fbpx
Del artikel:
Lyt til artikel
Skrevet af:
Mie Haapanen
Journalist på Otwn

Hvad der startede som et opslag på Facebook om et ledsagerjob, er i dag blevet til et venskab for livet for to unge odenseanere. Et særligt venskab, hvor fælles målsætninger og mod på nye udfordringer er omdrejningspunktet.

Når du bevæger dig rundt på løbestierne i Odense, vil du måske støde på Sarah Kaae Haussmann og Edis Adilovic med fuld fart på. Ved første øjekast ligner de to et hvilket som helst andet løbemakkerpar, men udover sit løbetøj har Edis en refleksvest med ordet ’BLIND’ påtrykt. Den 31-årige odenseaner mistede nemlig synet som toårig på grund af et svigt i hans immunsystem.

- Sport har altid været en stor del af mit liv på trods af, at jeg ikke kan se. I skolen kunne jeg godt lide idrætsfaget, og jeg begyndte at løbe mere seriøst, da jeg var 15-16 år gammel. Jeg har altid løbet sammen med nogen. Det kan ikke lade sig gøre alene. Det kan jeg på et løbebånd, men det er for kedeligt, fortæller Edis.

Igennem Odense Kommune har Edis fået bevilget ledsagelse i 15 timer om måneden, som han har valgt at bruge på at have en fast løbemakker. Det var igennem den ordning, at han mødte 25-årige Sarah i maj 2021. Hun faldt over en video på SDU's Facebook side, hvor Edis søgte en ledsager, der havde mod på at løbe et par gange om ugen med ham.

Sarah-og-Edis-otwn
Sarah Kaae Haussmann og Edis Adilovic til halvmaraton. Foto: Privat

- Jeg tænkte, at det lød superfedt og udfordrende. På det tidspunkt havde jeg løbet lidt, men slet ikke på samme måde som nu. Og aldrig med en blind. Jeg havde aldrig mødt et blindt menneske før, fortæller Sarah.

Det kunne ikke lade sig gøre med en ansættelse i starten, da Sarah skulle til Tyskland for at læse et semester. Efter et par løbeture sammen fandt de dog ud af, at de godt kunne være et match, men Sarah ville ikke gå ind i det halvt, når nu hun skulle ud at rejse. Det blev derfor en anden løbeledsager, der fik jobbet, men da Sarah kom hjem fra sit udlandsophold i januar 2022, passede det med, at pladsen som løbeledsager var ledig igen.

- Jeg er så glad for, at jeg ringede Edis op igen og sagde, at han skulle løbe med mig, når jeg kom hjem fra Tyskland. Det har udviklet mig som menneske, at jeg fik muligheden for at blive løbeledsager. En ting er, at jeg er blevet glad for at løbe, en anden ting er, at jeg har fået et indblik i, hvordan man også kan leve. Edis har et enormt positivt mindset, og det har virkelig inspireret mig, fortæller Sarah.

Et venskab, der giver sved på panden og oplevelser for livet

For Sarah og Edis har året budt på to rejser og to halvmaraton-løb sammen. I marts tog de på en skiferie i Norge arrangeret af Dansk Blindesamfund, der var målrettet folk med handicap fra hele verdenen. En tur, der var enormt inspirerende og livsbekræftende, fortæller Sarah. Efter skituren i marts blev de enige om, at de ville prøve kræfter med en længere løbedistance. Ideen om at stille op til et løb kom fra Edis, og de to fik hurtigt et mål om at træne op til Lillebælt Halvmaraton, der lå tidligere på året.

- Ingen af os havde løbet en distance af den kaliber før, men det var en super førstegangsoplevelse. Sarahs far løb med os hele vejen, hvilket var en klar fordel. Det kræver noget øvelse at løbe sammen på denne her måde, og Sarah skal have overblikket over ruten og alle forsyningsposterne. Så det var rart med en ekstra løbemakker, fortæller Edis.

Sarah-og-Edis-otwn
Edis på skitur i Norge på en tur arrangeret af Dansk Blindesamfund. Foto: Privat

Det er bestemt ikke givet på forhånd, at et ledsagerjob kan føre til et venskab, som Sarah og Edis har. De mange timer på løbestierne og deres fælles oplevelser styrker deres relation. Men ifølge dem selv skyldes det også, at de har samme drive og mindset. De er begge to eventyrlystne og kan godt lide at sætte nye mål for dem selv. Og så giver de mange timer i løbeskoene også anledning til, at man får sig nogle gode snakke, hvis der altså er luft til det, fortæller Sarah.

I september måned rejste de to til Sarajevo i Bosnien, hvor Edis’ familie kommer fra. Målet med turen var endnu et halvmaraton og flere kilometer i løbeskoene. Samtidig var der plads til at være turister og opleve Edis’ hjemland.

- Vi er jo sammen rigtig meget på sådan en tur, og det var rigtig sjovt at prøve. Og Sarah mødte min familie, det er jo ikke hvem som helst, jeg inviterer med til Bosnien på den måde. Det er noget særligt, for jeg har ikke haft et lige så stærkt venskab med tidligere ledsagere, fortæller Edis.

For Sarah er jobbet som løbeledsager også noget helt særligt. Udover at løbetræningen med Edis motiverer hende til at få snøret løbeskoene, så giver det hende også noget værdifuldt på det personlige plan.

Sarah-og-Edis-otwn
Sarah Kaae Haussmann og Edis Adilovic. Foto: Privat

- Det giver mig så meget, at jeg kan gøre en forskel. Og det giver så meget mening for mig, at jeg kan løbe på den her måde med Edis. Også for min egen skyld. Det er meget mere end et job. Det er ikke det, der gør mig rig, men det gør mig rig på oplevelser, fortæller Sarah.

Næste stop Broløbet Storebælt

Den næste fælles oplevelse er i 2023, hvor de skal løbe et halvmaraton over Storebælt sammen. Nu handler det ikke længere om, hvorvidt de kan løbe distancen, men hvor hurtigt de kan gøre det. Lige nu har de ikke andet planlagt end Broløbet og de faste løbeture, men hvis der pludselig kommer en god ide, så skal Sarah være klar, fortæller Edis og smiler. For Sarahs eget vedkommende er det næste eventyr planlagt, der byder på en tur til Afrika hen over jul og nytår.

Sarah og Edis er ikke i tvivl om, at de kommer til at løbe sammen længe endnu. Og hvis Sarah en dag finder på at flytte væk for at læse videre, så ved Edis, at han til hver en tid kan ringe til hende og lokke hende med på en løbetur.

Artist of the week

Julius Holmgaard

Julius studere på UCL og er på nuværende tidspunkt i gang med et praktikforløb hos Tokerød +, hvor han sidder som UX-designer og laver flotte mock ups. I hans fritid bruger han blandt andet sin tid på at tegne skæve illustrationer

 

 

artikel
 | 
Eivind Antonsen Segtnan er uddannet læge fra SDU og har en Ph.d. fra samme sted. Og det var under sin Ph.d., at Eivind fandt på en ny og innovativ måde at kunne teste for sygdomme.