fbpx
Del artikel:
Lyt til artikel
Skrevet af:
Magnus Monrad
Journalist på Otwn

Frederikke og Simone fra virksomheden Mewalii vil gøre det nemt at være bæredygtig som kvinde, når man rammer ”den tid på måneden”.

Det er nok ikke hverdagskost, at man sidder om middagsbordet og snakker om menstruation. Det er et emne tynget af tabuer, der ofte får kvinder til at skjule deres menstruation for omverden. Den ulidelige krampende smerte i underlivet, svedeturene, humørsvingningerne, følelsen af at være oppustet og hvad der ellers følger med at have menstruation, pakkes væk, når man skal ud at have en normal hverdag.

Frederikke Dahl og Simone Westergaard faldt tilfældigt i snak om, at de manglede bæredygtige menstruationsbind og tamponer, da de kom til at sidde ved siden af hinanden på SDU’s talentprogram for entreprenører tilbage i 2018. Frederikke har læst en ingeniør i Integreret Design, og Simone læser stadig Idræt og Sundhed på SDU. I lang tid har de begge drømt om at blive iværksættere, og det er ikke helt tilfældigt. For både Frederikkes og Simones forældre har længe været selvstændige.

Talentprogrammet er til for at vise unge entreprenører, hvordan man fører sine idéer videre ud i livet. Så det var helt perfekt, at de to kvinder kom på en idé, de begge brændte for. Og med ét var de grundlæggende byggesten lagt for, hvad der senere blev deres fælles virksomhed, Mewalii.

Det skal være nemt for kvinder at handle bæredygtigt

Målet for Mewalii er at gøre det nemt at handle bæredygtigt som kvinde. Og samtidig vil de være det mest bæredygtige valg, når det kommer til de produkter, som de satser på. Derudover vil de være med til at gøre menstruation til et mindre tabubelagt emne. Så det er altså ikke ambitioner, de to kvinder mangler.

70% af normale engangsbind er lavet af plastfibre, der belaster klimaet. Resten er lavet af bomuld, som kun vokser i subtropisk og tropisk klima. Udover at det giver et kæmpe CO2-aftryk, når det skal flyves eller sejles med fragtskibe rundt i verden til producenter og forhandlere, så skal der også bruges hele 5.000 liter vand til at producere bare 1 kg bomuld. Så for Frederikke og Simone var det klart, at både miljøet og kvinderne kunne bruge et bæredygtigt alternativ.

Men findes der ikke allerede bæredygtige alternativer, tænker du måske. Jo, der findes allerede genbrugelige bind, økologiske tamponer og menstruationskopper. Men ifølge Mewalii er det ikke bæredygtigt nok, og menstruationskopperne passer ikke til alle kvinder. Derudover kan koppen lække, og derfor bruger mange alligevel et bind som ekstra sikkerhed.

- Vi er lige nu i gang med innovationsprocessen, hvor vi udvikler produktet. Vi har fundet en plante, der kræver 1/5 af det vand, der normalt bruges til produktionen af engangsbind. Derudover skærer vi helt kemikalier, plastikindpakning og den lange transport væk fra ligningen. Vi har planten, en lille smule vand og en mere lokal produktion og distribution, da den plante vi bruger kan gro i et klima som Danmark og resten af Europa, fortæller Frederikke Dahl til OTOWN.

Og ikke nok med, at produktionen er bæredygtig, det er også bionedbrydeligt, så man kan smide det ud i sin skraldespand med organisk affald.

- Vi har i tankerne, at når vi er udkommet på det danske marked, så vil vi gerne videre til resten af Norden, Europa og gerne videre til Asien, USA og Afrika. Og sidstnævnte har ikke altid de bedste vilkår, når det kommer til menstruation. For ikke at snakke om at komme af med skraldet, hvis de overhovedet har adgang til bind og tamponer. Så at vores produkt er bionedbrydeligt, vil også gøre en stor forskel dér, forklarer Frederikke Dahl og fortsætter:

- Hvis du kun kan vælge mellem en kop, genbrugeligt bind eller engangsbind, er det nok omkring 70%, der bruger engangsbind, fordi det bare er nemmest. Så hvis man kan få dem til at bruge et bæredygtigt alternativ, når vi ret langt ret hurtigt.

Men udover at være bæredygtig, vil de også gøre det nemt for kvinder at handle deres bæredygtige alternativer. Deres produkter skal nemlig kunne købes på abonnement. På den måde kan kvinder bestille de produkter, de skal bruge, som kommer direkte hjem til dem i den rette mængde og størrelse, lige når de ønsker det.

Et stærkt lokalt iværksættermiljø

Frederikke og Simone er begge meget glade for at være i Odense. Selvom de kommer fra henholdsvis Randers og Kalundborg, så er Odense det perfekte midtpunkt for de to at mødes. Derudover gør de begge meget brug af det lokale iværksættermiljø. Et miljø, der giver dem mange positive oplevelser, men som de slet ikke er færdige med at udforske og gøre brug af.

- Der er rigtig mange tilbud, som vi kan gøre brug af. Men vi startede først rigtigt op, lige da corona ramte Danmark. Så vi har slet ikke nået at kunne hverken finde eller benytte dem alle endnu. Det glæder vi os dog rigtig meget til, når vi forhåbentlig snart må komme ud og være sammen med andre igen, siger Simone Westergaard.

Derudover er de medlemmer af en Facebook-gruppe for kvindelige iværksættere med 8.000 andre medlemmer, hvor de kan få sparring og svar på de spørgsmål, man kan sidde med som iværksætter.

Sammen med en nyligt fundet investor, som de er rigtig glade for at sparre med, går de i den nærmeste fremtid ud og lancerer det ene bæredygtige produkt efter det andet. Først det vi normalt kender som en vatrondel. Derefter kommer der formentlig et menstruationsbind til sommer, og så skal fokus være på tamponer, der dog er lidt sværere at få godkendt, da det er et produkt, som skal ind i kroppen.

Artist of the week

Julius Holmgaard

Julius studere på UCL og er på nuværende tidspunkt i gang med et praktikforløb hos Tokerød +, hvor han sidder som UX-designer og laver flotte mock ups. I hans fritid bruger han blandt andet sin tid på at tegne skæve illustrationer

 

 

artikel
 | 
Der er lutter smil og glade dage, når du træder ind i Custom Raw-butikken i Nørregade, og det er lige netop den stemning, som ejeren af butikken, Kasper, gerne vil skabe.