fbpx
Del artikel:
Lyt til artikel
Skrevet af:
Magnus Monrad
Journalist på Otwn

Kom tæt på Odenses vilde kreativitet og bliv klogere på byens blomstrende kulturliv i indslaget Art Of Otwn. Her møder du Odenses kreative sjæle, som lige nu er aktuelle med nye farver, nye toner eller nye oplevelser.

I over 25 år har Marie Retpen dedikeret sig selv til kunsten ved at producere blandt andet i ler og glas. Hun har udstillet over hele verden, været nomineret til og vundet forskellige priser og modtaget legater. Lige nu holder hun til i Odense, hvor hun blandt andet har udstillet og produceret hos Odense Glasværk i Craftværk, inden det gik konkurs, udstillet og solgt hos Ibens Keramik og leder lige nu efter et lokalt sted, hvor hun kan producere sine glasprodukter.

Med min kunst vil jeg…

…skabe visuelle fortællinger om materialitet, indbyde til berøring, vække nysgerrighed og insistere på ”hverdagspoesien”. Både med mit kunsthåndværk og når jeg skaber kunstinstallationer. Nogle gange inspireres jeg af materialet og udvikler ideer i værkstedet, og andre gange tager jeg udgangspunkt i en stemning eller tematik. Min praksis er to-delt – kunsthåndværk med produktion af vaser, drikkeglas, lamper etc. og kunst til gallerier og museer i ind- og udland. Jeg sætter stor pris på at kunne udøve begge sider af min praksis, fordi de kan forskellige ting, både hverdagsnydelse og skabelse af større sanselige oplevelser.

Marie Retpen - otwn
Foto: Marie Retpen

Mine krøl- og smeltevaser er lavet for at vise de formbare kvaliteter, som glasset har, når vi arbejdet med det. Det er blødt og kan tage øjeblikkelige aftryk af materialer som fx fugtigt, krøllet papir (Krølvaser) og fugtigt træ (Smeltevaserne). Min inspiration til farver kommer mange steder fra - andres kunst og design, film, natur etc. Nogle gange er det også noget, der opstår, når jeg har farverne foran mig.

Jeg startede med at lave kunst…

…da jeg var teenager. Min far er arkitekt og min barndomsvenindes mor er keramiker. Jeg gik til tegning om søndagen hos min far og lavede keramiske værker hos min veninde. Det var ikke et aktivt tilvalg, men mere bare noget, jeg gjorde. Som 17-årig valgte jeg kunsten og håndværket til som profession. Jeg begyndte på uddannelsen som keramiks formgiver, derpå tog jeg på Danmark Designskole, hvor jeg skiftede fra ler til glas og uddannede mig først i Sverige og derefter i London.

Min kunst bliver lavet ved, at jeg…

…enten får ideer til nye produkter, får bestillinger fra kunder og forhandlere, eller at jeg bliver inviteret til at skabe nye kunstværker til en udstilling. Den ene proces kræver tid i værkstedet, hvor den anden proces også indbefatter mange møder med gallerier, museer, presse m.m. samt fondsansøgninger, produktion af tekster, artist talks etc.

Jeg har indtil for nyligt haft min produktion på Odense Glasværk, der desværre gik konkurs. Derfor leder jeg lige nu efter lokaler, hvor jeg kan starte et glaspusteri og i mellemtiden tager jeg hele vejen til Ebeltoft for at låne kollegaers faciliteter.

Marie Retpen - otwn

Artist of the week

Julius Holmgaard

Julius studere på UCL og er på nuværende tidspunkt i gang med et praktikforløb hos Tokerød +, hvor han sidder som UX-designer og laver flotte mock ups. I hans fritid bruger han blandt andet sin tid på at tegne skæve illustrationer

 

 

artikel
 | 
Der er lutter smil og glade dage, når du træder ind i Custom Raw-butikken i Nørregade, og det er lige netop den stemning, som ejeren af butikken, Kasper, gerne vil skabe.