fbpx
Lisette Olesen
Journalist på Otwn
2. august 2022

Vinterkuglen bliver i Odense: Mere kunst i Brandts Klædefabrik

artikel
 | 
Del artikel:
Lyt til artikel
Foto af:

Den kulørte kugle i Brandts Klædefabrik skulle faktisk have været flyttet med sommerens indtog. Men den farvestrålende sag bliver boende i Odense, hvor den sammen med kommende værker skal skabe hygge i klædefabrikken. 

Har du været forbi Amfiscenen ved Studenterhuset og Café Biografen, så har du med garanti set den farvestrålende kugle. Den kulørte sag, som bærer navnet ”Dichroic Sphere”, kom til Brandts Klædefabrik sammen med det lysende kunstværk ”Inside/ Out” i tårnet hos Kunstmuseum Brandts.

Begge værker kom til byen for at sprede lys og glæde i vintermånederne, når den gamle fabrik slukkede sine 1000 julelys. Men kuglen bor her stadigvæk, selvom kalenderen siger august og solen skinner. Og dét er der en god grund til.

Kuglen bliver nemlig i Odense, hvor den til efteråret rykker ind i Farvergården. Den runde farveeksplosion og det lysende tårn er nemlig to ud af mange kommende lysende værker, som du kommer til at opleve i Brandts Klædefabrik.

- Vi vil gerne gøre byen til et mere rart og trygt sted at være. Vi kaster lidt lys og spreder lidt farve, som folk kan nyde. Vi håber, at det er et initiativ, som kan inspirere andre i Odense til at lave lignende installationer, fortæller Sofia Joensen, der er kommunikationskoordinator ved Brandts Klædefabrik.

Om vinteren bliver værkerne oplyst af elektricitet, mens det er solen, der står for at lyse værkerne op om sommeren. Solen får kuglen til at kaste farverige flammer på fliser såvel som bygninger. Derudover kan du opleve Brandts Klædefabrik badet i farver, hvis du ser området igennem kuglen.

Dichronic Sphere og Inside/Out er begge lavet af kunstneren Studio Jakob Kvist. Hvor værket Inside/ Out er speciallavet til tårnet hos Kunstmuseum Brandts i Brandts Klædefabrik, så er Dichroic Sphere en meget berejst kugle, der har været udstillet på et hav af lysfestivaler rundt omkring i verden.

De farverige værker er håndplukket til Brandts Klædefabrik, fordi farver er en del af områdets historie. 

-I gamle dage var området en klædefabrik, hvor man producerede klædestoffer med alskens farver og mønstre. På den måde afspejler værkerne også relationen mellem historie og nutid – fra fabrik til en ”by i en by”, afslutter Sofia Joensen.

Kuglen er i Brandts Klædefabrik er realiseret i samarbejde mellem Brugerforeningen Brandts Klædefabrik og Brandts Klædefabrik. Både ”Dichroic Sphere” (kuglen) og ”Inside/ Out” (lyset i tårnet) er støttet af Odense Kommune, Slots- og kulturstyrelsen, Den Faberske Fond, Kunstmuseum Brandts og Brugerforeningen Brandts Klædefabrik.

Kunst i Brandts Klædefabrik. Foto: Otwn.dk

Spændende relaterede artikler

GUIDE: Odenses koncerter i marts 2024
 | 
Hvis du mangler et godt overblik over de forskellige koncerter, der spilles i Odense hen over marts-måned, så skal du læse med lige her.
GUIDE: Events på DYNAMO marts 2024
 | 
Er du til cirkus og nyteater, så vil du elske DYNAMO. Her kan du opleve alverdens verdensklasse forestillinger fra aktører og kompagnier fra ind- og udland hele året rundt.
GUIDE: Event på Studenterhus Odense marts 2024
 | 
Studenterhus Odense byder hver måned folk inden for, hvor man kan få lov til at studere i fred, få en billig kop kaffe eller deltage i et af deres mange, fede events.
artikel
 | 
Der er lutter smil og glade dage, når du træder ind i Custom Raw-butikken i Nørregade, og det er lige netop den stemning, som ejeren af butikken, Kasper, gerne vil skabe.