.

Den odenseanske rapper Timur har vækket fortidslevnet fra barndommen og ungdommen til live. Han har nemlig udgivet sit album ”Førhen” på kassettebånd. Hvorfor? Fordi mediet skruer op for minderne, bringer en unik lyd tilbage og så var det løsningen, der kunne lade sig gøre under covid-pandemien.

Barndomsnostalgi med mekaniske lyde

Timur havde igennem sin studietid på musikkonservatoriet i Esbjerg produceret et lager af nye sange, som han gerne ville udgive. Det kunne bare ikke lade sig gøre. Pandemien havde nemlig gjort det utrolig svært at få ting fra andre lande, hvilket betød, at det at få trykt en vinyl vil tage op til 8 – 9 måneder. Det kunne Timur slet ikke vente på. Efter lidt research fandt han ud af, at han kunne få trykt kassettebånd i Sverige.

- Jeg besluttede mig ret hurtigt for at gøre det. Kassettebånd er simpelthen en barndomsnostalgi-ting for mig. Som barn lavede jeg mine egne mixtapes med min lille ghettoblaster, hvor jeg optog musik over fra CD og radio, lyder det fra Timur, der fortæller, at musik fra kassettebånd har en helt særlig lyd, som fx adskiller den fra CD’en.

- CD er jo digitalt og har samme lyd, som hvis du lytter til musikken på Spotify. Kassettebåndet har en mekanisk lyd fra afspilleren, som du ikke finder andre steder.

Men for Timur handler det ikke om, at du nødvendigvis skal lytte til albummet.

Tidsrejse og støtte

Hvis du har en bil fra 1990’erne eller en onkel, der er high fi – nørd, så har du nok ikke problemer med at afspille Timurs kassettebånd. Nu er der bare det med kassettebånd, at de danske pladeselskaber stoppede med at udgive musik på bånd i år 2003. En kassettebåndafspiller er derfor ikke enhver mands eje.  

- Jeg ved faktisk ikke, hvem der overhovedet kan lytte til albummet. Men det handler ikke om, at man nødvendigvis skal lytte til det. Jeg tror ikke, at kassettebånd er anderledes at sælge end andre nostalgiske ting. Det tager dig tilbage til en bedre tid, da man var barn. For mig handler det om at gøre musikken håndgribelig. Vi er så vandt til, at musikken er oppe i skyen, hvor vi kan få det lige, når vi vil have det. Det føltes også mere som en handel for mig at sælge en ting i stedet for, at jeg har en aftale med Spotify om, at andre må høre min musik og firmaet får pengene. Her får fans noget ud af det, og de støtter mig direkte, lyder det fra Timur.

Kassettebåndet Førhen kan købes i Moby Disc eller via Timur selv. Men du kan også lytte til albummet på de digitale jagtmarker….

Mest læste nyheder

 | 
Tidligere på sommeren åbnede mikro-bageriet Grain Bakery på Vesterbro. Manden bag det utraditionelle bageri hedder Kasper Skov, og han både bager og sælger brødet selv i den lille butik. Interessen for surdejsbageriet har været stor lige fra starten, og de glade kunder står trofast i kø udenfor, når Kasper åbner dørene.
 | 
Kaffebaren Nelle's har sammen med en gæst givet Odense en gåklub.
 | 
Tarup Center huser Fyns største garnbutik, et verdensomspændende undertøjsbrand, en slagter med enestående delikatesser fra Odense og USA, en pub med plads til det hele og meget mere.
 | 
Hvad der startede som en trang til at genopleve en nostalgisk følelse fra nullerne er i dag blevet til et....

Tags:

Spændende relaterede artikler

 | 
Der er kommet mange flere diagnoser frem i søgelyset de sidste par år, men det er ikke alle skader og diagnoser, der kan ses på folk.
 | 
Odense er begyndt at kunne tiltrække større international arbejdskraft i takt med udviklingen af store virksomheder i området, og det kræver, at der findes en skole til internationale børn.
 | 
Et kamera og en drone er fast inventar, når Saif sætter sig ind i bilen for at køre rundt i Danmark eller i kufferten, når han rejser verden rundt.
artikel
 | 
Til det nye efterårssemester kunne de studerende på journalistik på SDU i Odense vælge et nyt fag i klimajournalistik, for at øve sig i klimavinkler på forskellige emner.