fbpx
Magnus Monrad
Journalist på Otwn
20. maj 2022

10 år med Spørg Casper: En drengerøv, der prøver at virke sejere end han er

interview
 | 
Del artikel:
Lyt til artikel
Foto af:
Good company pictures

Vi er kun et par dage fra 10-årsdagen for Spørg Caspers allerførste video på YouTube. Mød personen bag karakteren, som i virkeligheden slet ikke er så vild og tosset.

Egentlig var Casper Harding bare en ung dreng med interesse for skuespil, video og film. Da han var lille filmede han tit sig selv mime og fjolle rundt til forskellige sange, som han uploadede til en hjemmeside, før der overhovedet var noget der hed YouTube. Det sociale medie blev han først præsenteret for, da han gik på efterskole, af sin ven Mathias. De to begyndte at lave musik sammen, som de skød nogle musikvideoer til og delte på videoplatformen.

Casper Harding startede efterfølgende på højskole, hvor han havde valgt skuespillinjen. Men der gik ikke mere end en uge, før han indså, at det faktisk ikke interesserede ham. Han ville hellere arbejde med produktion og skiftede derfor linje for at lære mere om, hvordan man lavede film.

Efter højskoletiden var Casper blandt de første til at tilmelde sig foreningen 18Frames i Svendborg. Her hjalp han til som lydmand og mødte blandt andre René Odgaard, som hjalp til med klipning af de forskellige film. Et bekendtskab der blev meget tættere, da Casper begyndte at lave sine egne videoer på YouTube under kanalnavnet ’Spørg Casper’.

- Jeg var selv meget på YouTube, og så at det her brevkasse-format var ved at blive populært. Der var flere videokreatører, som fik tilsendt en masse spørgsmål, også min ven Mathias, som de så svarede på i videoerne. Også selvom de ikke nødvendigvis vidste noget om det, der blev spurgt om. Så jeg ville gerne prøve det med en lille twist for at se, hvor fjollet det kunne blive, forklarer Casper Harding til otwn og uddyber:

- Jeg forsøgte mig først med et andet navn, som dog allerede var taget, og derfor endte jeg med Spørg Casper. Allerede efter et par måneder blev René interesseret i YouTube og begyndte at filme mig. Det endte så med ikke at handle så meget om YouTube men mere mit liv som karakter og når kameraet var slukket.

Casper Harding beskriver selv sin karakter som en barnlig voksen, en tosse, en drengerøv, lidt en idiot, en der prøver at være sejere end han i virkeligheden er.

- Han er bare en fyr uden nogen form for virkelighedssyn, der mente at han ville kunne give folk nogle reelle gode svar på de spørgsmål, som han fik tilsendt, fortæller han.

Nu viser Casper hele turen fra efterskole til internetsensation i en ny dokumentarfilm ’Ingen kender Casper’, som lige har haft præmiere for offentligheden på DR TV efter at have haft verdenspræmiere på CPH:DOX, hvor kun filmfestivalens gæster foruden en række andre YouTubere var inviteret.

spørg-casper-artikel-otwn2
Billede fra dokumentarfilmen 'Ingen kender Casper'

Fra brevkasse til udfordringer, musik og pranks

Da brevkasseformatet døde lidt ud, var interessen for YouTube i Danmark også vokset, hvorfor flere kreatører var begyndt at uploade videoer på platformen. Derfor ændrede indholdet på Spørg Casper-kanalen sig også en smule. Men det betyder ikke, at karakteren Spørg Casper ændrede sig med det.

- Jeg er måske begyndt at spille ham lidt anderledes. Jeg er måske lidt mere rolig til tider, end jeg startede ud med, men inde i hovedet er han bare den samme gamle uvidende drengerøv, som han altid har været. Når jeg tænker over det, kan jeg godt lide det med, at han tror han er bedrevidende, for folk ved godt, at han ikke har noget at have det i. Så det er sjovt, da de fleste kender sådan en type fra deres eget liv, siger Casper Harding.

Men selvom Casper Harding foran nu over 220.000 abonnenter på YouTube altid har opført sig tosset, har han når kameraet er slukket altid været en stille og rolig type, som bare holder sig for sig selv og hygger sig med sine venner.

- Jeg har faktisk ikke oplevet særligt meget mærkeligt, når jeg har bevæget mig rundt udenfor, med mindre det aktivt var valgt, at jeg var Spørg Casper, som lavede en video eller afholdt et meet-up. Nogle spørger om et billede, og det må de gerne få, men så går jeg også bare videre bagefter. Jeg har som sådan ikke gjort noget for at skjule, at han ikke var en rigtig person. Folk tror måske, at det er Spørg Casper, som de ser over på den anden side, men de synes nok selv, at det er lidt mærkeligt bare at gå over for at sige ’hej’, siger Casper Harding til otwn.dk.

Foruden Spørg Casper har Casper Harding også været reklamesøjle for KiMS, hvor han spillede en ny Casper. Det blev som chipskongen Jørgens søn, som ville overtage firmaet. I dokumentaren bliver dette blandt andet vist i form af at indledende møde, hvor Casper møder holdet bag den nye kampagne inde hos KiMS og hvordan han efterfølgende skulle lave reklamer med manuskripter, til photoshoots og stå i supermarkeder og dele smagsprøver ud.

- Når jeg ser klippet fra dokumentaren, er det noget af det, jeg synes er allermest tåkrummende i forhold til, hvordan det møde gik. Jeg var bare taget til mødet, fordi det lød interessant og ville høre, hvad de havde at sige og tilbyde. Jeg vidste ingenting. De havde oplevet Spørg Casper og ville gerne noget i den retning. Bare lidt mere nede på jorden, siger Casper Harding.

spørg-casper-artikel-otwn1
Billede fra dokumentarfilmen 'Ingen kender Casper'

Stadig ikke træt af YouTube efter 10 år

Den 5. juni er det 10 år siden, at Casper Harding oprettede kanalen Spørg Casper og uploadede sin første video ’ Velkommen til Spørg Casper.’. En kort videointroduktion til kanalen, hvor Casper afslører, at han vil svare på folks spørgsmål.

Nu er de mange år gået, Spørg Casper har som sådan ikke ændret sig, men det har manden bag. Bag kameraet har han en kæreste, som han har to små drenge med. Derudover har en datter fra et tidligere forhold. Derudover har han sin egen private YouTubekanal, hvor han lægger videoer op fra sit eget liv, det har hans kæreste også, og sammen har de kanalen ’Cap og Lejbe’, hvor de laver videoer sammen fra hverdagen og hvor de sidder og spiller spil sammen.

Så man kan ikke sige, at livet som familiefar afholder ham fra at lave videoer. Tværtimod.

- Videoerne har altid været min hobby, som så senere er blevet til et sjovt arbejde. Det har altid været dem, der har været sjove at lave. Så selvom jeg har været stresset og manglet overskud hen ad vejen, har jeg alligevel altid kunne lide at lave det. Så jeg har tænkt mig at blive ved. For jeg kan ikke rigtigt finde ud af andet. Grunden til, at jeg har lavet flere kanaler, er for at holde fokus på de forskellige emner, som de berører, som det er improvisation, komik eller gaming. Jeg synes jo, at det er sjovt og har det fedt, når jeg laver det, afslutter Casper Harding.

Så selvom han har sin egen private kanal og én med sin kæreste, handler det stadig om at improvisere og at være sjov, så folk kan lide hvad de ser. Han har derfor ikke travlt med at skulle være med i reklamer eller film. Han afviser dog ikke at prøve det af, hvis det rigtige tilbud lander.

Spændende relaterede artikler

Mathias er professionel triatlet: Hvis man skal anbefales at starte, vil man det ikke nok
 | 
Det kan være hårdt nok i sig selv at være professionel svømmer, professionel løber og professionel cykelrytter. Så hvorfor ikke gøre som Mathias og blande de tre sportsgrene i ét ekstremt løb?
Lokal cykelrytter har over 46 medaljer derhjemme: Jeg skal vinde noget mere
 | 
29-årige Amalie Winther Olsen har cyklet i lidt over et årti og vundet en god bunke medaljer, desværre er det ikke blevet til flere end seks guldmedaljer, og det vil hun gerne lave om på i 2023.
Ildsjæl med stort I og Fynbo med stort F: Caroline har skabt et unikt arbejdsmiljø på Hotel Odeon
 | 
Caroline har qua sit arbejde som receptionistkoordinator på Hotel Odeon i byens nyeste kvarter set byen forvandle sig på tætteste hold. Og hun har i en ung alder selv været med til at skabe den udvikling ved at samle hotelpersonale og forankre en familiær arbejdskultur på en helt ny arbejdsplads.
artikel
 | 
Eivind Antonsen Segtnan er uddannet læge fra SDU og har en Ph.d. fra samme sted. Og det var under sin Ph.d., at Eivind fandt på en ny og innovativ måde at kunne teste for sygdomme.