fbpx
Del artikel:
Lyt til artikel
Skrevet af:
Lisette Olesen
Journalist på Otwn

Selvom den odenseanske trio kun har udgivet én sang, så bliver de dagligt spillet i radioen og har netop optrådt på landsdækkende tv. Sammen er bandet Fräulein en del af en stor bølge af odenseanske musikere, som lige nu indtager hitlisterne, koncertsalene og festivalscenerne.  

”Hvad vil du ha’”  er sangen fra et nyt dansk band, som lige nu brager igennem lydmuren. Bandet hedder Fräulein. Du har måske hørt ”Hva’ vil du ha’” i radioen, hvor sangen dagligt kører i rotation. Det kan også være, at du har set trioen på landsdækkende tv, Fräulein har nemlig for nyligt spillet i Go’ morgen Danmark.

Selvom Fräulein lige nu kun har én sang på gaden, så kommer du til at se meget mere til bandet i år 2023. Gruppen har nemlig et hav af sange på lager samt en masse energiske koncerter vente.

Hvis du synes, at ansigterne på bandmedlemmerne virker bekendte, så er det ikke så underligt. For Anna, Jeppe og Emil har nemlig tidligere spillet under navnet Karenina. Et band, der har spillet i byens koncertsale, givet koncerter på landets store festivaler samt spillet opvarmning for Kellermensch, Annika Aakjær og Katinka.

Sammen valgte trekløveret at følge deres hjerter, stoppe Karenina og give en kæmpe fuckfinger til hamsterhjulet. En beslutning, der endte med at blive til Fräulein samt en pladekontrakt ved et af Danmarks største pladeselskaber. Og spørger man pladeselskabet, så er Fräulein et af de mange odenseanske talenter, som lige nu vrimler frem på den danske musikscene.

Sådan så det ud, da Fräulein optrådte på landsdækkende tv i Go' Morgen Danmark.

Energien kommer fra Odense

Andreas Odbjerg, Aksglæde, Prisma, Statisk… ja du kan selv fortsætte listen over odenseanske musikere, som lige nu rammer hitlisterne, fylder koncertsalene og vinder musikpriser.

-Fælles for mange af de populære odenseanske sangere og musiker er, at de er i slutningen af tyverne. Det kan være, at der har været et eller andet i Odense for ti år siden, som har inspireret den aldersgruppe til at gå musikkens vej, lyder det fra Las Thomsen fra Warner Music Denmark, som er Danmarks tredjestørste pladeselskab. Et pladeselskab, hvor fire ud af selskabets godt tredive bands og musikere kommer fra Odense.

-Vi har Aksglæde, Statisk, Junior Brown og nu Fräulein. Der kommer flere og flere musiktalenter fra Odense, fortæller han. 

Las er musikbranchens svar på en grand old mand. I over 35 år har han arbejdet med internationale navne såvel som mange af de største danske musikere. Af navne kan bl.a. nævnes Jesper Binzer fra D-A-D, Drew Sycamore, Jonah Blacksmith mm. Las er derfor ret hurtig til at spotte et musikalsk talent.

-Fräulein har energien og melodierne. De har skrevet en masse sange og er fuldstændig klar til at udgive musik og tage ud at spille. Det er ret sjældent for nye bandnavne. I forhold til meget andet musik, man hører, så har Anna en meget speciel stemme. Der er meget power i stemmen, lyder det fra Las.

Og netop de mange sange, Annas kraftfulde stemme og de iørefaldende melodier kommer af, at trekløveret har spillet sammen som band i seks år. Efter at have turneret, udgivet musik og arbejdet sammen som bandet Karenina, besluttede de tre musikere sig for at gøre noget, som de mener, at alle mennesker bør gøre her i livet. Nemlig at give en kæmpe fuckfinger til hamsterhjulet.

Fräulein består af Emil Mathiasen (bas/moog),Anna Halkjær(forsanger/guitarist), og Jeppe Bredahl (trommer/samples).

Succes på Odensescenen

Hvad vil du ha'?. Det er livets helt store spørgsmål. Men prøv lige at være helt ærlig. Hvad vil du egentlig gerne have, at dit liv består af? For nogle mennesker vil svaret være iværksætteri, familie, kreativitet. For odenseanske Fräulein er svaret musik. Sådan har det altid været.

Jeppe vidste at han skulle spille på trommer, da han i skolen fik at vide, at han var en dygtig trommeslager. Emil var klar over, at han skulle være musiker, da han som barn stødte ind i farmors klaver og endte som jazzmusiker. Annas passion for musik og sangskrivning begyndte at brænde i Esbjerg, hvor hun fik lov til at låne sin stedfars aftenskoleguitar. Da hun flyttede til Odense sammen med kæresten Michelle for at læse litteraturvidenskab på Syddansk Universitet, mødte hun Jeppe og Emil på Odense Musikskole MGK Fyn. Et møde, der resulterede i det trioen betegner som et underligt ægteskab.

-Man snakker hele tiden om, at der skal være en spænding i parforhold. Noget der tiltrækker din opmærksomhed og noget der skubber dig væk. Det har vi. Vi kan være pisseirriteret på hinanden og samtidig savne vores fællesskab. Når folk spørger, hvorfor jeg er med, så kan jeg ikke svare på det. Jeg ved bare, at jeg ikke kan lade være, fortæller trommeslageren Emil.

Mødet mellem musikerne blev til bandet Karenina, som huserede i Odense for et par år siden. Hvor tonerne af Fräulein er lige så frisk og opkvikkende, som de tre musikers personligheder, så omfavner Karenina lytteren i et smådystert univers om den litterære karakter Anna Karenina, der kæmper for et helhjertet liv fyldt med passion og frihed. På trods af at Karenina fik succes på den odenseanske musikscene, hvor gruppen bl.a. spillede på Tinderbox og flere af landets store musikfestivaler, begyndte lysten til Karenina at forsvinde.

-Jeg ved ikke, hvor mange gange, vi har fået et smækket dør i hovedet fra pladeselskaber, bookere mm. Vi har spillet for 3 personer i Randers, lyder det fra Anna, mens trommeslageren fortsætter.

.Indrømmet man giver den gas, som var der 500 mand i salen. Men på vejen hjem, tænker man, at man ikke kommer til næste øver. Men næste dag ender man alligevel med at stå i lokalet.

På hver sin måde har Anna, Emil og Jeppe kæmpet for et liv med musikken. Emil er uddannet fra Syddansk Musikkonservatorium og rejser verden rundt som jazzmusiker sammen med Jeppe. Udover at Jeppe optræder i forskellige musikkonstellationer, så underviser han også i musik flere steder i Odense. Udover at Anna underviser i sangskrivning i det odenseanske musikfællesskab MUSU, så har hun også læst ved Det Jyske Musikkonservatorium i Aarhus. På konservatoriet mødte hun en af Danmarks største producer, som fortalte hende, at hun ikke var sig selv, når hun fx sang i karenina,

Alle billederne af Fräulein er taget i Odense fx i parkeringskælderen ved Odeon

Hvorfor synger du som en lille pige?

-Hvorfor synger du som en lille pige. Du snakker jo ikke sådan?, spurgte produceren Ole Brodersen Meyer.  

Efter at have lyttet til er hav af kvindestemmer i radioen havde Anna ubevidst tillært sig en lys, luftig stemme ala. Marie Key.  Ole opfordrede hende derfor til at bryde sit eget hamsterhjul ved at synge, som hun taler. En opfordring, der resulterede i, at Emil og Jeppe var ved at blive blæst bagover i stolen.

-Jeg tænkte, at nu må vi hellere finde vores fine tøj frem og tage til konfirmation. For Anna er vidst blevet voksen, lyder det fra Jeppe.

-Jeg er stadigvæk lidt i chok over, at det kunne komme ud af mig. Tænk at det har lagt gemt i mig i 28 år. Det er meget mere naturligt for mig at synge sådan her, forklarer hun.

Produceren Anna tilfældigt mødte på konservatoriet var ikke en Hr. hvem- som- helst. Ole Brodersen Meyer har nemlig lavet musik for nogle af de største artister i Danmark og udlandet bl.a. danske Jung og amerikanske Selina Gomez. Ole lærte Anna, Emil og Jeppe, at de ikke skulle være låste i deres roller eller prøve at tilpasse sig tidens toner. De skulle være dem selv.  Hvor det tidligere kun var Anna, der skrev sange, begyndte de alle at skrive sange. Hvor de tidligere brugte uanede mængder tid på at reklamere for dem selv, begyndte de at gøre, hvad vi ville – nemlig at være Fräulein.

-Navnet Fräulein fandt vi på, da vi var på vej ind til et pladeselskab. Emil havde mødt en pige fra Tyskland. Tilfældigt spurgte en af os, om han skrev med sin lille Fräulein. Så kiggede vi på hinanden og dér var bandnavnet, fortæller de om Fräulein, der betyder frøken på tysk.

Da trioen prioriterede musikken, stod ved dem selv og brød deres eget hamsterhjul kom opmærksomheden fra pladeselskaberne såvel som bookingbureauerne. Lige nu har Fräulein sagt ja til en pladekontrakt Warner Music Denmark. Derudover har de også lige indgået en aftale med Danmarks største bookingbureau PDH Music. Deres historie er endt ud med sangen ”Hvad vil du ha’”, som er en opfordring til dig om at forfølge dine drømme, hvor du siger ja til det, du vil ha’ i dit liv og nedprioriterer resten.

En ting, som Fräulein og Otwn synes, at du skal prioritere er at lytte til sangen ”Hvad vil du ha’”. En sang, som handler om at bryde hamsterhjulet og fylde dit liv med det, du har lyst til.

Artist of the week

Julius Holmgaard

Julius studere på UCL og er på nuværende tidspunkt i gang med et praktikforløb hos Tokerød +, hvor han sidder som UX-designer og laver flotte mock ups. I hans fritid bruger han blandt andet sin tid på at tegne skæve illustrationer

 

 

artikel
 | 
Der er lutter smil og glade dage, når du træder ind i Custom Raw-butikken i Nørregade, og det er lige netop den stemning, som ejeren af butikken, Kasper, gerne vil skabe.