fbpx
Skrevet af:
Lisette Olesen
Journalist på Otown

Timur udgiver album på kassettebånd: "Du skal ikke nødvendigvis lytte til det”

Del artikel:

Den odenseanske rapper Timur har valgt at udgive sit seneste album som et kassettebånd, selvom han godt ved, at det er de færreste danskere, der kan lytte til musikken.

Det skratter fra maskinen, når du trykker på play-knappen. De små spoler begynder at rulle og musikken brager ud af højtaleren. Når musikken stopper, skal båndet vendes eller spoles tilbage. Og hvis båndet bliver for løst, må du have fat i en blyant. Go’ daw kassettebånd.

Den odenseanske rapper Timur har vækket fortidslevnet fra barndommen og ungdommen til live. Han har nemlig udgivet sit album ”Førhen” på kassettebånd. Hvorfor? Fordi mediet skruer op for minderne, bringer en unik lyd tilbage og så var det løsningen, der kunne lade sig gøre under covid-pandemien.

Barndomsnostalgi med mekaniske lyde

Timur havde igennem sin studietid på musikkonservatoriet i Esbjerg produceret et lager af nye sange, som han gerne ville udgive. Det kunne bare ikke lade sig gøre. Pandemien havde nemlig gjort det utrolig svært at få ting fra andre lande, hvilket betød, at det at få trykt en vinyl vil tage op til 8 – 9 måneder. Det kunne Timur slet ikke vente på. Efter lidt research fandt han ud af, at han kunne få trykt kassettebånd i Sverige.

- Jeg besluttede mig ret hurtigt for at gøre det. Kassettebånd er simpelthen en barndomsnostalgi-ting for mig. Som barn lavede jeg mine egne mixtapes med min lille ghettoblaster, hvor jeg optog musik over fra CD og radio, lyder det fra Timur, der fortæller, at musik fra kassettebånd har en helt særlig lyd, som fx adskiller den fra CD’en.

- CD er jo digitalt og har samme lyd, som hvis du lytter til musikken på Spotify. Kassettebåndet har en mekanisk lyd fra afspilleren, som du ikke finder andre steder.

Men for Timur handler det ikke om, at du nødvendigvis skal lytte til albummet.

Tidsrejse og støtte

Hvis du har en bil fra 1990’erne eller en onkel, der er high fi – nørd, så har du nok ikke problemer med at afspille Timurs kassettebånd. Nu er der bare det med kassettebånd, at de danske pladeselskaber stoppede med at udgive musik på bånd i år 2003. En kassettebåndafspiller er derfor ikke enhver mands eje.  

- Jeg ved faktisk ikke, hvem der overhovedet kan lytte til albummet. Men det handler ikke om, at man nødvendigvis skal lytte til det. Jeg tror ikke, at kassettebånd er anderledes at sælge end andre nostalgiske ting. Det tager dig tilbage til en bedre tid, da man var barn. For mig handler det om at gøre musikken håndgribelig. Vi er så vandt til, at musikken er oppe i skyen, hvor vi kan få det lige, når vi vil have det. Det føltes også mere som en handel for mig at sælge en ting i stedet for, at jeg har en aftale med Spotify om, at andre må høre min musik og firmaet får pengene. Her får fans noget ud af det, og de støtter mig direkte, lyder det fra Timur.

Kassettebåndet Førhen kan købes i Moby Disc eller via Timur selv. Men du kan også lytte til albummet på de digitale jagtmarker….

Mest læste nyheder

 | 
Tarup Center huser Fyns største garnbutik, et verdensomspændende undertøjsbrand, en slagter med enestående delikatesser fra Odense og USA, en pub med plads til det hele og meget mere.
 | 
Oplev odenseansk kunst på alternativ fynsk festival, hvor mad er en del af billetten og du ikke bliver mast på festivalpladsen.
 | 
Da David Lind Nordby fik en førtidspension som 31-årig, besluttede han sig for at gøre en forskel. I dag samler....
 | 
Hvis du mangler et godt overblik over de forskellige koncerter, der spilles i Odense henover juni-måned, så skal du læse med lige her!

Tags:

Spændende relaterede artikler

 | 
Den 25.- d. 28. august 2022 afholdes den internationale kunstmesse Enter Art Fair. Men i år bliver det lidt specielt,....
 | 
Uanset om vi står ved det eller ej, så tillægger vi udseende en masse værdier, egenskaber og svagheder. Det viser forskning og diverse studier. Har du et ansigt, der afviger fra normen, er der en stor sandsynlighed for, at du vil opleve diskrimination på lige fod med racisme og sexisme.
 | 
Hvad sker der, hvis man smider papirklip og H.C. Andersens eventyr ned i den mørkeste undergrund i Odense? Det ser du, når byens gothklub fortolker H.C. Andersens mørkeste eventyr med laserlys og elektroniske toner ved dette års H.C. Andersen Festivals.
artikel
 | 
Trivselsugen er i denne uge tilbage på SDU, hvor arrangørerne fra Syddanske Studerende glæder sig over, at det ikke længere....