fbpx
Skrevet af:
Lisette Olesen
Journalist på Otown

Verden lytter med: Michael drikker øl med topforskere

Del artikel:
Michael hælder øl i videnskaben i en ny podcast. Den startede som en Coronaerstatning for et populært event i Odense. Men nu har den lyttere i hele verden.

Michael har en mission. Han vil udbrede videnskab. Derfor har han lavet podcasten Science and Beers, hvor han drikker øl med Danmarks førende forskere.

Science and Beers var oprindelig et arrangement, Michael startede på Studenterhuset i Odense. Her blandede han forskning, øl og musik i én samlet oplevelse. Et event, der fik folk til at strømme til. Faktisk var Science and Beers så populært, at der ikke var siddepladser nok på Studenterhuset, når Michael fyrede op for eventet.

Da det videnskabelige øl-arrangement måtte lukke ned på grund af Coronarestriktionerne i foråret, tryllede Michael Science and Beers om til en videnskabspodcast – Danmarks første internationale videnskabspodcast.

En podcast, som har lyttere fra hele verden.

Videnskabens svar på Roskilde Festival anno 1996

Hvad sker der under havets overflade? Hvilken indflydelse har fortidens litteratur med nutidens følelser at gøre? Og hvad sker der med vores krop, hvis vi fylder den med alkohol som i den Oscarvindende film ”DRUK”?

Sådanne spørgsmål finder du svar på i podcasten Science and Beers. Udover at få en masse viden proppet i hovedet, lærer du også forskellige øl at kende. Science and Beers er nemlig også en ølsnak, hvor du finder inspiration til fyraftensbajere, specialøl og andre humlelækkerier.

Forskerne du møder i podcasten, er videnskabens svar på toppen af poppen. De kommer nemlig fra forskningsenheden DIAS (Danish Institute for Advanced Study) på Syddansk Universitet. Her har verdens førende topforskere har deres daglige gang i Odense.

- Hvis DIAS var en koncert, taler vi om Roskilde Festival i år 1996 med David Bowie, Björk, Red Hot Chili Peppers, Niel Young, fortæller Michael om DIAS, der bl.a. huser den kendte DNA-forsker Eske Willerslev.

Den viden forskerne laver, er for alle. I hvert fald hvis du spørger Michael. Samme holdning deler Marianne Holmer, der til dagligt leder DIAS.

Men selvom DIAS løbende holder videnskabelige foredrag, hvor alle kvit og frit har mulighed for at komme helt tæt på topforskningen, så er det ikke helt nemt at lokke folk til universitetet.

- Det er mest, dem der er blevet lidt ældre, som deltager i vores foredrag og vi har svært ved at fange de unge. Derfor var vi klar på Michaels idé om at blande videnskab med øl, fortæller hun.

Og dette har vist sig at være en god idé. Selvom Michael ikke engang har lavet tyve episoder af Science and Beers, så har podcasten tiltrukket lyttere fra England, Sverige, USA mm.

Videnskaben er vores redning

Ifølge Michael hænger den internationale tiltrækning sammen med, at Science and Beers er på engelsk.

Han fortæller, at Danmark laver omkring 33 videnskabelige podcast. Men podcastene har kun dansk som modersmål.  

- Det at podcastene er dansksprogede gør, at mange forskere ikke kan deltage. For mellem 20 – 50 % af forskerne, der arbejder på et dansk universitet, taler ikke dansk som modersmål. De har derfor ikke mulighed for at deltage.

Derfor har jeg valgt, at Science and Beers skal være på engelsk.

Det at forskerne bliver hørt er en mærkesag for Michael – både for forskerne og vores skyld. I podcasten får du nemlig ordene direkte fra forskerens mund. Intet er klippet, korrigeret eller manipuleret før udgivelsen.

Og det er vigtigt, hvis du spørger Michael. Han mener nemlig, at verden er fyldt med usandheder, som vi dagligt skal finde hoved og hale i – især de sociale medier bugner med usande nyheder aka. Fake news.  

- Fordi du har en mening om noget, betyder det ikke, at det er sandt. Det kræver et bevis. Videnskaben er vores eneste redning, når vi skal løse et problem eller finde et bevis. Her hjælper hverken facebookkommentarer, fake news, politikere mm., siger Michael og fortsætter med et eksempel.

- Når vi kigger på et problem, driller vores følelser i forhold til den løsning eller det svar, vi gerne vil have. Hvis vi nu siger, at 40 mio. mennesker er vaccineret for covid19, hvoraf 6 personer får blodpropper, så har medierne en tendens til at fokuserer på de 6 med blodpropper. Hvis du går videnskabeligt til værks, vil man ud fra data sige, at 40 mio. har ikke fået covid19 – altså vaccinen virker. Så er der utrolig vigtigt, man kender til videnskaben, så man kan skelne fakta fra følelser, afslutter Michael.

Selvom Michael glæder sig til at holde Science and Beers på Studenterhuset, når covid19-restriktionerne tillader det, så vil podcasten fortsætte. Hver uge kan du møde forskerne bag videnskaben til en bajer på dit foretrukne podcastmedie, hvor Michael er vært.

Mest læste nyheder

 | 
Tidligere på sommeren åbnede mikro-bageriet Grain Bakery på Vesterbro. Manden bag det utraditionelle bageri hedder Kasper Skov, og han både bager og sælger brødet selv i den lille butik. Interessen for surdejsbageriet har været stor lige fra starten, og de glade kunder står trofast i kø udenfor, når Kasper åbner dørene.
 | 
Kaffebaren Nelle's har sammen med en gæst givet Odense en gåklub.
 | 
Tarup Center huser Fyns største garnbutik, et verdensomspændende undertøjsbrand, en slagter med enestående delikatesser fra Odense og USA, en pub med plads til det hele og meget mere.
 | 
Hvad der startede som en trang til at genopleve en nostalgisk følelse fra nullerne er i dag blevet til et....

Tags:

Spændende relaterede artikler

 | 
Der er kommet mange flere diagnoser frem i søgelyset de sidste par år, men det er ikke alle skader og diagnoser, der kan ses på folk.
 | 
Odense er begyndt at kunne tiltrække større international arbejdskraft i takt med udviklingen af store virksomheder i området, og det kræver, at der findes en skole til internationale børn.
 | 
Et kamera og en drone er fast inventar, når Saif sætter sig ind i bilen for at køre rundt i Danmark eller i kufferten, når han rejser verden rundt.
artikel
 | 
Til det nye efterårssemester kunne de studerende på journalistik på SDU i Odense vælge et nyt fag i klimajournalistik, for at øve sig i klimavinkler på forskellige emner.